Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

A legfontosabb fogalmak lakáshitel felvétele előtt

2022.11.02.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. június 28. 14:39

Lakáshitel felvétele előtt, illetve a folyamat során számos olyan fogalommal találkozhatunk, amelyek ismeretlenek lehetnek.

A legfontosabb fogalmak lakáshitel felvétele előtt

Egy lakáshitel felvétele előtt, illetve annak során rengeteg megoldandó feladat várja a leendő adósokat, és közben rengeteg olyan fogalom jöhet szembe, ami összezavarhatja még a tapasztaltabbakat is. Jobb ezekkel tisztában lenni, épp ezért ABC-sorrenben összegyűjtöttük az összeset, és rövid magyarázatot is fűztünk hozzájuk.

Adós: az a természetes személy, aki megköti a kölcsönszerződést a pénzintézettel.

Adóstárs: az adóssal együtt felel a hitel visszafizetéséért, leggyakrabban az adós házastársa, vagy családtagja.

Annuitásos kölcsön: a hitel visszafizetésének módja; a teljes futamidőre vetítve havonta azonos összegű törlesztőrészletet kell fizetni.

Bonitás: a hiteligénylő fizetőképességét jelenti; a bank minden hitelkérelem esetében vizsgálja.

Dologi adós: a jelzálog alapú hitelügyleteknél a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdonosa, azaz a zálogkötelezett, aki nem hiteligénylő.

Elidegenítési és terhelési tilalom: a hitelt nyújtó bank írhatja elő ilyen tilalom bejegyzését az ingatlan tulajdoni lapjára, a jelzálogjog mellé, így a futamidő alatt az ingatlan nem adható el, és nem szolgálhat további kölcsön fedezetéül sem.

Előtörlesztés: a felvett kölcsön egy részének vagy egészének határidő előtti visszafizetése.

Értékbecslés: az értékbecslés során az ingatlan állapotát és tulajdonságait mérik fel, majd ez alapján határozzák meg az adott időpontra vonatkozó piaci értékét.

Finanszírozási arány: azt jelöli, hogy a hitel összege az ingatlan értékének hány százaléka.

Futamidő: a kölcsön felvételétől számított időszak, ami a visszafizetés végső határidejéig tart.

Hitelbírálat: a bank felméri a hitel nyújtásának kockázatát, és meghatározza a szükséges feltételeket.

Hitelbiztosítéki érték: értékbecsléssel határozzák meg, majd ezt veszi alapul a bank a maximális hitelösszeg meghatározásakor.

Hiteles tulajdonilap-másolat és szemle: a földhivatal által kiadott másolat a tulajdoni lapról; ez lehet teljes másolat, ami tartalmazza a fennálló és a törölt bejegyzéseket is, illetve szemle, ami csak a fennálló bejegyzéseket tartalmazza.

Hitelfedezeti biztosítás: kiegészítő szolgáltatás, ami a hitelkötelezettségre köthető, és bizonyos esetekben – munkaképtelenné válás, elhalálozás – a biztosító átvállalja az adós hitelkötelezettségének részét vagy egészét.

Jelzáloghitel: olyan hitelkonstrukció, amelynél a bank egy ingatlan biztosítéka mellett nyújt hitelt. Hosszú futamidejű és viszonylag alacsony kamatozású kölcsön. Abban az esetben, ha az adós nem törleszti a hitelt, a bank elárverezheti a fedezetet jelentő ingatlant.

Jelzálogjog: a jelzáloghitel felvételekor a fedezetet jelentő ingatlan tulajdoni lapjára a Földhivatalnál, illetve az ingatlan-nyilvántartásba kerül bejegyzésre; ez igazolja a bank jogát a hitelszerződésben szereplő biztosíték érvényesítésére.

Kamat: a hitel tulajdonképpeni ára, ami a futamidő alatt folyamatosan fizetendő, és a törzstőke százalékában adják meg.

Kamatperiódus: egy olyan időperiódus, ami alatt a kamat mértéke változatlan, viszont a periódus fordulóján változhat.

Készfizető kezes: a hitelügyletbe bevont személy, aki vállalja, hogyha a futamidő alatt az adós nem törleszti a hitelt, úgy a pénzintézet felszólítására az adós helyett ő teljesíti a fennmaradó hiteltörlesztést.

KHR-lista: a Központi Hitelinformációs Rendszer adatbázisa, ami rögzíti azokat az adósokat, akik a minimálbérnél magasabb összeggel, legalább 90 napja tartoznak. A hitel visszafizetése után az adós átkerül passzív státuszba, ahol az azt követő 5 évben szerepelni fog.

Önerő: az ingatlan értékének a bank által nem finanszírozott része, az adós saját forrása a felvenni tervezett kölcsönön kívül, vagyis a vételár és a kölcsönösszeg különbsége.

Pótfedezet: ha egy ingatlan nem szolgáltat elegendő fedezetet a hitel felvételére, bevonható egy vagy több másik ingatlan is fedezetként, amelyekre szintén jelzálog kerül bejegyzésre.

Takarnet: a Földhivatal internetes hálózata, amelyen keresztül online hozzá lehet férni a Földhivatal adatbázisához.

Természetes személy: jogi szakkifejezés; az élő embert, illetve a hozzá fűződő jogok alanyát jelenti, vagyis az a személy, aki önállóan jogképes.

THM: a Teljes Hiteldíj Mutató azt mutatja meg, hogy az adósnak a tőkéhez viszonyítva, százalékban, egy év alatt, a tőkén túl mekkora összeget kell visszafizetnie; a hitel minden költségét magába foglalja, vagyis a kamatot, a kezelési költséget, az értékbecslés díját, az ingatlan-nyilvántartási eljárás díját, valamint a hitelközvetítő és a bankszámlavezetés díját is.

Tulajdoni lap: a Földhivatalnál kezelt, hivatalos okirat, amiről a hitelfelvételhez hiteles másolat szükséges, és ami tartalmazza az ingatlan és a tulajdonosok adatait, a tulajdonrészüket, illetve az esetlegesen fennálló terheket és különböző jogokat, továbbá az úgynevezett tényeket, mint például az elidegenítési- és terhelési tilalom.

Zálogkötelezett: az a természetes személy, aki a jelzáloghitelben fedezetként rögzített ingatlan tulajdonosa.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Ennyivel több hitelt vehetnek fel a 25 év alatti fiatalok

Ennyivel több hitelt vehetnek fel a 25 év alatti fiatalok

2022.02.24.

Több hitelt vehetnek fel azok a 25 év alattiak, akik jogosultak az adójóváírásra, hiszen így több pénz marad a zsebükben – lássuk, mennyivel!

Tovább olvasom
Mennyit számítanak most az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor?

Mennyit számítanak most az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor?

2022.07.14.

Az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor nagy segítséget jelentenek – vagy legalábbis jelentettek, mostanra azonban megváltozott a helyzet.

Tovább olvasom
Hitelfelvételről – hogy csináljam okosan?

Hitelfelvételről – hogy csináljam okosan?

2018.11.28.

A fenti kérdésre nincs egyértelmű válasz, hiszen ahány ember, annyiféle élethelyzet, amikhez más és más hiteltípusok tartoznak, és azokból is számtalan létezik. A most következő írásunkban tehát általánosságban fogunk beszélni a hitelfelvételről és annak buktatóiról.

Tovább olvasom
5 tényező, ami befolyásolja a törlesztőrészlet mértékét

5 tényező, ami befolyásolja a törlesztőrészlet mértékét

2022.05.30.

A törlesztőrészlet mértéke számos tényezőn múlik; az alábbiakban az öt legfontosabbat mutatjuk be, amelyekre érdemes figyelned a hitel felvétele előtt.

Tovább olvasom