Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen támogatások érhetők el fiatal házasok számára?

2023.04.21.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. április 24. 20:53

A fiatal házasok nagy lendülettel vetik bele magukat az életbe. És ehhez bizony pénz kell. És abból egy élet kezdetén sosincs elég. De. A fiatal házasok nem maradnak egyedül ebben a helyzetben. Számtalan, jobbnál jobb támogatás érhető el számukra. Utánajártunk, hogy milyen támogatások érhetők el fiatal házasok számára, és örömmel mutatjuk meg, hogy mit találtunk.

Milyen támogatások érhetők el fiatal házasok számára?

Az első házasok kedvezménye

Amikor egy házaspár az első házasságát megköti, akkor adókedvezményben részesül. A jogosultsághoz arra van szükség, hogy a két személy közül legalább az egyik az első házasságát kösse meg. Ilyenkor havonta nettó 5 ezer forinttal kevesebb adót kell fizetniük a fiatal házasoknak, akár két éven keresztül. A házaspár ráadásul megoszthatja egymás között a kedvezményt.

Friss házasok támogatása

Ezt a támogatást nem az állam adja. Egyes magyarországi településeken elérhetőek olyan támogatások, amiket friss házasok tudnak igényelni. Több tízezer forintos anyagi támogatás is kérhető. Többnyire több a településen élők igényelhetik. A helyi támogatásokkal kapcsolatban mindig az önkormányzatnál kell érdeklődni, ők tudnak az aktuális lehetőségekről felvilágosítást adni.

Családi adókedvezmény

A családi adókedvezményre olyan családok jogosultak, ahol a szülők jövedelemadó-köteles jövedelemmel rendelkeznek. A támogatás miatt a szülők kevesebb jövedelemadót fizetnek. Akár egy gyermek után is igényelhető, és a gyermek 16 éves koráig jár. A családi adókedvezmény mértéke a gyerekek száma alapján kerül meghatározásra. A havonta fizetett adó mértéke csökken egy eltartott gyerek után 10 ezer forinttal, két eltartott gyerek után gyerekenként 20 ezer forinttal, három eltartott gyerek után pedig gyerekenként 33 ezer forinttal. Az adókedvezményt a házaspár akár külön-külön is igénybe veheti.

Falusi CSOK

A Falusi CSOK, vagyis a falusi ingatlanok vásárlására és felújítására vonatkozó támogatás egy olyan program, amely kifejezetten a fiatal házasokat célozza meg. A program lehetővé teszi számukra, hogy kedvezményes feltételekkel juthassanak saját otthonhoz a vidéken. A Falusi CSOK előnyei közé tartozik, hogy a támogatási összeg jelentős lehet, akár 10 millió forintig is terjedhet, amelyet a fiatal házasok az ingatlan vásárlására vagy felújítására használhatnak. A programban részt vevők kedvezményes hitelhez is juthatnak. A Falusi CSOK célja, hogy elősegítse a vidéki területek népességmegtartó erejét, valamint segítse a fiatalokat abban, hogy saját otthonukat építsék fel a vidéken. A falusi életforma több előnnyel is járhat, mint például az olcsóbb életvitel, a nyugodt környezet és az egészségesebb életmód. Összességében a Falusi CSOK egy nagyszerű lehetőség lehet azok számára, akik vidéken szeretnének saját otthont vásárolni vagy felújítani, és segítséget szeretnének kapni ebben a folyamatban.

Babaváró támogatás

A Babaváró támogatás egy olyan program, ami kifejezetten a fiatal házasokat célozza meg, és célja, hogy támogassa azokat, akik gyermeket szeretnének vállalni, és családot alapítani. A program számos előnnyel járhat a fiatal házasok számára. Az egyik legfontosabb előnye a Babaváró támogatásnak az, hogy pénzügyi segítséget nyújt azoknak a házaspároknak, akik gyermeket szeretnének vállalni, de anyagi nehézségeik vannak. A támogatás 10 millió forintig terjedhet, és felhasználható az ingatlanvásárlásra vagy felújításra, valamint a gyermekneveléssel kapcsolatos kiadásokra. A támogatás másik előnye, hogy a fiatal házasok alacsony kamatozású kölcsönt kaphatnak, ami jelentősen csökkentheti a visszafizetendő összeget. Emellett a kamatmentes állami támogatás is elérhető a kölcsön törlesztése során, ami még tovább csökkentheti a terheket. A Babaváró támogatás további előnyei közé tartozik a családbarát környezet kialakítása, a szülői jogok bővítése, és a szülők anyagi terheinek csökkentése, ami a gyermekek boldog és egészséges életének elősegítéséhez járulhat hozzá.

Összességében a Babaváró támogatás egy nagyszerű lehetőség lehet azok számára, akik családot szeretnének alapítani, de anyagi nehézségeik vannak. A program támogatásaival segítséget nyújthat az ingatlanvásárlásban és a gyermeknevelési költségekben, és hozzájárulhat a fiatal házasok boldog és stabil életéhez.

Illetékkedvezmény

Amikor ingatlant vásárol valaki, kötelezően fizetnie kell a vagyonszerzési illetéket. 35 éves kor alatt 50 százalékos illetékkedvezményben részesül valaki akkor, ha 15 millió forint alatt vásárol ingatlant.

Életkezdési támogatás – Start számla

Az életkezdési támogatás egy meghatározott összeg,(most 42.500 Ft) amely segítséget nyújt a gyermek felnőtt korba való belépésében. A támogatásban akkor részesül a család, amikor a gyermek betölti a 18. életévét. Az életkezdési támogatás automatikusan megkapható. Az életkezdési támogatás összege egy úgynevezett start-számlára fog kerülni, amit a Magyar Államkincstár nyit a gyermek számára. Az életkezdési támogatást ezen a számlán fogja tárolni és kamatoztatni az állam addig, ameddig a gyermek nagykorú nem lesz.

Ahogy látható, igazán jó támogatások érhetők el fiatal házasok számára. Érdemes kihasználni őket? Biztosan érdemes.

Összefoglaló

A fiatal házasok számára többféle támogatás érhető el. Az első házasok kedvezménye adókedvezményt biztosít a párnak. A családi adókedvezmény a jövedelemadót csökkenti a gyerekek száma alapján, míg a Falusi CSOK támogatást nyújt fiatal házasoknak vidéki ingatlan vásárlásához és felújításához. A Babaváró támogatás anyagi segítséget nyújt ingatlanvásárlásra, felújításra és gyermeknevelési költségekre. Ötven százalékos illetékkedvezményre jogosultak a 35 év alattiak 15 millió forint alatti ingatlanvásárlás esetén. Az életkezdési támogatás pedig egy meghatározott összeget biztosít a gyermek felnőtt korba lépéséhez. Ezek a támogatások segíthetik a fiatal házasok életének megkönnyítését és stabilizálását.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Tudnivalók az első házasok kedvezményének igénybevételéről

Tudnivalók az első házasok kedvezményének igénybevételéről

2021.04.28.

Az első házasok kedvezménye egy olyan lehetőség, amivel érdemes élni, hiszen hatalmas előnyt tartogat azoknak, akik az első házasságukban élnek. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Ki jogosult családi adókedvezményre?

Ki jogosult családi adókedvezményre?

2021.06.10.

A családi adókedvezmény minden gyermeket nevelő családnak komoly segítség lehet – lássuk, mit kell tudni róla!

Tovább olvasom
Mikor vehető igénybe az energiahatékonysági adókedvezmény?

Mikor vehető igénybe az energiahatékonysági adókedvezmény?

2021.05.28.

Az energiahatékonysági adókedvezmény egy olyan lehetőség, amivel nem csak az energiaszámlák, de a társasági adó mértéke is csökkenthető!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával