Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

A leggyakoribb buktatók: ezeket a hibákat kerüld el, ha lakáshitelt veszel fel!

2023.11.28.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. november 28. 14:35

A lakáshitel igénylés előrelátást igényel. Az Expresszkölcsön szakértői szerint vannak tipikus hibák, amiket jobb elkerülni. Egy-egy hiba nem csak kellemetlen lehet, de akár súlyos anyagi hátrány is érheti az igénylőt. A megfelelő felkészülés azonban segíthet abban, hogy a folyamat zökkenőmentesen menjen végig. Segítünk néhány tippel.

A leggyakoribb buktatók: ezeket a hibákat kerüld el, ha lakáshitelt veszel fel!

Első hiba: túl magas a kamatozású hitelt választunk

A lakáshitel kamata sok tényezőtől függhet, többek között az adós jövedelmétől, az ingatlan értékétől és a hitel futamidejétől. A kamat mértéke ráadásul az egyes bankoknál is eltérő lehet.

Ha a lakáshitel kamata túl magasnak tűnik, akkor érdemes megfontolni a következő lehetőségeket:

A bankok gyakran kínálnak kamatkedvezményeket, például magasabb jövedelem, több megtakarítás vagy több hiteltermék igénylése esetén.

Érdemes összehasonlítani a különböző bankok ajánlatait, és olyan bankot választani, ahol alacsonyabb a kamat.

A lakástakarék-pénztári megtakarításokhoz kamattámogatás jár, ami csökkentheti a lakáshitel kamatát.

A CSOK támogatáshoz igényelhető lakáshitel kamata fix, és kedvezőbb, mint a piaci kamatozású lakáshitelek kamata.

Ha a fenti lehetőségek nem vezetnek eredményre, akkor érdemes egy hitelszakértővel konzultálni. A hitelszakértő segíthet a legjobb ajánlatok megtalálásában, és elmagyarázhatja a különböző lehetőségeket.

Második hiba: nem tudjuk fizetni a törlesztőrészletet

Ha nem tudjuk fizetni a törlesztőrészletet, az problémát okozhat. Mit tegyünk, ha ilyen helyzetbe kerülünk?

A lehető leghamarabb fel kell vennünk a kapcsolatot a bankkal, és tájékoztatnunk kell őket a fizetési nehézségeinkről. A bankkal együttműködve megpróbálhatunk megoldást találni a helyzetre.

  • A bankkal megállapodhatunk a törlesztőrészlet csökkentésében, vagy átmeneti fizetési haladékot kérhetünk.
  • A futamidő meghosszabbításával csökkenthetjük a törlesztőrészletet.
  • A bankkal megállapodhatunk a törlesztőrészlet átütemezésében, vagy a hitel átcsoportosításában.

Ne várjuk meg, amíg a törlesztőrészlet esedékessége lejár, mielőtt felvesszük a kapcsolatot a bankkal! A minél korábbi felismerés és segítségkérés segíthet elkerülni a késedelmi kamatok felszámítását, és a hitel felmondását.

Harmadik hiba: nem számolunk a költségekkel

A lakáshitel költségei több részből állnak.

A hitel kamata a hitel összegének és a futamidőnek a függvénye. A kamat mértéke az egyes bankoknál eltérő lehet. A lakáshitel igénylése során számos egyéb költséggel is számolni kell, például értékbecslési díj, folyósítási díj, hitelfedezeti biztosítás díja, elő- és végtörlesztési díj.

A lakáshitel költségeit a THM (Teljes Hiteldíj Mutató) mutatja meg.

A THM a hitel teljes költségét fejezi ki, százalékos formában. A THM tartalmazza a kamatot, az egyéb költségeket.

A lakáshitel költségei jelentősen befolyásolhatják a hitel visszafizetési költségeit. Ezért fontos, hogy alaposan átgondoljuk a lehetőségeket, mielőtt lakáshitelt igénylünk.

Hibák, hibák, hibák

Sokan kísérletet tesznek a minimális önerővel történő hitelfelvételre, de ez magasabb havi törlesztőrészleteket és magasabb hitelköltségeket eredményezhet.

Légy realista azzal kapcsolatban, hogy mennyi hitelt engedhetsz meg magadnak. Ne vegyél fel több hitelt, mint amire valóban szükséged van, és amit stabilan tudsz törleszteni.

A hiteltörlesztési kötelezettségeket mindig időben és rendszeresen fizetni kell. Elmulasztott fizetések a hitelminőségedre és a hitelképességedre is negatív hatással lehetnek.

Lakáshitelt hosszú távra veszel fel, ezért gondold át, hogy a jövőbeni pénzügyi helyzeted miként változhat, és tervezd meg a hiteledet ennek megfelelően.

Ne válaszd az első pénzintézetet, amelyik ajánlatot tesz. Vizsgálj meg több lehetőséget, és hasonlítsd össze az ajánlatokat.

Ne csak a kamatra koncentrálj. Ismerd meg az összes díjat és költséget, amelyek a hitelfelvétellel járnak, például folyósítási díjat vagy a lakásbiztosítás díját.

Győződj meg róla, hogy minden szükséges dokumentum rendben van. Hiányzó vagy hibás dokumentációk a hitel elfogadásának késleltetéséhez vezethetnek.

A lakáshitel felvétele komoly döntés, és érdemes lehet szakértő tanácsot kérni, például egy pénzügyi tanácsadótól vagy jogásztól.

Ezeknek a buktatóknak az elkerülése segíthet a lakáshitel sikeres felvételében. Javasolt alaposan felkészülni, megfontoltan dönteni, és gondosan átgondolni a lehetőségeidet.

Az Expresszkölcsön szakértő a fenti hibákat emelték ki, és hangsúlyozzák, hogy megfontolt és átgondolt döntést kell hozni. Egy ingatlan megvásárlása nagy lépés mindenki életében. Egy ingatlan hozzájárulhat a szebb élethez. De ehhez egy problémamentes lakáshitel kell.

Összefoglalás

A lakáshitel igénylése előrelátást igényel, és számos hibát kell elkerülni. A leggyakoribb hibák közé tartozik a túl magas kamatozású hitel választása, a törlesztőrészlet fizetésének elmulasztása és a költségek alábecslése. Emellett a minimális önerővel történő hitelfelvétel is problémás lehet, mivel magasabb törlesztőrészleteket és hitelköltségeket eredményezhet. Legyünk realisták a felvehető hitel összegével kapcsolatban, ne vegyünk fel többet, mint amire szükségünk van, és amit meg tudunk fizetni. A hiteltörlesztési kötelezettségeket mindig időben és rendszeresen kell fizetni. A lakáshitel felvétele komoly döntés, ezért érdemes szakértő tanácsát kérni, hogy elkerüljük a buktatókat.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Ezeknél a bankoknál igényelhetsz már 10% önerővel lakáshitelt

Ezeknél a bankoknál igényelhetsz már 10% önerővel lakáshitelt

2024.02.14.

A lehetőség már adott: a szokásos húsz százalék helyett már 10 százalék önerővel is igényelhető lakáshitel. Három bank biztosítja ezt a lehetőséget. Mutatjuk, hogy melyek ezek, és azt is, hogy milyen feltételeknek kell ehhez megfelelni.

Tovább olvasom
5 dolog a foglalóról, amit érdemes tudnod

5 dolog a foglalóról, amit érdemes tudnod

2021.04.16.

Álmaink házának megtalálásával egy sor fontos kérdésre is felelnünk kell. Hogyan és mikor kössünk adás-vételi szerződést, hogyan és mikor fizessünk? Kis utánajárással a válaszok nem is tűnnek annyira bonyolultnak. Első lépésben nézzük meg, hogy mit kell tudnunk a foglalóról.

Tovább olvasom
Az ingatlanvásárlás menete – minden tudnivaló egy helyen

Az ingatlanvásárlás menete – minden tudnivaló egy helyen

2023.10.20.

Az ingatlanvásárlás nagy döntés, amelyre alaposan fel kell készülni. A folyamat több lépésből áll, amiket érdemes sorrendben végigvinni. Bár egy ingatlan megvásárlása nem mindennapos az életben, még egy átlagembernek sem okoz gondot. Ingatlanvásárlás kisokos a szakértőinktől.

Tovább olvasom
Ismét itt az OTP Lakástakarék - Fedezd fel az új konstrukciókat!

Ismét itt az OTP Lakástakarék - Fedezd fel az új konstrukciókat!

2023.04.06.

Az OTP Lakástakarék egy új konstrukcióval várja régi és új ügyfeleit. Akár 30 százalékos prémiumot is kaphatnak azok, akik ezt a megtakarítási formát választják. Egy régi termék új köntösben. Az OTP Lakástakaréknál.

Tovább olvasom