Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Az öt leggyakoribb befektetői hiba

2023.07.12.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. július 12. 11:05

Gyakran emlegetett kritika a magyar társadalommal kapcsolatban, hogy pénzügyi szempontból nem vagyunk túl tudatosak és jól képzettek. Persze nem lehet mindenki szakértője a témának, de az alapokat azért érdemes és hasznos elsajátítani. Azért, hogy elkerüljük az anyagi kárt, amelyet sokszor okoz rossz döntés. Nézzük, mik lehetnek ezek a rossz döntések, mi az öt leggyakoribb befektetői hiba!

Az öt leggyakoribb befektetői hiba

A befektetés takarékoskodás és előre gondolkodás

Bárki aki pénzt keres, gondolkodhat befektetésben. Sőt: mindenképpen érdemes abban gondolkodnia, hiszen egy befektetésnek több pozitívuma is van. A befektetés egyszerre takarékoskodás és egyszerre előre gondolkodás. Miközben pénzt teszünk félre valamilyen módon, elkezdünk tudatosabban élni, és sokkal többet gondolunk a magunk és családunk jövőjére. A céltudatosság és a pénzügyi stratégia fontos páros, és tényleg nem kell hozzá azonnal egy vagyon, azaz kicsivel is el lehet indulni, ha megvan a megfelelő elhatározás. Az elhatározást persze átgondoltság is kell kövesse, azért, hogy ne kövessünk el alapvető hibákat. Olyanokat, amelyekért azonnal, vagy akár évekkel, évtizedekkel később nagy árat fizetünk. A leggyakoribb befektetői hiba az, hogy nem kezdünk el, vagy nem kezdünk el időben befektetni. Lássuk, milyen más gyakori hibák fordulnak elő emellett.

1. A befektetés elmaradása, késése

Komoly hiba, ha át sem gondoljuk, hogy milyen lehetőségeink vannak és meg sem próbálunk élni azokkal. Ha megtehetnénk, de nem kezdünk el befektetni, azt valószínűleg később meg fogjuk bánni. Ahogyan azt is, ha nem kezdünk el minél előbb befektetni, ugyanis a legtöbb esetben a késlekedés komoly anyagi hátránnyal járhat.

2. Csak a népszerű termékekben bízni

Az átlagember hajlamos egyből befektetni olyanba, amely pillanatnyilag a legnépszerűbb, aminek a legjobb a sajtója, amelyet mások is ajánlanak. Jó, hogy több helyről szerzünk véleményt, de ez még nem jelenti azt, hogy mindenben vakon kell hinni. Ettől függetlenül ugyanúgy érdemes résen lenni és az adott befektetés részleteit megvizsgálni, átgondolni.

3. Szélsőséges stratégiát választani

Itt arra gondolunk, hogy valaki beleugrik egy túl kockázatos befektetésbe, ami remek hozammal kecsegtet, de ezt nem adja ingyen. A másik véglet, hogy a kockázatvállalás éppen túl kicsi ahhoz, amelyet meghozhatnánk. Az egyik leggyakoribb befektetői hiba a rossz stratégia választása. Legyen meg a józanságunk az ilyen döntéseknél, hiszen egy kiegyensúlyozott stratégia sokkal többet ér, mint a túl nagy, vagy a túl kicsi kockázat.

4. Nem számolni a felmerülő költségekkel

Egy befektetésnek mindig vannak költségei és sokan nem veszik figyelembe azt, hogy az adott pillanatban csekélynek tűnő kiadások a folytatásban komolyabbakká válhatnak. A költségeket is ki kell kalkulálni a megtakarítás összege mellett.

5. A korábbi hozamokat túlbecsülni

Egy befektetés remekül néz ki, ha szépen prezentált, növekvő árfolyamokkal példálózik. Ez persze nem ilyen egyszerű, a döntéshez nem elég egy pofás grafikon. Az árfolyam korábbi emelkedése egy dolog, és egyáltalán nem jelenti azt, hogy az adott befektetés a jövőre nézve is jó. Anélkül, hogy az adott terméket megvizsgálnánk, semmiképpen se döntsünk csak az árfolyam alapján.

Összefoglalás

A cikkünkben bemutattuk az öt leggyakoribb befektetői hibát, melyek komoly anyagi veszteséget okozhatnak. Ezek között szerepel a befektetés elmaradása vagy késése, amely idővel jelentős pénzügyi hátrányt eredményez. További gyakori hiba, hogy a befektetők túlzottan bíznak a népszerű termékekben, anélkül, hogy alaposan megvizsgálnák azokat. Egyes befektetők szélsőséges stratégiákat választanak, vagyis túlságosan kockázatos vagy túl kockázatkerülő befektetéseket választanak. Gyakran előfordul, hogy nem számolnak a befektetés költségeivel, amelyek idővel jelentőssé válhatnak. Végül pedig sokan túlbecsülik a korábbi hozamokat, ami alapján megalapozatlan döntéseket hoznak.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mibe fektessük a pénzünket 2023-ban?

Mibe fektessük a pénzünket 2023-ban?

2023.03.29.

Hogy mibe fektesd a pénzedet 2023-ban, az bizony egy fogós kérdés, de megpróbáljuk megválaszolni; olvasd el alábbi cikkünket!

Tovább olvasom
Diákhitel: állampapírba fektetve akár nyereséges is lehet

Diákhitel: állampapírba fektetve akár nyereséges is lehet

2023.04.11.

A diákhitel sokak számára lehetővé teszi a felsőoktatási tanulmányok elvégzését, azonban kevesen tudják, hogy a diákhitel állampapírba fektetve lehetőséget kínálhat nyereséges befektetésre is. Az állampapírba fektetett diákhitel ugyanis az egyik legbiztonságosabb befektetési lehetőség, ami jövedelmet hozhat a diákok számára. Utánajártunk, hogy miért érdemes a diákhitelt állampapírba fektetni, és miért érdemes még akkor is felvenni diákhitelt, ha nincs rá szükségünk.

Tovább olvasom
Maximalizálja a kormány a betéti kamatokat

Maximalizálja a kormány a betéti kamatokat

2022.12.09.

A betéti kamatok maximalizálása a kormány legújabb, ilyen jellegű intézkedése, ami minden bizonnyal elkerüli majd a kamatstop népszerűségét.

Tovább olvasom
Mi az infláció, és hogyan védekezhetünk ellene?

Mi az infláció, és hogyan védekezhetünk ellene?

2023.08.22.

Az infláció része a mindennapi életünknek. Az infláció ellen nem tudunk védekezni, az nem tőlünk függ. Az infláció hatásai ellen azonban tehetünk. Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői röviden és közérthetően írnak az inflációról, és arról, hogy mit tehetünk a hatásai ellen.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával