Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen feltételekkel vehetünk fel lakáshitelt 2022-ben?

2022.05.24.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. május 24. 11:56

Lakáshitelt 2022-ben felvenni sokkal nagyobb kihívás lesz, mint a korábbi években, és nem csak a kamatok emelkedése miatt.

Milyen feltételekkel vehetünk fel lakáshitelt 2022-ben?

Lakáshitelt 2022-ben magasabb kamatokkal lehet felvenni, mint az elmúlt időszakban, ami leginkább az inflációnak „köszönhető”, amire a jegybanknak alapkamat-emeléssel kell reagálnia, ez pedig a lakáshitelek kamataira is hatást gyakorol. Emellett a lakásárak is tovább nőttek, de az alapanyag- és nyersanyagárak is drasztikus mértékben emelkedtek, nem is beszélve a szakemberek munkadíjáról, ami további nehézségeket okoz azok számára, akik idén szeretnének hitelből ingatlant vásárolni.

Sokan jövendölik az utóbbi időben a lakásárak csökkenését, amire a legfőbb indok a szomszédunkban dúló háború, ám ez egyelőre még távolinak tűnik. Mégis rengetegen döntenek a kivárás mellett még akkor is, ha eközben az emelkedő kamatok elvihetik az ebből remélt hasznot. Érdemes alaposan megfontolni a döntést; ehhez nyújtunk segítséget az alábbiakban a lakáshitelek 2022-es feltételeinek részletes ismertetésével.

A lakáshitelről dióhéjban

A lakáshitel egy olyan, fedezet mellett nyújtott hitelkonstrukció, amelynél a fedezet minden esetben valamilyen ingatlan, ami lehet a hitelezés tárgya, illetve pótfedezetként bevont, másik ingatlan is, de emellett természetesen az igénylő jövedelmétől is függ, hogy mekkora hitelre lehet jogosult.

A maximálisan felvehető összeg az ingatlan piaci értékének legfeljebb 80 százalékáig terjedhet, ennek alapján 20% önerő szükséges az igényléshez, ez azonban csak a jogszabályi plafon; ettől azonban minden bank eltér, így érdemesebb az ingatlan piaci értékének 30%-ával készülni a hitelfelvételre.

Személyi feltételek

A lakáshitelek 2022-ben sem változtak, ami a személyi feltételeket illeti, így továbbra is szükséges, hogy az igénylő minimum 18 éves legyen, de sok banknál ennél magasabb életkort – jellemzően 21-23 évet – várnak el. Emellett a felső korhatárt is megszabják, aminek értelmében az igénylő a hitel lejáratának időpontjában nem lehet idősebb 70-75 évesnél.

Szintén elvárás a megfelelő mértékű, igazolható jövedelem, amit a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet-Mutató határoz meg, ám a pénzintézetek által elfogadhatónak ítélt jövedelem mértéke bankonként eltérő lehet, ráadásul a jövedelmek típusait is megkülönböztetik. Elsődleges jövedelemnek általában az alkalmazotti bér, a vállalkozói jövedelem, a nyugdíj, illetve a külföldről származó jövedelem számít, másodlagosnak pedig a GYES, a GYED, a családi pótlék, az osztalék, illetve egyéb, rendszeres, vagy eseti bevételek, mint például egy ingatlan bérbeadásából származó bevétel, vagy a munkahelyi jutalom minősül.

Elvárás továbbá, hogy az igénylő legalább 3 hónapos munkaviszonnyal rendelkezzen aktuális munkahelyén, és fontos még megemlíteni, hogy az aktív KHR-státusz kizáró ok, mint minden hitelkonstrukció esetében.

Az igényléshez szükséges dokumentumok

A lakáshitelek 2022-ben ugyanazon dokumentumok beszerzését, illetve meglétét igénylik majd, mint a korábbiakban, tehát ebben sem történt változás. A dokumentumok a következők:

 • érvényes személyazonosító okmányok (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya) ,
 • jövedelemigazolás, amelyet vállalkozók esetén a NAV állít ki,
 • alkalmazottak esetén 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás a bank formanyomtatványa szerint,
 • bankszámlakivonatok az utóbbi 3-6 hónapról,
 • nyugdíjasok esetén a nyugdíj összegéről szóló határozat,
 • rokkantnyugdíjasok esetén a kapcsolódó határozat,
 • vállalkozóknak egy adótartozás-mentesség igazolására szóló okirat,
 • ingatlan adásvételi szerződés, vagy vételi szándéknyilatkozat,
 • a fedezeti ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapja,
 • az ingatlan alaprajza,
 • térképmásolat, vagy helyszínrajz,
 • közös használatú ingatlan esetén a használati megosztási szerződés,
 • valamint a kitöltött hitelkérelmi adatlap.

Itt azonban még nincs vége; további dokumentumokra is szükség lesz a hiteligénylési procedúra során, amelyek viszont komoly összegeket emészthetnek fel még azelőtt, hogy elbírálnák a hitelkérelmet. Ezek az összegek pedig bankonként eltérőek lehetnek, illetve akciók keretein belül akár el is engedhetik őket, ezért érdemes ezeket is vizsgálni a hitel kiválasztása során.

Ilyen költségtényezők lehetnek:

 • a fedezeti ingatlan értékbecslése,
 • a tulajdoni lap lekérdezése,
 • a földhivatali ügyintézés,
 • a közjegyző díja,
 • a szerződéskötési díj, vagy folyósítási jutalék,
 • és a lakásbiztosítás költsége.

Ha lakáshitelt 2022 folyamán szeretnél igényelni, hasonlítsd össze a bankok ajánlatait oldalunkon, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

CIB lakáshitel részletek

CIB lakáshitel részletek

2019.03.18.

Mivel az utóbbi időben felpörgött az ingatlanpiac, és a CSOK is hozzátette ehhez a magáét, a lakáshitelek is rohamos fejlődésnek indultak. Minden bank megpróbál a konkurencia alá licitálni, így a kamatok is egyre kedvezőbbek. Nézzük meg, mit tud nyújtani a CIB lakáshitel!

Tovább olvasom
Lakáshitelek akár 6% alatti kamattal: most érdemes megfontolni a hitelkiváltást

Lakáshitelek akár 6% alatti kamattal: most érdemes megfontolni a hitelkiváltást

2024.01.10.

A 2024-es év jó hírrel kezdődött a lakáshitel igénylőknek: jelentősen csökkentek a kamatok. És a kamatok csökkenése magával hozta a törlesztőrészletek csökkenését, sőt azzal is jár, hogy akár alacsonyabb jövedelemmel is lehet már hitelt igényelni. De mit tehetnek azok, akik magasabb kamattal már tavaly igényeltek lakáshitelt? Nekik bizony érdemes megfontolniuk a hitelkiváltást. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Mennyi idő alatt kapom meg a lakáshitelt?

Mennyi idő alatt kapom meg a lakáshitelt?

2020.01.06.

Egy lakáshitel felvétele a leghosszadalmasabb és legbonyolultabb procedúra a banki hitelezésben. Az, hogy mennyi idő alatt kapod meg a lakáshitelt, számos dologtól függ, de még az elején eláruljuk. Minimum hat hét, mire eljuthatsz a folyósításig. Soknak tűnik, de ha belegondolunk, hogy egy évtizede a két hónap sem volt ritka. Akkor kicsit más szemmel fogjuk nézni azt, hogy a leghamarabb elérhető lakáshitelek jelenleg már nem lépik át az egy hónapos határt sem; igaz, ehhez szükség van segítségre is.

Tovább olvasom
5 tényező, ami befolyásolja a törlesztőrészlet mértékét

5 tényező, ami befolyásolja a törlesztőrészlet mértékét

2022.05.30.

A törlesztőrészlet mértéke számos tényezőn múlik; az alábbiakban az öt legfontosabbat mutatjuk be, amelyekre érdemes figyelned a hitel felvétele előtt.

Tovább olvasom