Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mit tartalmaz a tulajdoni lap, és hogyan kérhetjük le?

2023.03.14.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. április 13. 14:08

A tulajdoni lap lekérésének szabályai 2023 januártól megváltoztak; az alábbiakban erről tudhatsz meg mindent!

Mit tartalmaz a tulajdoni lap, és hogyan kérhetjük le?

A tulajdoni lap lekérésének szabályai 2023-ban változtak meg; az év elejétől kezdve már csak hiteles másolat igényelhető, évente kettő abból is ingyenes, és akár online is kérhető. Erre pedig több okból is szükség lehet:

 • a jelzáloghitelek igényléséhez 30 napnál nem régebbi, hiteles tulajdonilap-másolatra van szükség, ugyanis ezzel lehet igazolni a fedezetként bevont ingatlan adatait, a tulajdonjogot, illetve a per-, igény- és tehermentességet,
 • albérleti szerződés megkötése előtt a tulajdonilap-másolat kikérésével több információt is megtudhatunk az adott ingatlanról, így például, hogy ki valójában az ingatlan tulajdonosa, vagy hogy a lakás mérete megfelel-e a hirdetésnek.
 • közüzemi szerződések megkötéséhez, amikor az ingatlan tulajdonosváltásakor.

A tulajdoni lap lényege

A tulajdoni lap egy hivatalos dokumentum, ami közhitelesen mutatja meg egy adott ingatlan legfontosabb adatait, a tulajdonosait és a terheit, beleértve a rá bejegyzett jelzálogjogot, a száma pedig megegyezik az ingatlan helyrajzi számával. A tulajdoni lap a nyilvános ingatlan-nyilvántartás része, ami településenként tartalmazza az ország valamennyi ingatlanának törvényben meghatározott adatait:

 • az ingatlan számszerű adatait,
 • a tulajdonos adatait,
 • az ingatlanra vonatkozó jogokat,
 • a jogi szempontból jelentős tényeket.

E fentebb felsorolt adatokat a tulajdoni lapra jegyzik be.

A tulajdoni lap lekérésének menete

Hiteles tulajdonilap-másolatot bármely ingatlanra vonatkozóan bárki lekérhet a területileg illetékes földhivatalokban és a kormányablakokban, illetve akár közjegyzők is kiállíthatnak a tulajdoni lap tartalmáról tanúsítványt, amely a hiteles tulajdonilap-másolattal azonos hatályú.

A tulajdoni lapról igényelhető másolat lehet:

 • szemle, ami a fennálló bejegyzéseket tartalmazza,
 • teljes másolat, amely az ingatlanon lévő valamennyi bejegyzést tartalmazza.

Érdemes tudni, hogy a hiteles tulajdonilap-másolat akár úgynevezett elektronikus dokumentumként is igényelhető online, magánszemélyeknek a Földhivatal Online szolgáltatása keretében, ügyfélkapus vagy KAÜ-s azonosítással. Lényeges, hogy az elektronikus dokumentum kinyomtatva nem hiteles! Ha kinyomtatott formátumra van szükség, akkor személyesen kell azt igényelni a területileg illetékes földhivatalban.

A tulajdoni lap másolata online is igényelhető

A hiteles tulajdonilap-másolat online is elérhető, ráadásul havonta húsz ingatlan tulajdoni lapjának I. részéhez lehet így díjmentesen hozzáférni; ez az ingatlan leíró adatait tartalmazza, a tulajdonos és az egyéb bejegyzések nélkül. Az e-hiteles tulajdonilap-másolatból azonban évente mindössze két darab díjmentes, ezt követően ingatlanonként 3.000 forintba kerül.

A „társasházi információk” lekérdezése szintén díjmentes; ez a társasházi épületekben lévő, külön tulajdonú lakások beazonosítását segíti.

A hiteles tulajdonilap-másolat díja

A papír alapú, biztonsági elemekkel ellátott, hiteles tulajdonilap-másolat díja ingatlanonként 6.250 forint, a térképmásolaté pedig 3.000 forint. Az elektronikus hiteles tulajdonilap-másolatért 3.000 forint adatszolgáltatási díjat kell fizetni, az elektronikus térképmásolatért 3.000 forintot.

Fontos változás, hogy 2023. január 1-jétől megszűnt a nem hiteles tulajdonilap- és térképmásolat!

A tulajdonilap-másolat lekérdezése lakás építéséhez, vásárlásához, vagy bővítéséhez igénybe vehető, vissza nem térítendő állami támogatás igényléséhez – az igénylő megbízásából, évente egyszer, a hitelintézet számára – díjmentes.

Ezeken túl még számos más esetben is lehet ingyenes az e-hiteles tulajdonilap-másolat, így például:

 • hagyatéki,
 • gyámügyi,
 • kisajátítási,
 • részarány-földtulajdonnal kapcsolatos,
 • osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló eljárásokhoz,
 • közigazgatási hatósági,
 • bírósági,
 • ügyészségi eljárások lefolytatásához.

Az állami és egyházi szervezetek viszont személyi mentességet élveznek a díjfizetés alól.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

5 dolog a foglalóról, amit érdemes tudnod

5 dolog a foglalóról, amit érdemes tudnod

2021.04.16.

Álmaink házának megtalálásával egy sor fontos kérdésre is felelnünk kell. Hogyan és mikor kössünk adás-vételi szerződést, hogyan és mikor fizessünk? Kis utánajárással a válaszok nem is tűnnek annyira bonyolultnak. Első lépésben nézzük meg, hogy mit kell tudnunk a foglalóról.

Tovább olvasom
Az ingatlanárak változása az elmúlt fél évben

Az ingatlanárak változása az elmúlt fél évben

2020.12.01.

Az elmúlt néhány esztendőben hihetetlen mértékű árnövekedés volt tapasztalható az ingatlanpiacon, de az elmúlt fél évben az ingatlanárak változása már nem ezt követte. Bár országos szinten minimális emelkedésnek lehetünk a tanúi, ez csupán a községekben megemelkedett lakásáraknak köszönhető. A mérsékelt áresés már tavaly megkezdődött, amire most a koronavírus még rátesz egy lapáttal.

Tovább olvasom
Hogyan lehet eladni egy terhelt ingatlant?

Hogyan lehet eladni egy terhelt ingatlant?

2021.10.06.

Magyarországon az ingatlanok nagy része hitellel terhelt. Ez bár bonyolultabbá teszi, de nem teszi lehetetlenné az eladást. Bármikor kerülhetünk olyan élethelyzetbe, amikor el akarjuk adni a terhelt ingatlanunkat. Mire kell figyelnünk? Hogy lehet eladni egy terhelt ingatlant? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Milyen ingatlanba érdemes fektetni jelenleg?

Milyen ingatlanba érdemes fektetni jelenleg?

2021.06.24.

Vajon újépítésű házat, panel- vagy téglalakást érdemes leginkább befektetési céllal vásárolni jelenleg? Eláruljuk, milyen ingatlanba érdemes fektetni, továbbá arra is kitérünk, milyen egyéb szempontokat ajánlott figyelembe venni a vásárlás során.

Tovább olvasom