Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mi az aktív KHR és passzív KHR lista?

2022.05.27.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. május 27. 12:41

Az aktív KHR és passzív KHR lista közötti különbségek leírhatóak egyszerűen és részletesen is; mi most az utóbbit választottuk.

Mi az aktív KHR és passzív KHR lista?

Az aktív KHR és passzív KHR lista ugyanazt a rendszert testesíti meg, csupán más előjellel: az aktív ez esetben negatív, a passzív pedig nem teljesen pozitív, de nem is negatív. A bankközi információs rendszerbe mindazon igénylők neve bekerül, akik megkapják a hitelüket, az aktív és passzív státusz pedig csak akkor kerül szóba, ha lejárt tartozást halmoznak fel.

Az aktív KHR és passzív KHR lista szerepe a hiteligénylés során

Bármilyen hitelt is szeretnél igényelni, teljesítened kell a bankok által támasztott feltételeket, ellenkező esetben ugyanis elutasítják a hitelkérelmedet. Az egyik alapvető kritérium, ami szinte minden bank esetében megtalálható: az igénylő nem szerepelhet sem az aktív, sem a passzív KHR listán.

A bankközi információs rendszer természetesen minden pénzintézet számára hozzáférhető, így pillanatok alatt megtudhatják, hogy szerepelsz-e a listán valamilyen státusszal. Ha igen, nem juthatsz hitelhez egészen addig, amíg le nem kerülsz róla.

A bank számára ez azért irányadó, mert, ha felkerült a neved elé valamelyik státusz, akkor megtörtént az, amit a bank nem tűr el az adósaitól, azaz nem fizetted be időben a tartozásod, és ez huzamosabb ideig fennállt, azaz a pénzintézetek szempontjából kockázatosnak minősülsz.

Fontos viszont, hogy míg az aktív KHR-es ügyfelek mindenhol elutasításra számíthatnak, addig a passzív státuszú hiteligénylők számára egy-egy pénzintézet hajlandó kölcsönt folyósítani.

Hogyan kerülsz fel az aktív KHR listára?

Az aktív KHR listára való felkerüléshez arra van szükség, hogy ne tégy eleget a kölcsönszerződésben vállalt kötelezettségeidnek, azaz ne fizesd ki a havi törlesztéseidet, ez azonban csak a történet egyik fele.

Ha a lejárt tartozásod meghaladja az adott időpontban érvényes, mindenkori minimálbért, és ez az állapot folyamatosan, több, mint kilencven napon keresztül fennáll, a hitelező bank automatikusan továbbítja az adataidat az aktív KHR listára.

Amíg ez a körülmény fennáll, a neved és adataid az aktív KHR listán maradnak, majd – amint a tartozást kiegyenlítetted – a passzív KHR listára kerülsz át.

Meddig maradsz fent az aktív KHR listán?

Ha a tartozást nem rendezted, akkor az adatokat a rendszer a késedelmes tartozások lezárását követő 5 évig, azaz az eredeti adatok átadásától számított 10 évig tartja meg. Egy felmondott, ám nem behajtható hitel elévülése esetén 5 év után zárják le az adatokat, majd ezt követően még 5 évig tárolják azokat a rendszerben. Az aktív KHR listáról abban a pillanatban átkerülsz a passzív KHR listára, amint kifizetted a tartozásodat, ez utóbbi státusz pedig további egy évig marad meg.

Nem csak a hiteled törlesztésének elmaradása miatt kerülhetsz fel

Érdemes tisztában lenned azzal is, hogy ha adóstárs vagy egy hitelügyletben, vagy kezesnek kértek fel, és Te elvállaltad, akkor e hitelek miatt is könnyen az aktív KHR listán találhatod magad, és onnan addig nem kerülsz le, amíg a tartozás fennáll.

Szintén felkerülnek a aktív KHR listára annak a személynek az adatai, akit a bíróság hitellel kapcsolatos csalásért, vagy hitelkártyával történő visszaélésért ítélt el; ezeket az adatokat 5 évig tárolják.

Ezen túl ott a felmondott hitelszerződés is, mint lehetséges ok. A szerződést ugyanis nem csak akkor mondhatja fel a bank, amikor nem fizeted a törlesztőrészleteket, hanem akkor is, ha nem teljesíted a szerződési feltételek bármelyik pontját.

Ilyen eset például, ha fizetésed nem az adott bankszámlára érkezik, illetve, ha a hitel mellé kötelező hitelfedezeti-, vagy életbiztosítást nem fizeted. Ilyenkor a bank a hitellel kapcsolatos ügyintézést átadja egy követeléskezelő cégnek, amely szintén intézkedhet arról, hogy az adataid felkerüljenek az aktív KHR listára.

Ha felmondják a hitelszerződést, akkor az egész fennmaradó tartozást egyben kell megfizetned, ráadásul saját zsebből, mivel felmondott hitelt egyetlen hazai bank sem vált ki.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen célokra használják fel legtöbben a személyi kölcsönt?

Milyen célokra használják fel legtöbben a személyi kölcsönt?

2024.05.07.

Hányan találkoztak már azzal a helyzettel, amikor hirtelen szükség lenne némi anyagi segítségre? Az ilyenkor felmerülő pénzügyi kihívásokra számos megoldás létezik, az egyik legelterjedtebb pedig a személyi kölcsön igénylése. Sokan először erre a lehetőségre gondolnak, mikor váratlan kiadások vagy nagyobb beruházások előtt állnak. De miért is választják ezt a megoldást oly sokan? És milyen célokra használják fel legtöbben a személyi kölcsönt? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Milyen személyi kölcsönöket kínál az MBH Bank?

Milyen személyi kölcsönöket kínál az MBH Bank?

2023.06.09.

Az MBH Bank személyi kölcsöneit bármilyen célra, gyorsan és egyszerűen használhatjuk fel. Biztosan van olyan, ami megfelel az igényeinknek. Amit ránk szabtak. Ami nekünk a legjobb. Utánajártunk, hogy milyen személyi kölcsönöket kínál az MBH Bank.

Tovább olvasom
Újra elérhető a nulla százalékos KKV forgóeszköz hitelprogram

Újra elérhető a nulla százalékos KKV forgóeszköz hitelprogram

2023.01.10.

A KKV forgóeszköz hitelprogram újraindul 2023-ban, méghozzá nulla százalékos formában, tehát érdemes élni a lehetőséggel!

Tovább olvasom
Így vehetsz fel lakáshitelt osztatlan közös tulajdonú ingatlanra

Így vehetsz fel lakáshitelt osztatlan közös tulajdonú ingatlanra

2024.05.10.

Kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egy osztatlan közös tulajdonú ingatlanra szeretnénk lakáshitelt felvenni. Mennyire lesz ez nehéz? Mennyi időt vesz igénybe? Milyen lépéseket kövessünk? Lehet osztatlan közös tulajdonú ingatlanra lakáshitelt felvenni? Minden kérdésre választ adunk. Szakértőnk cikke.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával