Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Tévhitek a KHR listával kapcsolatban

2020.11.24.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. november 24. 13:11

Aki vett már fel hitelt, vagy legalább elgondolkodott rajta, annak nem ismeretlen a KHR lista fogalma. Ez a negatív minősítést jelenti azon adósok számára, akiknek lejárt tartozásuk volt legalább a minimálbér összegében, és minimum 90 napig. Egy tévhit a KHR listával kapcsolatban, hogy csak a rossz adósok szerepelnek rajta, ugyanis minden hitelfelvevő szerződésének, illetve szerződéseinek adatai megtalálhatóak ebben az adatbázisban.

Tévhitek a KHR listával kapcsolatban

Nem ez az egyetlen tévhit a KHR listával kapcsolatban. Sokan például nem tudják, hogy egy 90 napig, a mindenkori minimálbér összegét meghaladó, lejárt tartozás kapcsán adóstársként és kezesként is a negatív adóslistára kerülnek, ahonnan nagyon hosszú ideig nem kerülhetnek le, és ez minden hitelfelvételt meghiúsít – pontosabban majdnem mindent, de erről később.

Nézzük a KHR részleteket

Általános tévhit a KHR listával kapcsolatban, hogy aki egyszer felkerül rá, az egy év múlva lekerül róla, mintha mi sem történt volna. Alapvetően ez igaz, ám csak abban az esetben, ha a teljes lejárt tartozás rendezésre került – ettől számított egy év múlva a passzív negatív státusz is eltörlésre kerül. A teljes lejárt tartozás azonban a legtöbb esetben a teljes hitelösszeget jelenti, hiszen a jelzálogkölcsönök esetében általában 90 nap a felmondási határidő, míg a személyi kölcsönöknél ez még ennél is kevesebb. Ha tehát valaki negatív adóslistára kerül, akkor csak úgy kerülhet le róla, ha minden adósságát rendezte, és ebben az esetben él az egy év. Lényeges még, hogy ha az ügyfél a hátralékát nem rendezi, akkor az adatai az eredeti adatátadástól számított 10 év után törlődnek a KHR negatív listájáról.

Szintén tévhit a KHR listával kapcsolatban, hogy nem lehet tudni, ki van rajta, és ki nem. Egyrészt akinek felmondták a hitelét, vagy tartozása volt a bank felé a fentebb leírt paraméterekkel, az jó eséllyel tudja, hogy felkerült-e rá, vagy sem, de ha bizonytalan, akkor is lekérdezheti az állapotát. Ezt minden pénzintézetnél ingyenesen megteheti.

Az utolsó tévhit a KHR listával kapcsolatban, hogy ilyenkor nem lehet hitelt felvenni. Tény, hogy igencsak nehéz, ám passzív státuszú ügyfelek számára egy-egy pénzintézet hajlandó személyi kölcsönt folyósítani, viszont ehhez extra feltételeket is teljesíteni kell.

Amennyiben hitelt szeretnél igényelni, az oldalunkon megtalálod a bankok legjobb ajánlatait, és az igénylést is elindíthatod online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mi az aktív KHR és passzív KHR lista?

Mi az aktív KHR és passzív KHR lista?

2022.05.27.

Az aktív KHR és passzív KHR lista közötti különbségek leírhatóak egyszerűen és részletesen is; mi most az utóbbit választottuk.

Tovább olvasom
5 dolog, amit vizsgálnak a bankok az előzetes hitelbírálat során

5 dolog, amit vizsgálnak a bankok az előzetes hitelbírálat során

2023.05.23.

Az előzetes hitelbírálat vagy előminősítés gyorsan választ ad a legfontosabb kérdésre, ami felmerül hiteligényléskor: kaphatunk hitelt? Az előminősítésnél valóban gyorsan kapunk választ, és így abban a tudatban tervezhetjük a vásárlást, hogy tudjuk, rendelkezésünkre fog állni a szükséges összeg. De mi az az 5 dolog, amit vizsgálnak a bankok az előzetes hitelbírálat során? Utánajártunk, és mutatjuk, hogy mit találtunk.

Tovább olvasom
Hitel KHR-es ügyfeleknek lehetséges?

Hitel KHR-es ügyfeleknek lehetséges?

2019.01.25.

Hitel KHR-es ügyfeleknek? Ma már ez sem lehetetlen! Mivel a KHR negatív adóslistájára nem csak olyanok kerülhetnek fel, akik notórius nemfizetők, hanem egy egyszeri hiba is okozhatja, manapság már találhatunk olyan bankokat, amelyek a KHR-es ügyfeleket is kiszolgálják. 

Tovább olvasom
KHR (BAR) listásként, vehetek fel hitelt?

KHR (BAR) listásként, vehetek fel hitelt?

2017.12.19.

A KHR, a hazai pénzügyi szolgáltatást nyújtó intézmények által közösen fenntartott információs rendszer és adatbázis, amely az adatkezelést elektronikus eszközökkel, automatizáltan végzi.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával