Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen feltételekkel vehetünk fel lakáshitelt 2022-ben?

2022.05.24.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. május 24. 11:56

Lakáshitelt 2022-ben felvenni sokkal nagyobb kihívás lesz, mint a korábbi években, és nem csak a kamatok emelkedése miatt.

Milyen feltételekkel vehetünk fel lakáshitelt 2022-ben?

Lakáshitelt 2022-ben magasabb kamatokkal lehet felvenni, mint az elmúlt időszakban, ami leginkább az inflációnak „köszönhető”, amire a jegybanknak alapkamat-emeléssel kell reagálnia, ez pedig a lakáshitelek kamataira is hatást gyakorol. Emellett a lakásárak is tovább nőttek, de az alapanyag- és nyersanyagárak is drasztikus mértékben emelkedtek, nem is beszélve a szakemberek munkadíjáról, ami további nehézségeket okoz azok számára, akik idén szeretnének hitelből ingatlant vásárolni.

Sokan jövendölik az utóbbi időben a lakásárak csökkenését, amire a legfőbb indok a szomszédunkban dúló háború, ám ez egyelőre még távolinak tűnik. Mégis rengetegen döntenek a kivárás mellett még akkor is, ha eközben az emelkedő kamatok elvihetik az ebből remélt hasznot. Érdemes alaposan megfontolni a döntést; ehhez nyújtunk segítséget az alábbiakban a lakáshitelek 2022-es feltételeinek részletes ismertetésével.

A lakáshitelről dióhéjban

A lakáshitel egy olyan, fedezet mellett nyújtott hitelkonstrukció, amelynél a fedezet minden esetben valamilyen ingatlan, ami lehet a hitelezés tárgya, illetve pótfedezetként bevont, másik ingatlan is, de emellett természetesen az igénylő jövedelmétől is függ, hogy mekkora hitelre lehet jogosult.

A maximálisan felvehető összeg az ingatlan piaci értékének legfeljebb 80 százalékáig terjedhet, ennek alapján 20% önerő szükséges az igényléshez, ez azonban csak a jogszabályi plafon; ettől azonban minden bank eltér, így érdemesebb az ingatlan piaci értékének 30%-ával készülni a hitelfelvételre.

Személyi feltételek

A lakáshitelek 2022-ben sem változtak, ami a személyi feltételeket illeti, így továbbra is szükséges, hogy az igénylő minimum 18 éves legyen, de sok banknál ennél magasabb életkort – jellemzően 21-23 évet – várnak el. Emellett a felső korhatárt is megszabják, aminek értelmében az igénylő a hitel lejáratának időpontjában nem lehet idősebb 70-75 évesnél.

Szintén elvárás a megfelelő mértékű, igazolható jövedelem, amit a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet-Mutató határoz meg, ám a pénzintézetek által elfogadhatónak ítélt jövedelem mértéke bankonként eltérő lehet, ráadásul a jövedelmek típusait is megkülönböztetik. Elsődleges jövedelemnek általában az alkalmazotti bér, a vállalkozói jövedelem, a nyugdíj, illetve a külföldről származó jövedelem számít, másodlagosnak pedig a GYES, a GYED, a családi pótlék, az osztalék, illetve egyéb, rendszeres, vagy eseti bevételek, mint például egy ingatlan bérbeadásából származó bevétel, vagy a munkahelyi jutalom minősül.

Elvárás továbbá, hogy az igénylő legalább 3 hónapos munkaviszonnyal rendelkezzen aktuális munkahelyén, és fontos még megemlíteni, hogy az aktív KHR-státusz kizáró ok, mint minden hitelkonstrukció esetében.

Az igényléshez szükséges dokumentumok

A lakáshitelek 2022-ben ugyanazon dokumentumok beszerzését, illetve meglétét igénylik majd, mint a korábbiakban, tehát ebben sem történt változás. A dokumentumok a következők:

  • érvényes személyazonosító okmányok (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya) ,
  • jövedelemigazolás, amelyet vállalkozók esetén a NAV állít ki,
  • alkalmazottak esetén 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás a bank formanyomtatványa szerint,
  • bankszámlakivonatok az utóbbi 3-6 hónapról,
  • nyugdíjasok esetén a nyugdíj összegéről szóló határozat,
  • rokkantnyugdíjasok esetén a kapcsolódó határozat,
  • vállalkozóknak egy adótartozás-mentesség igazolására szóló okirat,
  • ingatlan adásvételi szerződés, vagy vételi szándéknyilatkozat,
  • a fedezeti ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapja,
  • az ingatlan alaprajza,
  • térképmásolat, vagy helyszínrajz,
  • közös használatú ingatlan esetén a használati megosztási szerződés,
  • valamint a kitöltött hitelkérelmi adatlap.

Itt azonban még nincs vége; további dokumentumokra is szükség lesz a hiteligénylési procedúra során, amelyek viszont komoly összegeket emészthetnek fel még azelőtt, hogy elbírálnák a hitelkérelmet. Ezek az összegek pedig bankonként eltérőek lehetnek, illetve akciók keretein belül akár el is engedhetik őket, ezért érdemes ezeket is vizsgálni a hitel kiválasztása során.

Ilyen költségtényezők lehetnek:

  • a fedezeti ingatlan értékbecslése,
  • a tulajdoni lap lekérdezése,
  • a földhivatali ügyintézés,
  • a közjegyző díja,
  • a szerződéskötési díj, vagy folyósítási jutalék,
  • és a lakásbiztosítás költsége.

Ha lakáshitelt 2022 folyamán szeretnél igényelni, hasonlítsd össze a bankok ajánlatait oldalunkon, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Új vagy használt lakást érdemes hitelből vásárolni?

Új vagy használt lakást érdemes hitelből vásárolni?

2019.11.05.

A fenti kérdést inkább úgy kellene feltenni: új vagy használt ingatlant érdemes vásárolni? Hitelezési szempontból is van ugyan különbség, ám nem számottevő, mindenesetre leírjuk röviden, mire számíthat az, aki ezzel a dilemmával küzd.

Tovább olvasom
Mikor érdemes kiváltani a lakáshitelt?

Mikor érdemes kiváltani a lakáshitelt?

2020.10.27.

Azt, hogy mikor érdemes egy lakáshitel kiváltására időt és energiát áldozni, számos tényező határozza meg, ám talán a legfontosabb az, hogy mi az oka a kiváltási szándék felbukkanásának. Ehhez persze még azt is hozzá kell venni, hogy milyen típusú lakáshitelt szeretnénk lecserélni, mi a célunk a cserével, illetve mennyire sürgős ennek végrehajtása. Milyen okok lehetségesek? Mint látható, a valódi […]

Tovább olvasom
Milyen önerőt használhatok fel lakásvásárlás esetén?

Milyen önerőt használhatok fel lakásvásárlás esetén?

2020.02.03.

Az önerő kérdése a lakáshitelek felvételénél alapvető, hiszen a JTM szabályozás kimondja, hogy hitelfelvételhez szükség van rá. Ahogy azt is, hogy milyen önerőt használhatsz. Többféle lehetőséged is van ugyanis, ebben a cikkben pedig ismertetjük az összeset.

Tovább olvasom
Dokumentumok, amikre szükséged lesz hitelfelvétel során

Dokumentumok, amikre szükséged lesz hitelfelvétel során

2022.12.01.

Szükséged lesz a hitelfelvételhez különféle dokumentumokra, nem elég csupán a szándék – az alábbiakból megtudhatod, melyekre.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával