Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

A Casco biztosítás feltételei

2022.02.02.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2022. február 2. 16:11

A Casco egy vagyonbiztosítás az autónkra. Egy ütközéskor megsérülhet az autónk, kár keletkezhet benne. A Casco biztosítás megtérítheti a keletkezett kárt akkor is, ha a balesetet mi okoztuk. Az autónk a házunk után a legértékesebb vagyontárgyunk lehet. Vigyázni akarunk rá. A Casco erre egy tökéletes megoldás. Megnéztük, mik a Casco biztosítás feltételei.

A Casco biztosítás feltételei

Miért érdemes Casco biztosítást kötni?

Amikor hitelre vásárolunk autót, vagy lízingelünk, a hitelező bank majdnem minden esetben előírja számunkra a Casco biztosítás megkötését. Amikor nem kötelező Casco biztosítást kötni az autónkra, akkor is gondolkodjunk el a biztosítás megkötésén, mert ezt a vagyontárgyunkat is meg kell védenünk, úgy, mint az ingatlanunkat egy lakásbiztosítással.

Kötelező biztosítás és Casco – mi a különbség?

Kötelező Gépjármű Felelősségbiztosítás (KGFB) nélkül hazánkban egy gépjármű sem vehet részt a közlekedésben. Lényeges különbség a kötelező biztosítás és a Casco között, hogy a kötelező biztosítás az általunk okozott baleset esetén a vétlen autó kárát téríti meg, míg a Casco az általunk okozott balesetben a saját autónkban keletkezett kár után fizet. Abban az esetben pedig, ha vétlenek vagyunk egy balesetben, és az autó megsérült, akkor a balesetet okozó autós biztosítója téríti meg a mi kárunkat.

A Casco önrész – mekkora legyen?

A Casco önrészét százalékosan és fix összegben határozzák meg. A kár kifizetése az önrész levonása után megmaradt összeg utalását jelenti. Az önrész levonása úgy történik, hogy mindig a nagyobb összeggel számol a biztosító. Ha a százalékos összeg a nagyobb, akkor azt veszik figyelembe, ha a fix összegű rész a nagyobb, akkor pedig azt.

Az önrész mértékéről mi döntünk. Minél magasabb önrészt vállalunk, annál kedvezőbb lesz a Casco díja, ugyanakkor nagyobb kockázatot is vállalunk, hiszen kár esetén kisebb összeget fizet ki a biztosító. A szakértők szerint minél alacsonyabb egy autó értéke, annál alacsonyabb önrészt érdemes vállalnunk. Azt is tudnunk kell azonban, hogy ha az autónk értéke egy bizonyos szint alá csökken, elképzelhető, hogy a biztosító már nem köt velünk szerződést.

Mikor fizet a Casco biztosítás?

A Casco biztosítás, módozattól függően, nem csak a javítás költségeit állja. Lopás esetén, üvegkárnál, elemi kárnál is fizetnek, bár elképzelhető, hogy ezt az alapbiztosítás nem tartalmazza. Ilyenkor kiegészítő biztosítást kell kötnünk. A Casco biztosítás csereautót is biztosíthat arra az időszakra, amíg az autónkat megjavítják a szervizben. Figyelnünk kell arra, hogy a Casco nem mindig téríti meg a kárunkat. Nem hagyhatjuk el szerződés területi határát, nem vezethetünk ittasan és lejárt a forgalmi igazolvánnyal sem. Ezekben az esetekben a biztosítás nem fizet nekünk kár esetén.

A Casco biztosítás feltételei

A Casco biztosítás megkötésének feltétele, hogy az autó tulajdonjoga igazolt legyen, és forgalmi engedélyre kötelezzék, valamint az érdekünkben álljon a gépjárművünk állagának megóvása. Elképzelhető, hogy a biztosító szemlét is előír, mielőtt a szerződést megköti. Ezek olyan alapfeltételek, ami nélkül nem tudunk Casco biztosítást kötni.

Személygépkocsira és 3,5 tonna alatti tehergépkocsira köthetünk Casco biztosítást, általában 12 éves korig. Minél idősebb az autó, annál magasabb lehet a biztosítás díja. A díjat az autó és a sofőr előélete is befolyásolja. Több balesetben érintett autónak magasabb lesz a biztosítása.

A két leggyakoribb káresemény a lopás és a baleset. Nem fizet a biztosító akkor, ha a lopáskor a gépjármű nem volt megfelelően lezárva. A vagyonvédelmi berendezéseknek bekapcsolt állapotban kell lenniük, és az autó nem lehet nyitva. Ha csak a napfénytető van nyitva, úgy lopják el az autónkat, már akkor sem fizet a biztosító. Amikor az autóval együtt ellopásra kerül az autónk forgalmi engedélye, törzskönyve vagy valamelyik kulcsa, akkor is ugyanígy járunk.

Baleset esetén az legyen első teendőnk, hogy a további ütközéseket elkerüljük. Érdemes lehúzódni vagy félreállni egy olyan helyre, ahol nem akadályozzuk a forgalmat. Személyi sérülés esetén azonnal mentőt kell hívni, csak utána foglakozhatunk az autókban esett károkkal. Érdemes lehet a helyszínről fényképet és videót készíteni, és feljegyezni az esetleges tanúk telefonszámát.

A Casco szerződések többnyire Európa területére érvényesek. A biztosítás már nem terjed ki a volt Szovjetunió utódállamaira. Észtország, Lettország, Litvánia és Ukrajna ez alól kivétel, ott is biztosítottak leszünk, ha Casco-t kötünk.

A Casco biztosítás határozatlan vagy határozott időtartamra szólhat. A határozatlan, és az egy évnél hosszabb határozott időtartamú biztosításnál a biztosítási időszak egy év. A biztosítási év kezdete általában a kockázatviselés kezdetét követő hónap első napja. A biztosítást csak ilyenkor mondhatjuk le, ha esetleg biztosítót akarunk váltani. Erre egy hónapunk van a biztosítási évforduló előtt.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

A kárbejelentés menete

A kárbejelentés menete

2021.10.14.

Amikor egy gépjárművel baleset történik, a kárt be kell jelenteni. Személyi sérülés esetén minden esetben értesíteni kell a rendőrséget és a mentőket is. Ha nincs személyi sérülés, csak az autók sérültek meg, ki kell tölteni a kék- sárga kárbejelentő lapot. A kárbejelentő lap egy formanyomtatvány, amit a biztosító bocsát a rendelkezésünkre, vagy egy nyomtatványboltban is beszerezhetjük.

Tovább olvasom
Mire figyeljünk, ha hitelre veszünk használt  autót?

Mire figyeljünk, ha hitelre veszünk használt autót?

2020.12.10.

Hitelre vennél használt autót, és szeretnéd elkerülni a buktatókat? Ezt a cikket Neked írtuk! Amikor hitelre veszel használt autót, igencsak megfontoltnak kell lenned, méghozzá két szempontból is: a hitelt is gondosan kell megválasztanod, illetve az autóra is nagy figyelmet kell fordítanod, hiszen se szeri, se száma azoknak a cikkeknek az interneten, amik a használt autók vásárlása […]

Tovább olvasom
Elektromos autó vásárlása: mutatjuk, miből finanszírozhatod

Elektromos autó vásárlása: mutatjuk, miből finanszírozhatod

2022.01.19.

Az elektromos autó vásárlását többféle forrásból is meg lehet finanszírozni, ám sajnos nem mindenkinek – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Autóvásárlás hitelből: feltételek és tudnivalók egy helyen

Autóvásárlás hitelből: feltételek és tudnivalók egy helyen

2023.06.22.

Egy autó megvásárlás többnyire családi döntés eredménye. Ahogy az is, hogy autóhitelt igényeljenek-e a vásárláshoz. Segítünk a döntésben. Összehasonlítottuk az autóhitel és a lízingelés lehetőségét. Mutatjuk, hogy mire jutottunk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával