Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást?

2022.07.26.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. július 26. 13:13

Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást? Alapesetben csak egyszer élhetünk ezzel a lehetőséggel, de akadnak olyan élethelyzetek, amikor megint számolhatunk a támogatással.

Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást?

Nagy segítség az otthonteremtésben

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) egy vissza nem térítendő állami támogatás, amelyet gyerekes, vagy gyermeket vállaló családok használhatnak fel ingatlan vásárlási, vagy ingatlan építési célra. A CSOK rendkívül népszerű támogatási forma, nem véletlenül, hiszen komoly segítséget jelenthet az otthonteremtésben. A CSOK-nak többféle feltétele is van, és a támogatást egyszer lehet igénybe venni. Miként lehetséges akkor mégiscsak az, hogy újraigényelhetjük a CSOK-ot? Mutatjuk!

Ha újabb gyermek születik

Hogyan igényelhetjük újra a CSOK támogatást? Az egyik ilyen élethelyzet, ha egy, vagy két gyermekre már korábban igénybe vettük a CSOK-ot, de születik egy újabb gyermek, és nagyobb ingatlanba költöznénk. Ebben az esetben egy gyermekre ismét igényelhető a támogatás.

Nem születik újabb gyermek, mégis igényelhető újabb támogatás

Ez is előfordulhat. Hogyan? Nem születik újabb gyermekünk, mi mégis megigényelhetjük újra a CSOK támogatást. Ez például akkor fordulhat elő, ha a már korábban felvett CSOK támogatás összege kisebb, mint amit most igényelnénk. Ilyenkor a különbözetet fizeti ki az állam. Például: korábban használt lakásra vettünk fel CSOK támogatást, most pedig új építésűre szeretnénk ezt megtenni.

Visszafizetés esetén

A CSOK támogatás akkor is újra igényelhető, ha a korábbi támogatás összegét maradéktalanul visszafizettük. Ennek az lehet az értelme, hogy a támogatás mellé más kedvezmények is járnak. Ilyen például a vagyonátruházási illeték elengedése, vagy például az, hogy visszaigényelhető az ingatlan öt százalékos áfája. Utóbbi új építésű lakásoknál és a generálkivitelezővel építkezők esetében érvényes.

Összességében tehát többféle élethelyzet és lehetőség is adódik arra, hogy megigényeljük újra a CSOK támogatást.

A CSOK-ról

A maximum 10 millió forintos állami támogatás nagysága három dolgon múlik. Azon, hogy hány meglévő, vagy vállalt gyermekünk van/lesz. Attól is függ, hogy új, vagy használt ingatlanra fordítjuk a támogatást. Illetve a lakás, vagy ház mérete is számít.

Nézzük az összegeket!

Ha a CSOK támogatást egy gyerek után szeretnénk felvenni, új és használt lakás esetében egyaránt maximum 600 ezer forint támogatás igényelhető. A lakás minimális alapterületének el kell érnie a 40 négyzetmétert, építésnél pedig a 70 négyzetméternek kell lennie az ingatlannal minimum.

Két gyermek esetében új ingatlannál már 2 600 000 forintot (a lakás alapterületének minimuma vásárlásnál 50, építésnél 80 négyzetméter) kaphatunk, használt ingatlannál pedig 1 430 000 forint (alapterület: legalább 50 négyzetméter) lehet az állami támogatás összege.

Három, vagy több gyermeknél akár 10 millió forint támogatással is segítheti új lakáscélunkat az állami program. Vásárlás esetében az ingatlan alapterületének el kell érnie a 60 négyzetmétert, építésnél pedig a 90 négyzetmétert.

Használt ingatlan vásárlás, vagy bővítés esetében három gyermeknél 2 200 000 forint (az alapterület legalább 60 négyzetméter), négy gyermeknél pedig 2 750 000 forint (az alapterület legalább 70 négyzetméter) lehet a CSOK támogatás összege.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Miben különbözik a CSOK és a babaváró hitel?

Miben különbözik a CSOK és a babaváró hitel?

2021.06.03.

A CSOK és a babaváró hitel csupán egyetlen dologban hasonlít, ám gyakorlatilag minden másban különböznek egymástól.

Tovább olvasom
CSOK mint önerő egy lakáshitelben

CSOK mint önerő egy lakáshitelben

2021.09.03.

Lakáshitel igénylésekor a bankok önerőt kérnek, ami több lehet a törvényben előírt minimumnál. A hitel ötödével legalább rendelkezned kell, de ez jóval magasabb is lehet, például akkor, ha a megvásárolni kívánt ingatlan egy kistelepülésen fekszik. Az önerő az az összeg, amivel a hitelt igénylőnek rendelkeznie kell, de ezt nem kell feltétlenül saját forrásból finanszírozni. Mit tehet az, aki saját erő nélkül vásárolna ingatlant? Mutatunk egy lehetőséget.

Tovább olvasom
Ingatlanra vonatkozó CSOK feltételek új ingatlan vásárlásakor

Ingatlanra vonatkozó CSOK feltételek új ingatlan vásárlásakor

2021.06.01.

Az ingatlanra vonatkozó feltételek CSOK igénylésekor kétfélék lehetnek: új és használt ingatlannál különböznek egymástól.

Tovább olvasom
CSOK építkezésre – mire érdemes odafigyelni?

CSOK építkezésre – mire érdemes odafigyelni?

2022.06.07.

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt lakásépítésre is fordíthatjuk. Támogatással építhetünk egy szép otthont a családunknak. A támogatással és a kamattámogatott hitellel 25 millió forinthoz is juthatunk. Megnéztük, hogy ha CSOK támogatással akarunk építkezni, mire érdemes odafigyelni.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával