Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Az öt leggyakoribb befektetői hiba

2023.07.12.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. július 12. 11:05

Gyakran emlegetett kritika a magyar társadalommal kapcsolatban, hogy pénzügyi szempontból nem vagyunk túl tudatosak és jól képzettek. Persze nem lehet mindenki szakértője a témának, de az alapokat azért érdemes és hasznos elsajátítani. Azért, hogy elkerüljük az anyagi kárt, amelyet sokszor okoz rossz döntés. Nézzük, mik lehetnek ezek a rossz döntések, mi az öt leggyakoribb befektetői hiba!

Az öt leggyakoribb befektetői hiba

A befektetés takarékoskodás és előre gondolkodás

Bárki aki pénzt keres, gondolkodhat befektetésben. Sőt: mindenképpen érdemes abban gondolkodnia, hiszen egy befektetésnek több pozitívuma is van. A befektetés egyszerre takarékoskodás és egyszerre előre gondolkodás. Miközben pénzt teszünk félre valamilyen módon, elkezdünk tudatosabban élni, és sokkal többet gondolunk a magunk és családunk jövőjére. A céltudatosság és a pénzügyi stratégia fontos páros, és tényleg nem kell hozzá azonnal egy vagyon, azaz kicsivel is el lehet indulni, ha megvan a megfelelő elhatározás. Az elhatározást persze átgondoltság is kell kövesse, azért, hogy ne kövessünk el alapvető hibákat. Olyanokat, amelyekért azonnal, vagy akár évekkel, évtizedekkel később nagy árat fizetünk. A leggyakoribb befektetői hiba az, hogy nem kezdünk el, vagy nem kezdünk el időben befektetni. Lássuk, milyen más gyakori hibák fordulnak elő emellett.

1. A befektetés elmaradása, késése

Komoly hiba, ha át sem gondoljuk, hogy milyen lehetőségeink vannak és meg sem próbálunk élni azokkal. Ha megtehetnénk, de nem kezdünk el befektetni, azt valószínűleg később meg fogjuk bánni. Ahogyan azt is, ha nem kezdünk el minél előbb befektetni, ugyanis a legtöbb esetben a késlekedés komoly anyagi hátránnyal járhat.

2. Csak a népszerű termékekben bízni

Az átlagember hajlamos egyből befektetni olyanba, amely pillanatnyilag a legnépszerűbb, aminek a legjobb a sajtója, amelyet mások is ajánlanak. Jó, hogy több helyről szerzünk véleményt, de ez még nem jelenti azt, hogy mindenben vakon kell hinni. Ettől függetlenül ugyanúgy érdemes résen lenni és az adott befektetés részleteit megvizsgálni, átgondolni.

3. Szélsőséges stratégiát választani

Itt arra gondolunk, hogy valaki beleugrik egy túl kockázatos befektetésbe, ami remek hozammal kecsegtet, de ezt nem adja ingyen. A másik véglet, hogy a kockázatvállalás éppen túl kicsi ahhoz, amelyet meghozhatnánk. Az egyik leggyakoribb befektetői hiba a rossz stratégia választása. Legyen meg a józanságunk az ilyen döntéseknél, hiszen egy kiegyensúlyozott stratégia sokkal többet ér, mint a túl nagy, vagy a túl kicsi kockázat.

4. Nem számolni a felmerülő költségekkel

Egy befektetésnek mindig vannak költségei és sokan nem veszik figyelembe azt, hogy az adott pillanatban csekélynek tűnő kiadások a folytatásban komolyabbakká válhatnak. A költségeket is ki kell kalkulálni a megtakarítás összege mellett.

5. A korábbi hozamokat túlbecsülni

Egy befektetés remekül néz ki, ha szépen prezentált, növekvő árfolyamokkal példálózik. Ez persze nem ilyen egyszerű, a döntéshez nem elég egy pofás grafikon. Az árfolyam korábbi emelkedése egy dolog, és egyáltalán nem jelenti azt, hogy az adott befektetés a jövőre nézve is jó. Anélkül, hogy az adott terméket megvizsgálnánk, semmiképpen se döntsünk csak az árfolyam alapján.

Összefoglalás

A cikkünkben bemutattuk az öt leggyakoribb befektetői hibát, melyek komoly anyagi veszteséget okozhatnak. Ezek között szerepel a befektetés elmaradása vagy késése, amely idővel jelentős pénzügyi hátrányt eredményez. További gyakori hiba, hogy a befektetők túlzottan bíznak a népszerű termékekben, anélkül, hogy alaposan megvizsgálnák azokat. Egyes befektetők szélsőséges stratégiákat választanak, vagyis túlságosan kockázatos vagy túl kockázatkerülő befektetéseket választanak. Gyakran előfordul, hogy nem számolnak a befektetés költségeivel, amelyek idővel jelentőssé válhatnak. Végül pedig sokan túlbecsülik a korábbi hozamokat, ami alapján megalapozatlan döntéseket hoznak.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Diákhitel: állampapírba fektetve akár nyereséges is lehet

Diákhitel: állampapírba fektetve akár nyereséges is lehet

2023.04.11.

A diákhitel sokak számára lehetővé teszi a felsőoktatási tanulmányok elvégzését, azonban kevesen tudják, hogy a diákhitel állampapírba fektetve lehetőséget kínálhat nyereséges befektetésre is. Az állampapírba fektetett diákhitel ugyanis az egyik legbiztonságosabb befektetési lehetőség, ami jövedelmet hozhat a diákok számára. Utánajártunk, hogy miért érdemes a diákhitelt állampapírba fektetni, és miért érdemes még akkor is felvenni diákhitelt, ha nincs rá szükségünk.

Tovább olvasom
Bónusz Magyar Állampapír vagy Prémium Magyar Állampapír – melyikbe fektessünk?

Bónusz Magyar Állampapír vagy Prémium Magyar Állampapír – melyikbe fektessünk?

2022.10.25.

Bónusz Magyar Állampapír vagy Prémium Magyar Állampapír? A kérdés mostanában sokszor merül fel, ezért az alábbiakban megválaszoljuk!

Tovább olvasom
Milyen ingatlanba érdemes fektetni jelenleg?

Milyen ingatlanba érdemes fektetni jelenleg?

2021.06.24.

Vajon újépítésű házat, panel- vagy téglalakást érdemes leginkább befektetési céllal vásárolni jelenleg? Eláruljuk, milyen ingatlanba érdemes fektetni, továbbá arra is kitérünk, milyen egyéb szempontokat ajánlott figyelembe venni a vásárlás során.

Tovább olvasom
A 6 legjobb befektetési lehetőség 2022-ben

A 6 legjobb befektetési lehetőség 2022-ben

2022.05.10.

Befektetési lehetőségekből 2022-ben sem lesz hiány, de most jobban meg kell fontolni, hogy mibe helyezed el a vagyonodat!

Tovább olvasom