Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

A legfontosabb fogalmak lakáshitel felvétele előtt

2022.11.02.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. június 28. 14:39

Lakáshitel felvétele előtt, illetve a folyamat során számos olyan fogalommal találkozhatunk, amelyek ismeretlenek lehetnek.

A legfontosabb fogalmak lakáshitel felvétele előtt

Egy lakáshitel felvétele előtt, illetve annak során rengeteg megoldandó feladat várja a leendő adósokat, és közben rengeteg olyan fogalom jöhet szembe, ami összezavarhatja még a tapasztaltabbakat is. Jobb ezekkel tisztában lenni, épp ezért ABC-sorrenben összegyűjtöttük az összeset, és rövid magyarázatot is fűztünk hozzájuk.

Adós: az a természetes személy, aki megköti a kölcsönszerződést a pénzintézettel.

Adóstárs: az adóssal együtt felel a hitel visszafizetéséért, leggyakrabban az adós házastársa, vagy családtagja.

Annuitásos kölcsön: a hitel visszafizetésének módja; a teljes futamidőre vetítve havonta azonos összegű törlesztőrészletet kell fizetni.

Bonitás: a hiteligénylő fizetőképességét jelenti; a bank minden hitelkérelem esetében vizsgálja.

Dologi adós: a jelzálog alapú hitelügyleteknél a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdonosa, azaz a zálogkötelezett, aki nem hiteligénylő.

Elidegenítési és terhelési tilalom: a hitelt nyújtó bank írhatja elő ilyen tilalom bejegyzését az ingatlan tulajdoni lapjára, a jelzálogjog mellé, így a futamidő alatt az ingatlan nem adható el, és nem szolgálhat további kölcsön fedezetéül sem.

Előtörlesztés: a felvett kölcsön egy részének vagy egészének határidő előtti visszafizetése.

Értékbecslés: az értékbecslés során az ingatlan állapotát és tulajdonságait mérik fel, majd ez alapján határozzák meg az adott időpontra vonatkozó piaci értékét.

Finanszírozási arány: azt jelöli, hogy a hitel összege az ingatlan értékének hány százaléka.

Futamidő: a kölcsön felvételétől számított időszak, ami a visszafizetés végső határidejéig tart.

Hitelbírálat: a bank felméri a hitel nyújtásának kockázatát, és meghatározza a szükséges feltételeket.

Hitelbiztosítéki érték: értékbecsléssel határozzák meg, majd ezt veszi alapul a bank a maximális hitelösszeg meghatározásakor.

Hiteles tulajdonilap-másolat és szemle: a földhivatal által kiadott másolat a tulajdoni lapról; ez lehet teljes másolat, ami tartalmazza a fennálló és a törölt bejegyzéseket is, illetve szemle, ami csak a fennálló bejegyzéseket tartalmazza.

Hitelfedezeti biztosítás: kiegészítő szolgáltatás, ami a hitelkötelezettségre köthető, és bizonyos esetekben – munkaképtelenné válás, elhalálozás – a biztosító átvállalja az adós hitelkötelezettségének részét vagy egészét.

Jelzáloghitel: olyan hitelkonstrukció, amelynél a bank egy ingatlan biztosítéka mellett nyújt hitelt. Hosszú futamidejű és viszonylag alacsony kamatozású kölcsön. Abban az esetben, ha az adós nem törleszti a hitelt, a bank elárverezheti a fedezetet jelentő ingatlant.

Jelzálogjog: a jelzáloghitel felvételekor a fedezetet jelentő ingatlan tulajdoni lapjára a Földhivatalnál, illetve az ingatlan-nyilvántartásba kerül bejegyzésre; ez igazolja a bank jogát a hitelszerződésben szereplő biztosíték érvényesítésére.

Kamat: a hitel tulajdonképpeni ára, ami a futamidő alatt folyamatosan fizetendő, és a törzstőke százalékában adják meg.

Kamatperiódus: egy olyan időperiódus, ami alatt a kamat mértéke változatlan, viszont a periódus fordulóján változhat.

Készfizető kezes: a hitelügyletbe bevont személy, aki vállalja, hogyha a futamidő alatt az adós nem törleszti a hitelt, úgy a pénzintézet felszólítására az adós helyett ő teljesíti a fennmaradó hiteltörlesztést.

KHR-lista: a Központi Hitelinformációs Rendszer adatbázisa, ami rögzíti azokat az adósokat, akik a minimálbérnél magasabb összeggel, legalább 90 napja tartoznak. A hitel visszafizetése után az adós átkerül passzív státuszba, ahol az azt követő 5 évben szerepelni fog.

Önerő: az ingatlan értékének a bank által nem finanszírozott része, az adós saját forrása a felvenni tervezett kölcsönön kívül, vagyis a vételár és a kölcsönösszeg különbsége.

Pótfedezet: ha egy ingatlan nem szolgáltat elegendő fedezetet a hitel felvételére, bevonható egy vagy több másik ingatlan is fedezetként, amelyekre szintén jelzálog kerül bejegyzésre.

Takarnet: a Földhivatal internetes hálózata, amelyen keresztül online hozzá lehet férni a Földhivatal adatbázisához.

Természetes személy: jogi szakkifejezés; az élő embert, illetve a hozzá fűződő jogok alanyát jelenti, vagyis az a személy, aki önállóan jogképes.

THM: a Teljes Hiteldíj Mutató azt mutatja meg, hogy az adósnak a tőkéhez viszonyítva, százalékban, egy év alatt, a tőkén túl mekkora összeget kell visszafizetnie; a hitel minden költségét magába foglalja, vagyis a kamatot, a kezelési költséget, az értékbecslés díját, az ingatlan-nyilvántartási eljárás díját, valamint a hitelközvetítő és a bankszámlavezetés díját is.

Tulajdoni lap: a Földhivatalnál kezelt, hivatalos okirat, amiről a hitelfelvételhez hiteles másolat szükséges, és ami tartalmazza az ingatlan és a tulajdonosok adatait, a tulajdonrészüket, illetve az esetlegesen fennálló terheket és különböző jogokat, továbbá az úgynevezett tényeket, mint például az elidegenítési- és terhelési tilalom.

Zálogkötelezett: az a természetes személy, aki a jelzáloghitelben fedezetként rögzített ingatlan tulajdonosa.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Minden, amit a hitelfedezetről tudni érdemes

Minden, amit a hitelfedezetről tudni érdemes

2021.01.01.

Amit a hitelfedezetről tudni lehet, azt az alábbi cikkben megtalálhatod, sőt, még többet is!

Tovább olvasom
Hitelfelvétel határozott idejű munkaszerződéssel – lehetséges?

Hitelfelvétel határozott idejű munkaszerződéssel – lehetséges?

2020.11.23.

Néhány évvel ezelőtt gyakori volt, hogy a hitelfelvétel kritériumai „legalább három hónapos, határozatlan időre szóló munkaszerződést” tartalmaztak, és a határozott idejű munkaviszonnyal hitelért folyamodó ügyfeleket pedig automatikusan elutasították, de a helyzet azóta gyökeresen megváltozott, és napjainkban már lehetséges a hitelfelvétel határozott idejű munkaszerződéssel is.

Tovább olvasom
Minden, amit a kamatstopról tudni kell

Minden, amit a kamatstopról tudni kell

2022.03.22.

A kamatstop a kormány 2022. január 1.-én hatályba lépett inflációellenes intézkedése, ami októberi szinten rögzíti a már felvett jelzáloghitelek kamatait.

Tovább olvasom
Mi a JTM, és hogyan befolyásolja a hitelfelvételt?

Mi a JTM, és hogyan befolyásolja a hitelfelvételt?

2023.03.31.

A JTM – azaz a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – minden hitel igénylésének szerves része, ezért érdemes megismerni.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával