Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást?

2022.07.26.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. július 26. 13:13

Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást? Alapesetben csak egyszer élhetünk ezzel a lehetőséggel, de akadnak olyan élethelyzetek, amikor megint számolhatunk a támogatással.

Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást?

Nagy segítség az otthonteremtésben

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) egy vissza nem térítendő állami támogatás, amelyet gyerekes, vagy gyermeket vállaló családok használhatnak fel ingatlan vásárlási, vagy ingatlan építési célra. A CSOK rendkívül népszerű támogatási forma, nem véletlenül, hiszen komoly segítséget jelenthet az otthonteremtésben. A CSOK-nak többféle feltétele is van, és a támogatást egyszer lehet igénybe venni. Miként lehetséges akkor mégiscsak az, hogy újraigényelhetjük a CSOK-ot? Mutatjuk!

Ha újabb gyermek születik

Hogyan igényelhetjük újra a CSOK támogatást? Az egyik ilyen élethelyzet, ha egy, vagy két gyermekre már korábban igénybe vettük a CSOK-ot, de születik egy újabb gyermek, és nagyobb ingatlanba költöznénk. Ebben az esetben egy gyermekre ismét igényelhető a támogatás.

Nem születik újabb gyermek, mégis igényelhető újabb támogatás

Ez is előfordulhat. Hogyan? Nem születik újabb gyermekünk, mi mégis megigényelhetjük újra a CSOK támogatást. Ez például akkor fordulhat elő, ha a már korábban felvett CSOK támogatás összege kisebb, mint amit most igényelnénk. Ilyenkor a különbözetet fizeti ki az állam. Például: korábban használt lakásra vettünk fel CSOK támogatást, most pedig új építésűre szeretnénk ezt megtenni.

Visszafizetés esetén

A CSOK támogatás akkor is újra igényelhető, ha a korábbi támogatás összegét maradéktalanul visszafizettük. Ennek az lehet az értelme, hogy a támogatás mellé más kedvezmények is járnak. Ilyen például a vagyonátruházási illeték elengedése, vagy például az, hogy visszaigényelhető az ingatlan öt százalékos áfája. Utóbbi új építésű lakásoknál és a generálkivitelezővel építkezők esetében érvényes.

Összességében tehát többféle élethelyzet és lehetőség is adódik arra, hogy megigényeljük újra a CSOK támogatást.

A CSOK-ról

A maximum 10 millió forintos állami támogatás nagysága három dolgon múlik. Azon, hogy hány meglévő, vagy vállalt gyermekünk van/lesz. Attól is függ, hogy új, vagy használt ingatlanra fordítjuk a támogatást. Illetve a lakás, vagy ház mérete is számít.

Nézzük az összegeket!

Ha a CSOK támogatást egy gyerek után szeretnénk felvenni, új és használt lakás esetében egyaránt maximum 600 ezer forint támogatás igényelhető. A lakás minimális alapterületének el kell érnie a 40 négyzetmétert, építésnél pedig a 70 négyzetméternek kell lennie az ingatlannal minimum.

Két gyermek esetében új ingatlannál már 2 600 000 forintot (a lakás alapterületének minimuma vásárlásnál 50, építésnél 80 négyzetméter) kaphatunk, használt ingatlannál pedig 1 430 000 forint (alapterület: legalább 50 négyzetméter) lehet az állami támogatás összege.

Három, vagy több gyermeknél akár 10 millió forint támogatással is segítheti új lakáscélunkat az állami program. Vásárlás esetében az ingatlan alapterületének el kell érnie a 60 négyzetmétert, építésnél pedig a 90 négyzetmétert.

Használt ingatlan vásárlás, vagy bővítés esetében három gyermeknél 2 200 000 forint (az alapterület legalább 60 négyzetméter), négy gyermeknél pedig 2 750 000 forint (az alapterület legalább 70 négyzetméter) lehet a CSOK támogatás összege.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen otthonteremtési támogatásokat kaphatnak a kétgyermekes családok?

Milyen otthonteremtési támogatásokat kaphatnak a kétgyermekes családok?

2022.10.28.

A kétgyermekes családok számára számos otthonteremtési támogatás elérhető; az alábbiakban ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

Tovább olvasom
Több otthonteremtési támogatás véget érhet idén

Több otthonteremtési támogatás véget érhet idén

2022.03.14.

Az elmúlt időszakban tekintélyesre duzzadt magyar otthonteremtési támogatás módjainak sorából több is az utolsó évét élheti 2022-ben. Lássuk, melyek azok a konstrukciók, amelyeket ez év végéig lehet igényelni!

Tovább olvasom
Ingatlanra vonatkozó CSOK feltételek új ingatlan vásárlásakor

Ingatlanra vonatkozó CSOK feltételek új ingatlan vásárlásakor

2021.06.01.

Az ingatlanra vonatkozó feltételek CSOK igénylésekor kétfélék lehetnek: új és használt ingatlannál különböznek egymástól.

Tovább olvasom
Mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel?

Mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel?

2021.11.19.

A CSOK hitel egy kamattámogatott, kedvezményes hitel, ami a CSOK-ot igénylők számára érhető el. Három százalékos kamatával jóval kedvezőbb számunkra a piaci jelzáloghiteleknél. A CSOK hitel kamatmentes is lehet, ha az MNB zöld hitelével együtt igényeljük. Megnéztük, mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel.

Tovább olvasom