fbpx
Hirdetés

Milyen feltételekkel vehetünk fel lakáshitelt 2022-ben?

2022.05.24.
Szerző: expresszkolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. május 24. 11:56

Lakáshitelt 2022-ben felvenni sokkal nagyobb kihívás lesz, mint a korábbi években, és nem csak a kamatok emelkedése miatt.

Milyen feltételekkel vehetünk fel lakáshitelt 2022-ben?

Lakáshitelt 2022-ben magasabb kamatokkal lehet felvenni, mint az elmúlt időszakban, ami leginkább az inflációnak “köszönhető”, amire a jegybanknak alapkamat-emeléssel kell reagálnia, ez pedig a lakáshitelek kamataira is hatást gyakorol. Emellett a lakásárak is tovább nőttek, de az alapanyag- és nyersanyagárak is drasztikus mértékben emelkedtek, nem is beszélve a szakemberek munkadíjáról, ami további nehézségeket okoz azok számára, akik idén szeretnének hitelből ingatlant vásárolni.

Sokan jövendölik az utóbbi időben a lakásárak csökkenését, amire a legfőbb indok a szomszédunkban dúló háború, ám ez egyelőre még távolinak tűnik. Mégis rengetegen döntenek a kivárás mellett még akkor is, ha eközben az emelkedő kamatok elvihetik az ebből remélt hasznot. Érdemes alaposan megfontolni a döntést; ehhez nyújtunk segítséget az alábbiakban a lakáshitelek 2022-es feltételeinek részletes ismertetésével.

A lakáshitelről dióhéjban

A lakáshitel egy olyan, fedezet mellett nyújtott hitelkonstrukció, amelynél a fedezet minden esetben valamilyen ingatlan, ami lehet a hitelezés tárgya, illetve pótfedezetként bevont, másik ingatlan is, de emellett természetesen az igénylő jövedelmétől is függ, hogy mekkora hitelre lehet jogosult.

A maximálisan felvehető összeg az ingatlan piaci értékének legfeljebb 80 százalékáig terjedhet, ennek alapján 20% önerő szükséges az igényléshez, ez azonban csak a jogszabályi plafon; ettől azonban minden bank eltér, így érdemesebb az ingatlan piaci értékének 30%-ával készülni a hitelfelvételre.

Személyi feltételek

A lakáshitelek 2022-ben sem változtak, ami a személyi feltételeket illeti, így továbbra is szükséges, hogy az igénylő minimum 18 éves legyen, de sok banknál ennél magasabb életkort – jellemzően 21-23 évet – várnak el. Emellett a felső korhatárt is megszabják, aminek értelmében az igénylő a hitel lejáratának időpontjában nem lehet idősebb 70-75 évesnél.

Szintén elvárás a megfelelő mértékű, igazolható jövedelem, amit a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet-Mutató határoz meg, ám a pénzintézetek által elfogadhatónak ítélt jövedelem mértéke bankonként eltérő lehet, ráadásul a jövedelmek típusait is megkülönböztetik. Elsődleges jövedelemnek általában az alkalmazotti bér, a vállalkozói jövedelem, a nyugdíj, illetve a külföldről származó jövedelem számít, másodlagosnak pedig a GYES, a GYED, a családi pótlék, az osztalék, illetve egyéb, rendszeres, vagy eseti bevételek, mint például egy ingatlan bérbeadásából származó bevétel, vagy a munkahelyi jutalom minősül.

Elvárás továbbá, hogy az igénylő legalább 3 hónapos munkaviszonnyal rendelkezzen aktuális munkahelyén, és fontos még megemlíteni, hogy az aktív KHR-státusz kizáró ok, mint minden hitelkonstrukció esetében.

