Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen esetekben nem fizet az életbiztosítás?

2022.05.13.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. május 13. 10:10

Nem fizet az életbiztosítás bizonyos helyzetekben, hiába fizetted azt éveken át – érdemes tudnod róla, hogy mire kell figyelned!

Milyen esetekben nem fizet az életbiztosítás?

Ha nem fizet az életbiztosítás – annak ellenére sem, hogy fizetted a havi díjait, annak általában valamilyen különleges oka van. Elviekben a kockázati életbiztosítás haláleset után fizet, az összeget pedig a kedvezményezett kapja meg, de persze csak akkor, ha a biztosító nem tagadja azt meg.

A haláleset lehet baleset, illetve betegség következménye is, de néhány egyéb körülményt is meg szokás határozni, amelyek bekövetkeztekor a biztosító kifizeti a kárösszeget. Számos olyan körülmény állhat fenn, amely megnehezíti a kedvezményezett számára az ügyintézést, de – mint fentebb is említettük – a kifizetés megtagadását is eredményezheti.

Alábbi cikkünkben olyan példákat gyűjtöttünk össze, amelyek esetén nem fizet az életbiztosítás, viszont kizárólag a kockázati típusra vonatkoznak, a befektetéssel és megtakarítással egybekötött életbiztosításokra nem.

Extrém sportok

Sokan űznek különféle extrém sportokat, és a biztosításuk fizet is baleset, vagy halálesetet követően, ám fontos tudni, hogy ezek a biztosítások kifejezetten ezekre az esetekre készültek és köttettek meg. Egy átlagos kockázati életbiztosítás azonban nem extrém sportolók számára készült, így nem is fizet, ha ilyen körülmények között következik be a biztosítási esemény.

Öngyilkosság

Az egyik legszomorúbb halálok, és nem is minden esetben oka annak, ha nem fizet az életbiztosítás, de ehhez több feltételnek is teljesülnie kell. Ilyen például a legtöbb biztosítótársaság esetében az az elvárás, miszerint a haláleset időpontjában a biztosítási szerződésnek már legalább két éve fenn kell állnia. Fontos továbbá, hogy a mentális betegségek megléte, illetve fajtája is befolyásoló tényező.

Szándékosság

Ez némi magyarázatra szorul, hiszen az előbbi körülmény, azaz az öngyilkosság is szándékosságnak minősül – ebben az esetben speciálisabb körülményekről van szó. Ilyen például, ha a biztosított személy megbetegszik, de nem hajlandó igénybe venni az orvosi ellátást, és ezért következik be a haláleset, vagy, ha szándékosan okoz balesetet, és emiatt következik be a biztosítási esemény. Ilyenkor egyértelműen nem fizet a biztosító, de akkor sem, ha a biztosított személy bűncselekmény elkövetése során veszíti életét.

Drog- és alkoholfogyasztás

Azt mindannyian tudjuk, hogy a drog- és alkoholfogyasztás komoly problémákat okoz, de további gondok adódhatnak, hiszen emiatt szintén nem fizet az életbiztosítás. A nagymértékű alkohol-, illetve kábítószer-fogyasztás miatt bekövetkező, túladagolásos halálesetek mellett a szerhasználat miatt bekövetkezett balesetek is ebbe a kategóriába tartoznak.

Autóbaleset érvényes dokumentumok nélkül

Amennyiben a biztosított személy autóbalesetet szenved és ebbe belehal, akkor a lejárt jogosítvány, vagy a forgalmi engedély hiánya is azt okozhatja, hogy nem fizet az életbiztosítás. Ráadás, hogy a megfelelő iratok és dokumentumok hiánya az autóhoz kapcsolódó kötelező és casco biztosításokat is befolyásolhatja.

Munkahelyi baleset

A munkahelyi balesetek után egyértelműen fizet az életbiztosítás, ha azok a megfelelő védőfelszerelés megléte és használata, valamint a szabályok betartása mellett következnek be. Ha viszont a haláleset a nem megfelelő védőfelszerelés, például egy sisak hiánya miatt következik be, akkor nem fizet az életbiztosítás.

Egyéb, speciális helyzetek

Természetesen a fentebb felsoroltakon túl még számos olyan eset is elképzelhető, amelyek bekövetkezése után nem fizet az életbiztosítás; ilyen például – hogy extrémebb vizekre evezzünk – egy atomkatasztrófa, vagy épp a háború, amelynek szörnyűségeit élőben követhetjük mostanság. Érdemes megemlíteni, hogy a legtöbb biztosítótársaság abban az esetben is megtagadhatja a biztosítási összeg kifizetését, ha a biztosított személy megfertőződik a HIV-vírussal, és ennek következményeibe hal bele.

Amennyiben életbiztosítást szeretnél kötni, érdemes minden körülményt figyelembe venned, és körültekintően választani. Oldalunkon összehasonlíthatod a biztosítótársaságok legjobb ajánlatait, és a szerződéskötési folyamatot is elindíthatod mindössze néhány kattintással, online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Így működik a lakásbiztosítás felmondása

Így működik a lakásbiztosítás felmondása

2022.08.16.

A lakásbiztosítás felmondására bármikor szükséged lehet; az alábbiakból megtudhatod, milyen módon oldhatod meg.

Tovább olvasom
Utasbiztosítás belföldre – mire érdemes figyelni?

Utasbiztosítás belföldre – mire érdemes figyelni?

2020.10.18.

Az idei nyaralás sokak számára volt más, mint a korábbiak, hiszen a külföldi utazás nem volt biztonságos, ami miatt felpörgött a belföldi turizmus. Utasbiztosítás belföldre is szükséges, nem csak abban az esetben ha távoli tájakat fedezünk fel, hiszen a határon innen is érhet bennünket baleset, azonban van különbség a két típus között.

Tovább olvasom
Hogyan működik az egészségbiztosítás?

Hogyan működik az egészségbiztosítás?

2023.07.25.

Az egészségbiztosítás szóról sokaknak a TB jut eszébe, jogosan. Hiszen a társadalombiztosítás (TB) nem más, mint egy állami egészségbiztosítás. Van azonban alternatívája és kiegészítője az állami ellátásnak, és ez a magán egészségbiztosítás. Nem akarunk hónapokat várni egy vizsgálatra? Magas szintű orvosi ellátást szeretnénk? Csak fizetnünk kell érte, és megkaphatjuk. Vagy köthetünk egészségbiztosítást, és a biztosító fizet majd helyettünk.

Tovább olvasom
A Casco biztosítás feltételei

A Casco biztosítás feltételei

2022.02.02.

A Casco egy vagyonbiztosítás az autónkra. Egy ütközéskor megsérülhet az autónk, kár keletkezhet benne. A Casco biztosítás megtérítheti a keletkezett kárt akkor is, ha a balesetet mi okoztuk. Az autónk a házunk után a legértékesebb vagyontárgyunk lehet. Vigyázni akarunk rá. A Casco erre egy tökéletes megoldás. Megnéztük, mik a Casco biztosítás feltételei.

Tovább olvasom