Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mi az aktív KHR és passzív KHR lista?

2022.05.27.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. május 27. 12:41

Az aktív KHR és passzív KHR lista közötti különbségek leírhatóak egyszerűen és részletesen is; mi most az utóbbit választottuk.

Mi az aktív KHR és passzív KHR lista?

Az aktív KHR és passzív KHR lista ugyanazt a rendszert testesíti meg, csupán más előjellel: az aktív ez esetben negatív, a passzív pedig nem teljesen pozitív, de nem is negatív. A bankközi információs rendszerbe mindazon igénylők neve bekerül, akik megkapják a hitelüket, az aktív és passzív státusz pedig csak akkor kerül szóba, ha lejárt tartozást halmoznak fel.

Az aktív KHR és passzív KHR lista szerepe a hiteligénylés során

Bármilyen hitelt is szeretnél igényelni, teljesítened kell a bankok által támasztott feltételeket, ellenkező esetben ugyanis elutasítják a hitelkérelmedet. Az egyik alapvető kritérium, ami szinte minden bank esetében megtalálható: az igénylő nem szerepelhet sem az aktív, sem a passzív KHR listán.

A bankközi információs rendszer természetesen minden pénzintézet számára hozzáférhető, így pillanatok alatt megtudhatják, hogy szerepelsz-e a listán valamilyen státusszal. Ha igen, nem juthatsz hitelhez egészen addig, amíg le nem kerülsz róla.

A bank számára ez azért irányadó, mert, ha felkerült a neved elé valamelyik státusz, akkor megtörtént az, amit a bank nem tűr el az adósaitól, azaz nem fizetted be időben a tartozásod, és ez huzamosabb ideig fennállt, azaz a pénzintézetek szempontjából kockázatosnak minősülsz.

Fontos viszont, hogy míg az aktív KHR-es ügyfelek mindenhol elutasításra számíthatnak, addig a passzív státuszú hiteligénylők számára egy-egy pénzintézet hajlandó kölcsönt folyósítani.

Hogyan kerülsz fel az aktív KHR listára?

Az aktív KHR listára való felkerüléshez arra van szükség, hogy ne tégy eleget a kölcsönszerződésben vállalt kötelezettségeidnek, azaz ne fizesd ki a havi törlesztéseidet, ez azonban csak a történet egyik fele.

Ha a lejárt tartozásod meghaladja az adott időpontban érvényes, mindenkori minimálbért, és ez az állapot folyamatosan, több, mint kilencven napon keresztül fennáll, a hitelező bank automatikusan továbbítja az adataidat az aktív KHR listára.

Amíg ez a körülmény fennáll, a neved és adataid az aktív KHR listán maradnak, majd – amint a tartozást kiegyenlítetted – a passzív KHR listára kerülsz át.

Meddig maradsz fent az aktív KHR listán?

Ha a tartozást nem rendezted, akkor az adatokat a rendszer a késedelmes tartozások lezárását követő 5 évig, azaz az eredeti adatok átadásától számított 10 évig tartja meg. Egy felmondott, ám nem behajtható hitel elévülése esetén 5 év után zárják le az adatokat, majd ezt követően még 5 évig tárolják azokat a rendszerben. Az aktív KHR listáról abban a pillanatban átkerülsz a passzív KHR listára, amint kifizetted a tartozásodat, ez utóbbi státusz pedig további egy évig marad meg.

Nem csak a hiteled törlesztésének elmaradása miatt kerülhetsz fel

Érdemes tisztában lenned azzal is, hogy ha adóstárs vagy egy hitelügyletben, vagy kezesnek kértek fel, és Te elvállaltad, akkor e hitelek miatt is könnyen az aktív KHR listán találhatod magad, és onnan addig nem kerülsz le, amíg a tartozás fennáll.

Szintén felkerülnek a aktív KHR listára annak a személynek az adatai, akit a bíróság hitellel kapcsolatos csalásért, vagy hitelkártyával történő visszaélésért ítélt el; ezeket az adatokat 5 évig tárolják.

Ezen túl ott a felmondott hitelszerződés is, mint lehetséges ok. A szerződést ugyanis nem csak akkor mondhatja fel a bank, amikor nem fizeted a törlesztőrészleteket, hanem akkor is, ha nem teljesíted a szerződési feltételek bármelyik pontját.

Ilyen eset például, ha fizetésed nem az adott bankszámlára érkezik, illetve, ha a hitel mellé kötelező hitelfedezeti-, vagy életbiztosítást nem fizeted. Ilyenkor a bank a hitellel kapcsolatos ügyintézést átadja egy követeléskezelő cégnek, amely szintén intézkedhet arról, hogy az adataid felkerüljenek az aktív KHR listára.

Ha felmondják a hitelszerződést, akkor az egész fennmaradó tartozást egyben kell megfizetned, ráadásul saját zsebből, mivel felmondott hitelt egyetlen hazai bank sem vált ki.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

A jövedelem beosztása hitel törlesztése mellett

A jövedelem beosztása hitel törlesztése mellett

2021.09.12.

A jövedelem beosztása a hitel törlesztése mellett nem könnyű, de nem is lehetetlen, csupán fel kell készülni rá.

Tovább olvasom
Hogyan hat a kamatemelés a lakáshitelekre?

Hogyan hat a kamatemelés a lakáshitelekre?

2022.09.27.

A kamatemelés a lakáshitelekre is hat, méghozzá nem is akárhogyan – tudj meg mindent a témával kapcsolatban alábbi cikkünkből!

Tovább olvasom
A hiteligénylés lépései részletesen

A hiteligénylés lépései részletesen

2021.08.26.

A hiteligénylés lépéseivel ismerkedhetsz meg alábbi cikkünkből.

Tovább olvasom
6 tényező, amit figyelembe kell venned hitelfelvétel előtt

6 tényező, amit figyelembe kell venned hitelfelvétel előtt

2023.02.10.

Hitelfelvétel előtt számtalan tényezővel kell foglalkozni; az alábbiakban ezek közül válogattuk ki a 6 legfontosabbat.

Tovább olvasom