Az igényléshez szükséges dokumentumok

A lakáshitelek 2022-ben ugyanazon dokumentumok beszerzését, illetve meglétét igénylik majd, mint a korábbiakban, tehát ebben sem történt változás. A dokumentumok a következők:

 • érvényes személyazonosító okmányok (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya) ,
 • jövedelemigazolás, amelyet vállalkozók esetén a NAV állít ki,
 • alkalmazottak esetén 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás a bank formanyomtatványa szerint,
 • bankszámlakivonatok az utóbbi 3-6 hónapról,
 • nyugdíjasok esetén a nyugdíj összegéről szóló határozat,
 • rokkantnyugdíjasok esetén a kapcsolódó határozat,
 • vállalkozóknak egy adótartozás-mentesség igazolására szóló okirat,
 • ingatlan adásvételi szerződés, vagy vételi szándéknyilatkozat,
 • a fedezeti ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapja,
 • az ingatlan alaprajza,
 • térképmásolat, vagy helyszínrajz,
 • közös használatú ingatlan esetén a használati megosztási szerződés,
 • valamint a kitöltött hitelkérelmi adatlap.

Itt azonban még nincs vége; további dokumentumokra is szükség lesz a hiteligénylési procedúra során, amelyek viszont komoly összegeket emészthetnek fel még azelőtt, hogy elbírálnák a hitelkérelmet. Ezek az összegek pedig bankonként eltérőek lehetnek, illetve akciók keretein belül akár el is engedhetik őket, ezért érdemes ezeket is vizsgálni a hitel kiválasztása során.

Ilyen költségtényezők lehetnek:

 • a fedezeti ingatlan értékbecslése,
 • a tulajdoni lap lekérdezése,
 • a földhivatali ügyintézés,
 • a közjegyző díja,
 • a szerződéskötési díj, vagy folyósítási jutalék,
 • és a lakásbiztosítás költsége.

Ha lakáshitelt 2022 folyamán szeretnél igényelni, hasonlítsd össze a bankok ajánlatait oldalunkon, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

12,25%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Lakáshitel mellé, önerőként személyi kölcsön?

Lakáshitel mellé, önerőként személyi kölcsön?

2018.03.15.

A lakáshitel közös jellemzője, hogy a néhány éve bevezetett adósságfék-szabályozás egyik eleme miatt a felvett hitel összege a megvásárolni kívánt ingatlan piaci értékének maximum 80%-a lehet, tehát 20% önerőre mindenkinek szüksége van, aki hitelből szeretné megoldani az ingatlanvásárlást. De mit tehet az, akinek nem áll a rendelkezésére a megfelelő összeg, tehát lakáshitel mellé igényelhető-e kölcsön?

Tovább olvasom
Zöld pénzügyi termékek népszerűsége: takarékosság a környezettudatosság előtt

Zöld pénzügyi termékek népszerűsége: takarékosság a környezettudatosság előtt

2022.01.10.

A zöld pénzügyi termékek kifejezés viszonylag új hazánkban, az olyan hiteleket, befektetéseket, és egyéb pénzügyi szolgáltatásokat takarja, amely környezeti, fenntarthatósági célokhoz kötöttek. A legfrissebb kimutatások szerint egyelőre ezen szolgáltatások felhasználóit nem elsősorban a környezettudatos döntések motiválják, hanem inkább az anyagi előnyök csábítóak.

Tovább olvasom
Tippek a lakáshitel felvételéhez

Tippek a lakáshitel felvételéhez

2020.09.03.

Ha lakást szeretnél vásárolni, akkor jó eséllyel hitelre is szükséged lesz, hacsak nem vagy kivételesen szerencsés helyzetben. Manapság egyszerűbb hitelhez jutni, mint valaha, de természetesen vannak olyan fogások, amikkel jóval nagyobb előnyhöz juthatsz, mintha nem is tudnál róluk. Az alábbiakban elolvashatod, hogy milyen tippeket tudunk adni a lakáshitel felvételéhez.

Tovább olvasom
Babaváró hitel vagy lakáshitel – melyiket válasszuk?

Babaváró hitel vagy lakáshitel – melyiket válasszuk?

2020.03.30.

Többször is feltették nekünk már azt a kérdést, hogy ha lakásvásárlás a cél, és 10.000.000 forintra van hozzá szükség, akkor babaváró hitel vagy lakáshitel terméket érdemesebb-e felvenni. Mivel elgondolkodtató a téma, úgy gondoltuk, hogy megéri részletesebben is foglalkozni vele; az eredményt alább olvashatod.

Tovább olvasom