fbpx
Hirdetés

Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást?

2022.07.26.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. július 26. 13:13

Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást? Alapesetben csak egyszer élhetünk ezzel a lehetőséggel, de akadnak olyan élethelyzetek, amikor megint számolhatunk a támogatással.

Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást?

Nagy segítség az otthonteremtésben

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) egy vissza nem térítendő állami támogatás, amelyet gyerekes, vagy gyermeket vállaló családok használhatnak fel ingatlan vásárlási, vagy ingatlan építési célra. A CSOK rendkívül népszerű támogatási forma, nem véletlenül, hiszen komoly segítséget jelenthet az otthonteremtésben. A CSOK-nak többféle feltétele is van, és a támogatást egyszer lehet igénybe venni. Miként lehetséges akkor mégiscsak az, hogy újraigényelhetjük a CSOK-ot? Mutatjuk!

Ha újabb gyermek születik

Hogyan igényelhetjük újra a CSOK támogatást? Az egyik ilyen élethelyzet, ha egy, vagy két gyermekre már korábban igénybe vettük a CSOK-ot, de születik egy újabb gyermek, és nagyobb ingatlanba költöznénk. Ebben az esetben egy gyermekre ismét igényelhető a támogatás.

Nem születik újabb gyermek, mégis igényelhető újabb támogatás

Ez is előfordulhat. Hogyan? Nem születik újabb gyermekünk, mi mégis megigényelhetjük újra a CSOK támogatást. Ez például akkor fordulhat elő, ha a már korábban felvett CSOK támogatás összege kisebb, mint amit most igényelnénk. Ilyenkor a különbözetet fizeti ki az állam. Például: korábban használt lakásra vettünk fel CSOK támogatást, most pedig új építésűre szeretnénk ezt megtenni.

Visszafizetés esetén

A CSOK támogatás akkor is újra igényelhető, ha a korábbi támogatás összegét maradéktalanul visszafizettük. Ennek az lehet az értelme, hogy a támogatás mellé más kedvezmények is járnak. Ilyen például a vagyonátruházási illeték elengedése, vagy például az, hogy visszaigényelhető az ingatlan öt százalékos áfája. Utóbbi új építésű lakásoknál és a generálkivitelezővel építkezők esetében érvényes.

Összességében tehát többféle élethelyzet és lehetőség is adódik arra, hogy megigényeljük újra a CSOK támogatást.

A CSOK-ról

A maximum 10 millió forintos állami támogatás nagysága három dolgon múlik. Azon, hogy hány meglévő, vagy vállalt gyermekünk van/lesz. Attól is függ, hogy új, vagy használt ingatlanra fordítjuk a támogatást. Illetve a lakás, vagy ház mérete is számít.

Nézzük az összegeket!

Ha a CSOK támogatást egy gyerek után szeretnénk felvenni, új és használt lakás esetében egyaránt maximum 600 ezer forint támogatás igényelhető. A lakás minimális alapterületének el kell érnie a 40 négyzetmétert, építésnél pedig a 70 négyzetméternek kell lennie az ingatlannal minimum.

Két gyermek esetében új ingatlannál már 2 600 000 forintot (a lakás alapterületének minimuma vásárlásnál 50, építésnél 80 négyzetméter) kaphatunk, használt ingatlannál pedig 1 430 000 forint (alapterület: legalább 50 négyzetméter) lehet az állami támogatás összege.

Három, vagy több gyermeknél akár 10 millió forint támogatással is segítheti új lakáscélunkat az állami program. Vásárlás esetében az ingatlan alapterületének el kell érnie a 60 négyzetmétert, építésnél pedig a 90 négyzetmétert.

Használt ingatlan vásárlás, vagy bővítés esetében három gyermeknél 2 200 000 forint (az alapterület legalább 60 négyzetméter), négy gyermeknél pedig 2 750 000 forint (az alapterület legalább 70 négyzetméter) lehet a CSOK támogatás összege.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

9,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

CSOK-ot vennél fel? Adunk pár tippet!

CSOK-ot vennél fel? Adunk pár tippet!

2021.02.24.

Ha CSOK-ot vennél fel, érdemes megfogadnod tanácsainkat, hogy biztosan hozzájuss, és a legtöbbet hozhasd ki belőle!

Tovább olvasom
Miben különbözik a CSOK és a babaváró hitel?

Miben különbözik a CSOK és a babaváró hitel?

2021.06.03.

A CSOK és a babaváró hitel csupán egyetlen dologban hasonlít, ám gyakorlatilag minden másban különböznek egymástól.

Tovább olvasom
Bérbe adható egy CSOK-kal vásárolt lakás?

Bérbe adható egy CSOK-kal vásárolt lakás?

2021.09.21.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás lakáscélra, ami akár egy vállalt vagy meglévő gyermekre is igényelhető. Felhasználható új és használt ingatlan vásárlására, építésére, és bővítésre is.

Tovább olvasom
Milyen feltételekkel lehet igényelni CSOK-ot nyugdíjasként?

Milyen feltételekkel lehet igényelni CSOK-ot nyugdíjasként?

2021.03.02.

Igényelhetsz CSOK-ot nyugdíjasként? Van rá lehetőséged! Az alábbi cikkből megtudhatod, milyen feltételeket kell teljesítened hozzá!

Tovább olvasom