Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Harmadára csökken az alapszámlák havidíja: érdemes lehet-e váltani?

2023.05.12.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. május 12. 15:57

Alapszámla eddig is létezett, de a kormány új szabályozása értelmében még kedvezőbb áron nyithatjuk meg júliustól. De mi az az alapszámla? Mennyire csökken az alapszámlák havidíja? Milyen szolgáltatásai vannak? És egyáltalán miért jó, ha van bankszámlánk, ha eddig nem volt? Mutatjuk a válaszokat.

Harmadára csökken az alapszámlák havidíja: érdemes lehet-e váltani?

Csökken az alapszámlák havidíja: csak 1000 forint havonta júliustól

Az alapszámlák havidíja jelentősen csökken 2023. július elsejétől. Az addigi 3000 forintos havidíjat elfelejthetjük, mindössze 1000 forintot kell majd fizetnünk havonta. Az érvényben lévő szabályozás szerint az alapszámla havidíja a mindenkori minimálbér 1,5 százaléka. Ez csökkenti harmadára egy rendelettel a kormány. A 0,5 százalékos érték pedig mindössze 1000 forint kiadást jelent majd havonta. Fontos tudni, hogy alapszámlánk csak akkor lehet, ha még nem rendelkezünk bankszámlával, vagy megszüntetjük azt. Ebben az esetben azonban jár nekünk a kedvezményes havidíj és az alapszámlához tartozó alapszolgáltatások. Az alapszámlához ingyenes bankkártya és átutalási lehetőség, valamint egy meghatározott összegig ingyenes készpénzfelvétel is jár.

Mi is az az alapszámla? És mik az előnyei?

2023. július 1-től az alapszámlák havidíja 1000 forintra csökken a jelenlegi 3000 forintról. Ez a számlacsomag mindenki számára elérhető, és kedvező áron kínál alapszolgáltatásokat. Az alapszámla egy olyan egyszerű bankszámla, amelynek alapvető célja, hogy azok számára is elérhetővé tegye a bankszámlát, akiknek korábban nem volt erre lehetőségük. De mi van benne az alapszámla díjában? Havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forint összegű készpénzfelvételt bármelyik hazai pénzjegykiadó automatából. Egy alkalommal, legfeljebb 50 ezer forint, díjmentes készpénzfelvételt saját bankfiókban. Havi négy darab rendszeres átutalási megbízást összesen maximum 100 ezer forintig.

Az alapszámla esetében azonban megkötések is vannak. A számlának egyetlen tulajdonosa lehet, ez a számlatulajdonos pedig nem rendelkezhet másik bankszámlával, és a számlához hitelkeret sem tartozhat.

Miért legyen alapszámlánk? Jó, ha van bankszámlánk?

Bankszámlával rendelkezni sok előnnyel járhat. Lehetővé teszi például a biztonságos pénzmozgást, az átutalások és a csekkek befizetését, valamint segíthet a pénzügyi tervezésben is. Emellett sok bank ajánl olyan szolgáltatásokat is, mint például a bankkártyák, az online bankolás vagy a megtakarítási számlák, amelyek segítségével hatékonyabban tudunk gazdálkodni a pénzünkkel. Fontos, hogy a bankszámlával kapcsolatos döntéseket gondosan mérlegeljük, és tisztában legyünk a számlavezetési díjakkal és a banki szolgáltatásokkal kapcsolatos feltételekkel. A bankszámla fontossága a pénzügyi stabilitásunk szempontjából alapvető. Egy bankszámlával rendelkező személy biztonságosan tud pénzt mozgatni, azaz utalásokat kezdeményezni, pénzt befizetni vagy kivenni, csekkeket befizetni és más banki tranzakciókat bonyolítani. Ez egy biztonságosabb, gyorsabb és kényelmesebb módja a pénzügyeink intézésének, mint például a készpénzzel való fizetés.

A bankszámla lehetőséget ad az online bankolásra is, ami tovább növeli a kényelmet. Az online bankolás lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy bármikor és bárhonnan hozzáférjenek a bankszámlájukhoz, ellenőrizzék az egyenlegüket, átutalásokat kezdeményezzenek, vagy akár utaljanak. Emellett, a bankszámla lehetőséget ad a különböző banki szolgáltatások, például bankkártyák, megtakarítási számlák vagy személyi kölcsönök igénybevételére is. Ezek a szolgáltatások segíthetnek a pénzügyi tervezésben és a gazdálkodás hatékonyabbá tételében.

Azonban fontos tudni, hogy a bankszámla szolgáltatások nem ingyenesek, és a bankok különböző számlavezetési díjakat számolhatnak fel. Ezért érdemes alaposan megfontolni, melyik bankot választjuk, és összehasonlítani a különböző bankok által kínált szolgáltatásokat és díjakat. A bankszámla lehetőséget ad a pénzmozgás biztonságos és kényelmes intézésére, az online bankolásra, és a különböző banki szolgáltatások igénybevételére. Azonban a bankszámla díjai miatt fontos gondosan megválasztani a bankot, és tájékozódni a számlavezetési díjakról és a különböző szolgáltatások feltételeiről.

A fentiekből jól látszik, hogy érdemes bankszámlával rendelkezni. És ha eddig még nem volt, vagy megszüntetjük a régit, akkor rendkívül kedvező, 1000 forintos havidíjjal lehet alapszámlánk bármelyik hazai pénzintézetben. Használjuk ki ezt a lehetőséget, és nyissunk alapszámlát. Olyan szolgáltatásokat kaphatunk kedvezményesen, amik egy átlagos háztartást ki tudnak szolgálni. Ha pedig nagyon belejövünk a bankolásba, akkor nyithatunk akár digitális számlát is magunknak.

Összefoglaló

Az új kormányzati szabályozás értelmében 2023. júliusától az alapszámlák havidíja 1000 forintra csökken a korábbi 3000 forintról. Az alapszámla egy olyan egyszerű bankszámla, mely alapvető szolgáltatásokat nyújt, mint például ingyenes bankkártya, átutalási lehetőség és korlátozott összegű ingyenes készpénzfelvétel. A számla megnyitásához szükséges, hogy a személy még ne rendelkezzen bankszámlával, vagy megszüntesse azt. Bankszámlával rendelkezni számos előnnyel jár, beleértve a biztonságos pénzmozgást, az átutalásokat és a csekkek befizetését, valamint a pénzügyi tervezésben való segítséget. Azonban a bankszámla díjai miatt fontos gondosan megválasztani a bankot, és tájékozódni a számlavezetési díjakról és a különböző szolgáltatások feltételeiről.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Miért érdemes bankszámlát nyitnod a gyermekednek?

Miért érdemes bankszámlát nyitnod a gyermekednek?

2021.07.16.

Bankszámlát nyitnál a gyermekednek? Az alábbiakból mindent megtudhatsz erről a témáról!

Tovább olvasom
Mennyit spórolhatunk a bankszámlaváltással?

Mennyit spórolhatunk a bankszámlaváltással?

2022.08.05.

Spórolhatsz a bankszámlaváltással is, ha jól csinálod, tehát érdemes megtenned – az alábbiakból megtudhatod, miért nem érdemes halogatnod.

Tovább olvasom
Revolut kártya igénylése lépésről lépésre

Revolut kártya igénylése lépésről lépésre

2023.08.10.

A Revolut kártyáról sok mindent lehet hallani. Egy biztos, a Revolut mára megkerülhetetlen szereplője lett a pénzügyi piacnak. Szeretnénk egy Revolut kártyát? Az Expresszkölcsön szakértői lépésről lépésre vezetnek végig bennünket a folyamaton.

Tovább olvasom
Rossz bankszámlára utalta a pénzét? Mutatjuk, mit tegyen!

Rossz bankszámlára utalta a pénzét? Mutatjuk, mit tegyen!

2021.08.02.

Bárkivel előfordulhat, hogy véletlenül elnéz egy számjegyet a számlaszám beírásakor, ennek következtében pedig rossz bankszámlára utalja a pénzét. Mit lehet tenni ilyen esetben? Mutatjuk!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával