Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mi az aktív KHR és passzív KHR lista?

2022.05.27.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. május 27. 12:41

Az aktív KHR és passzív KHR lista közötti különbségek leírhatóak egyszerűen és részletesen is; mi most az utóbbit választottuk.

Mi az aktív KHR és passzív KHR lista?

Az aktív KHR és passzív KHR lista ugyanazt a rendszert testesíti meg, csupán más előjellel: az aktív ez esetben negatív, a passzív pedig nem teljesen pozitív, de nem is negatív. A bankközi információs rendszerbe mindazon igénylők neve bekerül, akik megkapják a hitelüket, az aktív és passzív státusz pedig csak akkor kerül szóba, ha lejárt tartozást halmoznak fel.

Az aktív KHR és passzív KHR lista szerepe a hiteligénylés során

Bármilyen hitelt is szeretnél igényelni, teljesítened kell a bankok által támasztott feltételeket, ellenkező esetben ugyanis elutasítják a hitelkérelmedet. Az egyik alapvető kritérium, ami szinte minden bank esetében megtalálható: az igénylő nem szerepelhet sem az aktív, sem a passzív KHR listán.

A bankközi információs rendszer természetesen minden pénzintézet számára hozzáférhető, így pillanatok alatt megtudhatják, hogy szerepelsz-e a listán valamilyen státusszal. Ha igen, nem juthatsz hitelhez egészen addig, amíg le nem kerülsz róla.

A bank számára ez azért irányadó, mert, ha felkerült a neved elé valamelyik státusz, akkor megtörtént az, amit a bank nem tűr el az adósaitól, azaz nem fizetted be időben a tartozásod, és ez huzamosabb ideig fennállt, azaz a pénzintézetek szempontjából kockázatosnak minősülsz.

Fontos viszont, hogy míg az aktív KHR-es ügyfelek mindenhol elutasításra számíthatnak, addig a passzív státuszú hiteligénylők számára egy-egy pénzintézet hajlandó kölcsönt folyósítani.

Hogyan kerülsz fel az aktív KHR listára?

Az aktív KHR listára való felkerüléshez arra van szükség, hogy ne tégy eleget a kölcsönszerződésben vállalt kötelezettségeidnek, azaz ne fizesd ki a havi törlesztéseidet, ez azonban csak a történet egyik fele.

Ha a lejárt tartozásod meghaladja az adott időpontban érvényes, mindenkori minimálbért, és ez az állapot folyamatosan, több, mint kilencven napon keresztül fennáll, a hitelező bank automatikusan továbbítja az adataidat az aktív KHR listára.

Amíg ez a körülmény fennáll, a neved és adataid az aktív KHR listán maradnak, majd – amint a tartozást kiegyenlítetted – a passzív KHR listára kerülsz át.

Meddig maradsz fent az aktív KHR listán?

Ha a tartozást nem rendezted, akkor az adatokat a rendszer a késedelmes tartozások lezárását követő 5 évig, azaz az eredeti adatok átadásától számított 10 évig tartja meg. Egy felmondott, ám nem behajtható hitel elévülése esetén 5 év után zárják le az adatokat, majd ezt követően még 5 évig tárolják azokat a rendszerben. Az aktív KHR listáról abban a pillanatban átkerülsz a passzív KHR listára, amint kifizetted a tartozásodat, ez utóbbi státusz pedig további egy évig marad meg.

Nem csak a hiteled törlesztésének elmaradása miatt kerülhetsz fel

Érdemes tisztában lenned azzal is, hogy ha adóstárs vagy egy hitelügyletben, vagy kezesnek kértek fel, és Te elvállaltad, akkor e hitelek miatt is könnyen az aktív KHR listán találhatod magad, és onnan addig nem kerülsz le, amíg a tartozás fennáll.

Szintén felkerülnek a aktív KHR listára annak a személynek az adatai, akit a bíróság hitellel kapcsolatos csalásért, vagy hitelkártyával történő visszaélésért ítélt el; ezeket az adatokat 5 évig tárolják.

Ezen túl ott a felmondott hitelszerződés is, mint lehetséges ok. A szerződést ugyanis nem csak akkor mondhatja fel a bank, amikor nem fizeted a törlesztőrészleteket, hanem akkor is, ha nem teljesíted a szerződési feltételek bármelyik pontját.

Ilyen eset például, ha fizetésed nem az adott bankszámlára érkezik, illetve, ha a hitel mellé kötelező hitelfedezeti-, vagy életbiztosítást nem fizeted. Ilyenkor a bank a hitellel kapcsolatos ügyintézést átadja egy követeléskezelő cégnek, amely szintén intézkedhet arról, hogy az adataid felkerüljenek az aktív KHR listára.

Ha felmondják a hitelszerződést, akkor az egész fennmaradó tartozást egyben kell megfizetned, ráadásul saját zsebből, mivel felmondott hitelt egyetlen hazai bank sem vált ki.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Miben különbözik a személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel?

Miben különbözik a személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel?

2021.09.30.

A személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel felhasználását tekintve nem különbözik egymástól. Mindkettő korlátozás nélkül, szabadon, bármire elkölthető. Az igénylés menete, a kamatok, a felmerülő előzetes költségek és a kiutalási idő viszont már lényeges eltéréseket mutatnak. Megnéztük, miben különbözik a személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel. Melyiket érdemes választani nagyobb hitelösszegnél? Melyik a jobb, ha gyorsan kell a pénz és rövid időre? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Infláció: ezeket a kölcsönöket éri meg most előtörleszteni

Infláció: ezeket a kölcsönöket éri meg most előtörleszteni

2022.04.06.

A jelenlegi inflációs helyzetben érdemes-e most előtörleszteni kölcsönöket, s ha igen, mely típusúakat? Ennek a kérdésnek igyekeztünk utánajárni írásunkban.

Tovább olvasom
5 dolog, amire figyelj, ha személyi kölcsönt veszel fel!

5 dolog, amire figyelj, ha személyi kölcsönt veszel fel!

2022.08.12.

Ha személyi kölcsönt veszel fel, akad néhány tényező, amelyekkel jobb tisztában lenned, hogy a lehető legjobbat hozhasd ki a helyzetből.

Tovább olvasom
Milyen költségekkel jár egy lakáshitel?

Milyen költségekkel jár egy lakáshitel?

2022.11.15.

Költségekkel jár a lakáshitel felvétele, sőt, az igénylés is, azaz akkor is lesznek fizetnivalók, ha végül elutasítják a hitelkérelmet.

Tovább olvasom