Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mit tartalmaz a tulajdoni lap, és hogyan kérhetjük le?

2023.03.14.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. április 13. 14:08

A tulajdoni lap lekérésének szabályai 2023 januártól megváltoztak; az alábbiakban erről tudhatsz meg mindent!

Mit tartalmaz a tulajdoni lap, és hogyan kérhetjük le?

A tulajdoni lap lekérésének szabályai 2023-ban változtak meg; az év elejétől kezdve már csak hiteles másolat igényelhető, évente kettő abból is ingyenes, és akár online is kérhető. Erre pedig több okból is szükség lehet:

 • a jelzáloghitelek igényléséhez 30 napnál nem régebbi, hiteles tulajdonilap-másolatra van szükség, ugyanis ezzel lehet igazolni a fedezetként bevont ingatlan adatait, a tulajdonjogot, illetve a per-, igény- és tehermentességet,
 • albérleti szerződés megkötése előtt a tulajdonilap-másolat kikérésével több információt is megtudhatunk az adott ingatlanról, így például, hogy ki valójában az ingatlan tulajdonosa, vagy hogy a lakás mérete megfelel-e a hirdetésnek.
 • közüzemi szerződések megkötéséhez, amikor az ingatlan tulajdonosváltásakor.

A tulajdoni lap lényege

A tulajdoni lap egy hivatalos dokumentum, ami közhitelesen mutatja meg egy adott ingatlan legfontosabb adatait, a tulajdonosait és a terheit, beleértve a rá bejegyzett jelzálogjogot, a száma pedig megegyezik az ingatlan helyrajzi számával. A tulajdoni lap a nyilvános ingatlan-nyilvántartás része, ami településenként tartalmazza az ország valamennyi ingatlanának törvényben meghatározott adatait:

 • az ingatlan számszerű adatait,
 • a tulajdonos adatait,
 • az ingatlanra vonatkozó jogokat,
 • a jogi szempontból jelentős tényeket.

E fentebb felsorolt adatokat a tulajdoni lapra jegyzik be.

A tulajdoni lap lekérésének menete

Hiteles tulajdonilap-másolatot bármely ingatlanra vonatkozóan bárki lekérhet a területileg illetékes földhivatalokban és a kormányablakokban, illetve akár közjegyzők is kiállíthatnak a tulajdoni lap tartalmáról tanúsítványt, amely a hiteles tulajdonilap-másolattal azonos hatályú.

A tulajdoni lapról igényelhető másolat lehet:

 • szemle, ami a fennálló bejegyzéseket tartalmazza,
 • teljes másolat, amely az ingatlanon lévő valamennyi bejegyzést tartalmazza.

Érdemes tudni, hogy a hiteles tulajdonilap-másolat akár úgynevezett elektronikus dokumentumként is igényelhető online, magánszemélyeknek a Földhivatal Online szolgáltatása keretében, ügyfélkapus vagy KAÜ-s azonosítással. Lényeges, hogy az elektronikus dokumentum kinyomtatva nem hiteles! Ha kinyomtatott formátumra van szükség, akkor személyesen kell azt igényelni a területileg illetékes földhivatalban.

A tulajdoni lap másolata online is igényelhető

A hiteles tulajdonilap-másolat online is elérhető, ráadásul havonta húsz ingatlan tulajdoni lapjának I. részéhez lehet így díjmentesen hozzáférni; ez az ingatlan leíró adatait tartalmazza, a tulajdonos és az egyéb bejegyzések nélkül. Az e-hiteles tulajdonilap-másolatból azonban évente mindössze két darab díjmentes, ezt követően ingatlanonként 3.000 forintba kerül.

A „társasházi információk” lekérdezése szintén díjmentes; ez a társasházi épületekben lévő, külön tulajdonú lakások beazonosítását segíti.

A hiteles tulajdonilap-másolat díja

A papír alapú, biztonsági elemekkel ellátott, hiteles tulajdonilap-másolat díja ingatlanonként 6.250 forint, a térképmásolaté pedig 3.000 forint. Az elektronikus hiteles tulajdonilap-másolatért 3.000 forint adatszolgáltatási díjat kell fizetni, az elektronikus térképmásolatért 3.000 forintot.

Fontos változás, hogy 2023. január 1-jétől megszűnt a nem hiteles tulajdonilap- és térképmásolat!

A tulajdonilap-másolat lekérdezése lakás építéséhez, vásárlásához, vagy bővítéséhez igénybe vehető, vissza nem térítendő állami támogatás igényléséhez – az igénylő megbízásából, évente egyszer, a hitelintézet számára – díjmentes.

Ezeken túl még számos más esetben is lehet ingyenes az e-hiteles tulajdonilap-másolat, így például:

 • hagyatéki,
 • gyámügyi,
 • kisajátítási,
 • részarány-földtulajdonnal kapcsolatos,
 • osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló eljárásokhoz,
 • közigazgatási hatósági,
 • bírósági,
 • ügyészségi eljárások lefolytatásához.

Az állami és egyházi szervezetek viszont személyi mentességet élveznek a díjfizetés alól.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Minden, amit a falusi CSOK-ról tudnod kell 2024-ben

Minden, amit a falusi CSOK-ról tudnod kell 2024-ben

2024.04.12.

A falusi CSOK népszerűsége idén is megmaradt. Ez a családtámogatási forma kistelepüléseken érhető el. Vidékre költöznél? Lehet, hogy falusi CSOK segítségével megteheted. Utánajártunk, hogy mit kell róla tudni. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Jelentős könnyítés jöhet a fiatal lakásvásárlóknak

Jelentős könnyítés jöhet a fiatal lakásvásárlóknak

2021.11.09.

A fiatal lakásvásárlóknak igyekszik segíteni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azzal, hogy lazítani tervez a hitelezési szabályokon, egészen pontosan a hitelfedezeti mutató korlátját emelné. Nem könnyű első lakáshoz jutni, az ingatlanárak gyors emelkedése ráadásul folyamatosan tovább nehezíti ezt a helyzetet.

Tovább olvasom
Mire kell figyelni, ha osztatlan közös tulajdonú ingatlant vásárolnál?

Mire kell figyelni, ha osztatlan közös tulajdonú ingatlant vásárolnál?

2021.06.09.

Az osztatlan közös tulajdon meglehetősen gyakran bukkan fel az ingatlanpiacon, de előnyei mellett buktatói is vannak. Lássuk, mit kell tudni erről a témáról!

Tovább olvasom
Az ingatlanárak változása az elmúlt fél évben

Az ingatlanárak változása az elmúlt fél évben

2020.12.01.

Az elmúlt néhány esztendőben hihetetlen mértékű árnövekedés volt tapasztalható az ingatlanpiacon, de az elmúlt fél évben az ingatlanárak változása már nem ezt követte. Bár országos szinten minimális emelkedésnek lehetünk a tanúi, ez csupán a községekben megemelkedett lakásáraknak köszönhető. A mérsékelt áresés már tavaly megkezdődött, amire most a koronavírus még rátesz egy lapáttal.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával