Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Forradalmi javaslat a Bankszövetségtől: jöhetnek a 15 perces lakáshitelek

2023.11.15.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. november 15. 13:39

Negyed órán belül lakáshitel? Ezt ígéri a Bankszövetség. Nem kell több hetet várni a bírálatra. A javaslat annyira jól hangzik, hogy utánajártunk annak, hogy most mennyi az elbírálási idő egy lakáshitelnél, és annak is, hogy miért lesz jó az mindenkinek, ha 15 perces lakáshitelt igényelhetünk.

Forradalmi javaslat a Bankszövetségtől: jöhetnek a 15 perces lakáshitelek

Lakáshitelek nagyon gyorsan – most még heteket kell várni

Egy lakáshitel igénylési folyamata ma körülbelül egy hónapig tart.

Így zajlik ez most: a jelzáloghitelhez kell egy ingatlan, amit felajánlunk biztosítékként. A fedezeti ingatlant a bank fel fogja értékeltetni, ez az érték lesz az alapja az igényelésnek.

Arra kell számítani, hogy jelzáloghitel igénylésekor még a hitelfelvétel előtt lesznek költségeink. Ki kell fizetnünk az értékbecslőt és a közjegyzőt is, aki okiratba foglalja majd a hitelszerződést.

Okiratba kell ugyanis foglalni a szerződést az ingatlanfedezet miatt. Ez költség pedig bennünket fog terhelni. És napokig fog tartani.

Elidegenítési és terhelési tilalmat is bejegyeztethetnek az ingatlanra, és az ingatlan-nyilvántartási ügyintézésnek is van díja. A pénzintézet kötelezően előírhatja egy lakásbiztosítás megkötését is, ezt is fizetnünk kell majd havonta a törlesztő részletekkel együtt.

Ezeknek a díjaknak változó a mértékük, és az is előfordul, hogy sikeres igénylés után a pénzintézet valamelyiket, vagy akár mindegyiket átvállalja tőlünk.

Az induló költségeken felül arra is gondolnunk kell, hogy az elbírálás hosszabb időt vesz igénybe.

Bár ez alap esetben egy hónapon belül megtörténik, fontos lehet, hogy tudjuk, mikor jutunk hozzá az igényelt kölcsönösszeghez.

A lakáshitel – mert lakni kell valahol – akár hitelből is

A lakáshitel folyósítás folyamata az alábbi lépésekből áll. Mutatjuk, hogy jön össze a négy hét.

  • a lakáshitel felvétele előtt érdemes tájékozódni a különböző bankok ajánlatairól és feltételeiről. Ehhez használhatunk online hitelkalkulátort, vagy személyesen is érdeklődhetünk a bankoknál.
  • a hiteligényléshez szükséges dokumentumokat be kell nyújtani a kiválasztott bankhoz. Ezek a következők: személyi igazolvány, lakcímkártya, munkáltatói igazolás vagy jövedelemigazolás, nyugdíjasoknak nyugdíjigazolás, ingatlan adásvételi szerződés, ingatlan tulajdoni lap és ingatlan energetikai tanúsítvány.
  • a bank a hiteligénylést elbírálja, és döntést hoz arról, hogy a hitelt jóváhagyja-e. A hitelbírálat során a bank figyelembe veszi az igénylő jövedelmét, munkaviszonyának hosszát, hiteltörténetét és az ingatlan értékét.
  • a hitel jóváhagyása esetén a bank hitelszerződést küld az igénylőnek. A hitelszerződést gondosan át kell olvasni, és csak akkor kell aláírni, ha az igénylő minden pontjával egyetért.
  • a lakáshitel fedezetet igényel. A fedezetbe vételhez az ingatlan tulajdoni lapjára kell bejegyeztetni az elidegenítési és terhelési tilalmat.
  • a hitel folyósításával a bank az igénylő rendelkezésére bocsátja a hitel összegét. A hitel folyósítása általában 3-4 hétig tart.
  • a lakáshitelt havi törlesztőrészletekben kell visszafizetni. A törlesztőrészlet összege a hitel összegétől, a futamidőtől és a kamattól függ.

15 perces lakáshitel – nem csak az ügyfélnek lesz jó

De hogy lesz az egy hónapból 15 perc? Az Expresszkölcsön szakértői arra figyelmeztetnek, hogy nem a teljes folyamat rövidül le negyed órára.

Az előrelépés mégis jelentős lesz, hiszen az automatizált hitelbírálat mellet a tervek szerint az ingatlan értékbecslés is statisztikai alapon fog történni.

Ez pedig valóban hetekkel rövidíti le, és nem mellesleg le is egyszerűsíti a folyamatot.

Az egyszerűbb, automatizált folyamat pedig az ügyfelek mellett a pénzintézeteknek is jó lesz. Egy ilyen folyamatban kisebb lehet a hibázás lehetősége, ami azt jelenti, hogy a bankok több olyan hitelt fognak kihelyezni, amit az ügyfelek aztán visszafizetnek.

És ez az ügyfeleknek is jó lesz, hiszen azok kapnak majd hitelt, akik azt képesek visszafizetni, ezért kevesebben kerülhetnek kellemetlen helyzetbe nemfizetés miatt.

A 15 perces lakáshitel már nem csak egy álom, a Bankszövetség konkrét javaslattal állt elő. A jelentősen rövidebb igénylési folyamat pedig nem csak a bankokat terheli meg kevésbé, de az igénylőket is óvja a túlzott stressztől.

És így olyan gyorsan költözhetünk be álmaink otthonába, mint eddig még semmikor. 15 perc alatt. Majdnem. De tényleg nem lesz sokkal több.

Összefoglalás

A Bankszövetség forradalmi javaslatot tett, amely szerint elérhetővé válhatnak a 15 perces lakáshitelek. Jelenleg egy lakáshitel igénylése és jóváhagyása körülbelül egy hónapot vesz igénybe, mivel szükség van értékbecslésre, különböző dokumentumok benyújtására és az ingatlanra vonatkozó jogi intézkedések megtételére. A 15 perces lakáshitel javaslatával ez az idő drasztikusan lecsökkenne. Az új rendszerben az automatizált hitelbírálat és a statisztikai alapon történő ingatlan értékbecslés jelentősen lerövidítené és leegyszerűsítené a folyamatot. Ez nem csak az ügyfelek számára lenne előnyös, hanem a bankoknak is, mivel a gyorsabb és egyszerűbb folyamat kevesebb hibalehetőséget jelentene.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések