Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mibe fektessük a pénzünket 2023-ban?

2023.03.29.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. április 13. 14:06

Hogy mibe fektesd a pénzedet 2023-ban, az bizony egy fogós kérdés, de megpróbáljuk megválaszolni; olvasd el alábbi cikkünket!

Mibe fektessük a pénzünket 2023-ban?

A befektetés 2023-ban is egy ingoványos talaj lehet azok számára, akik még csak ismerkednek a lehetőségekkel. A bankbetétek, állampapírok, befektetési alapok, életbiztosítások és ingatlanok is nagyszerű opciók, ám számos szempont alapján lehet csak dönteni közöttük. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a befektetéstípusokat, amelyekkel érdemes tenni egy próbát.

Egy biztos: ne készpénzben tartsd a vagyonodat!

Sajnos a magyarok még mindig a készpénzt tartják a legjobbnak, hiába az ellene szóló érvek; még a mostani inflációs környezetben is hatalmas a készpénzállomány, pedig ezen lehet a legtöbbet veszíteni. A Magyar Nemzeti Bank szerint háztartásonként átlagosan 1,5 millió forintnyi készpénz áll „megtakarításként” a magyar lakosságnál, ami döbbenetesen magas szám.

Az idei előrejelzések szerint ugyanis akár 19%-os drágulás is várható, tehát ami ma még 1,5 millió forintba kerülne, az az év végén már 1,8 millió forint lesz. A készpénz rohamosan veszít az értékéből, amit minden egyes nap tapasztalhatunk, ha elmegyünk bevásárolni, ezért a készpénzes megtakarítást mindenképp kerülni kell!

Természetesen léteznek alternatívák, amelyek akár kétszámjegyű kamatozást is kínálnak; lássuk, melyek ezek!

Mibe fektessük a pénzünket 2023-ban?

A bankbetétek

A bankbetét biztos befektetés, azonban annak ellenére is alacsony kamatokkal működik, hogy az infláció rakétaként hasít az ég felé. Jelenleg nagyjából 1,5% a maximum hozam, ami a jelenleg 15% körüli infláció mellett inkább tűnik siralmasnak, mint bármi másnak, ezért a bankbetéteket a magunk részéről nem ajánljuk senkinek; haladjunk is tovább.

Az állampapírok

Az inflációkövető kamatozású Prémium Magyar Állampapír a lehető legjobb választás abban az esetben, ha szeretnénk megőrizni a vagyonunk értékét, de az úgynevezett diszkont kincstárjegy is jó választás, hiszen ez tükrözi a leggyorsabban a hozamszintek emelkedését. Ezek mellett – szeptember végétől – ismét forgalmazni kezdték a Bónusz Magyar Állampapírt, ami szintén vonzó kamatokat fizet.

A lakossági állampapírok esetében az Államkincstár minimális tőkeveszteséggel ugyan, de akár a lejárat előtt is visszavásárolja azokat, így lehetőséget biztosít arra, hogy akár 1-2 év elteltével is ki lehet szállni a befektetésből, ha a szükség úgy hozza, ráadásul ilyenkor az időarányos felhalmozott kamat is megilleti a befektetőt.

A rövidebb – 4 éves – Prémium Magyar Állampapír Plusz várhatóan 15,35% körüli, a hosszabb – 6 éves – sorozat pedig nagyjából 16,1%-os éves kamatot nyújt 2023-ban, de az inflációs előrejelzések alapján 2024-ben még ennél is magasabb, akár 20% fölötti kamatra is számíthatunk. Ezek mellett érdekes lehet még a Prémium Euró Magyar Állampapír, ami az eurózóna inflációját követi, és devizaárfolyam-nyereségre biztosít lehetőséget.

Fontos viszont, hogy a Magyar Állampapír Plusz, az Egyéves Magyar Állampapír és a Kincstári Takarékjegyek viszont csupán egyszámjegyű kamatokat kínálnak, így ezeket nem javasoljuk.

A befektetési alapok

Sajnos a befektetési alapok idén nem lesznek a befektetők kedvencei, aminek számos oka van: a piaci hozamszintek emelkedése, illetve a világgazdasági környezet és az általános bizonytalanság miatt nagymértékű veszteséget szenvedtek el tavaly, és az idei évre sem várható jelentős javulás, bár ebben az elemzők nem értenek egyet. Aki tapasztalatlan ezen a téren, annak inkább nem javasoljuk, hogy most szerezzen jártasságot a befektetési alapok világában.

Az életbiztosítások

A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások piaca tavaly is remek évet zárt, és az idei is jónak ígérkezik. A nyugdíjbiztosítások mellett az önkéntes nyugdíjpénztárak és a nyugdíj-előtakarékossági számlák is remek lehetőségek, és mindegyik előnye, hogy minden évben a befizetések 20%-ának megfelelő állami támogatásra jogosítanak.

Az ingatlanpiac

Az elmúlt évek árnövekedése után az első év lesz 2023, amikor csökkenés várható: mind a piac, mind az ingatlanárak csökkenni fognak az elemzők szerint. A tavaly novemberben kiadott lakáspiaci jelentés szerint az adásvételek és a hitelfelvételek is 30% feletti visszaesést mutattak, és ez a tendencia folytatódni fog idén is. Ennek okán eladni nem lesz érdemes mostanában – legalábbis a maximális hozam nem lesz elérhető –, a vásárlóknak pedig a kivárást tanácsoljuk.

Mint a fentiekből is kiolvasható, aki idén készpénzben tartja a vagyonát, komoly veszteségeket szenvedhet majd el, ezért érdemesebb valamilyen befektetést választani. Mi az állampapírok mellé tennénk a voksunkat, de természetesen bármi jó lehet, ami segít megőrizni a pénzed értékét!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

A 6 legjobb befektetési lehetőség 2022-ben

A 6 legjobb befektetési lehetőség 2022-ben

2022.05.10.

Befektetési lehetőségekből 2022-ben sem lesz hiány, de most jobban meg kell fontolni, hogy mibe helyezed el a vagyonodat!

Tovább olvasom
Értékpapírszámla nyitása: útmutató befektetőknek a magas infláció idején

Értékpapírszámla nyitása: útmutató befektetőknek a magas infláció idején

2023.12.01.

Az értékpapírszámla az alapköve lehet a befektetési portfóliónknak. Akkor, amikor magas az infláció, kiemelten fontos, hogy ne csak megőrizzük a befektetéseink értéket, de infláció feletti hozamot is el kell érni. Utánajártunk, hogy mi is az az értékpapírszámla, és hogy vehetjük fel vele a harcot az inflációval szemben.

Tovább olvasom
Milyen állampapírokba fektethetünk 2024-ben?

Milyen állampapírokba fektethetünk 2024-ben?

2024.01.19.

Alacsony kockázat, stabil hozam: ez az állampapír. A már eddig is népszerű befektetés várhatóan továbbra is az marad. 2024-ben pedig új lehetőséget is kínál majd az állampapír. Utánajártunk, hogy miért tökéletes befektetés az állampapír, és annak is, hogy melyiket válasszuk idén.

Tovább olvasom
Melyik állampapírt válasszuk a magas infláció mellett?

Melyik állampapírt válasszuk a magas infláció mellett?

2022.02.21.

Hogy melyik állampapírt érdemes választani most, a magas infláció mellett? Az alábbi cikkben kísérletet teszünk a megválaszolására.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával