Hirdetés

Ingatlanvásárlás előtt állsz? Ezeket a tényezőket vedd figyelembe!

2022.05.03.
Szerző: expresszkolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. május 3. 10:06

Ingatlanvásárlás előtt számos lépést kell megtenned még akkor is, ha nem hitelből oldod meg; ha igen, a teendőid megsokszorozódnak!

Ingatlanvásárlás előtt állsz? Ezeket a tényezőket vedd figyelembe!

Aki ingatlanvásárlás előtt áll, és már elkezdte összerendezni a teendőit, az tudja, mennyire nehéz most a helyzet. Alig tettük túl magunkat a járványhelyzet legutóbbi hullámán, máris itt a következő probléma – a szomszédban dúló háború –, és ez természetesen az ingatlanpiacra is rányomja a bélyegét.

A hazai és a világszintű gazdasági helyzet jelenleg igen nehéz helyzetben van, és napról napra változik is, tehát érdemes alaposan megfontolni minden egyes lépést, mielőtt ingatlanvásárlásra adjuk a fejünket; ebben segítünk alábbi cikkünkkel.

Megállt az ingatlanpiac emelkedése

Az utóbbi évtizedben tanúi lehettünk annak, hogy hogyan lehet megkétszerezni, sőt, akár megháromszorozni is az ingatlanok értékét: az elvándorló szakemberek okozta munkaerőhiány, illetve az egyre-másra érkező támogatások okán – amik ahelyett, hogy megkönnyítették volna a lakáshoz jutást, beépültek az árakba – meredeken emelkedni kezdett az ingatlanpiac.

Ez most megtorpanni látszik, és ugyan még nem kezdett süllyedésbe, de arra utaló jelek is látszanak már. A gazdasági helyzet ugyanis nem a legrózsásabb, és ehhez elég csak az inflációt figyelni, ami ugyan a lakásárakra még nincs hatással, ám nem lehetetlen, hogy oda is begyűrűzik. Jó hír, hogy megáll az emelkedés, a rossz viszont az, hogy ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy mostantól könnyebben juthatunk majd ingatlanhoz.

Az óvatosság máris tetten érhető, hiszen az adásvételek száma drasztikusan csökkent a tavaly ugyanebben az időszakban mérthez képest, de már a decemberi számokat is sikerült alulmúlni. Ez azonban nem csoda, hiszen a jelenlegi helyzetben a kivárás teljesen természetes.

A lakáshitelek egyre drágábbak

A hitelkamatok az utóbbi időben folyamatosan emelkedtek, amire csak rátett egy lapáttal a háború, és felgyorsította a folyamatot. Lassan ott tartunk, hogy a jelenlegi lakáshitel-kamatok elérik a korábbi időszakok személyi kölcsöneinek kamatszintjét.

A Magyar Nemzeti Bank ugyanis az irányadó kamatok további emelésével próbálja ellensúlyozni az inflációt, amit persze a hitelek kamata is lekövet; jelenleg átlagosan 2%-kal magasabbak a lakáshitel-kamatok, mint egy éve ilyenkor, ami egy 10 éves kamatperiódusú, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében több, mint 20 ezer forinttal magasabb törlesztőrészletet, illetve több, mint 5 millió forinttal magasabb teljes visszafizetendő összeget jelent.

És ez csak a jelenlegi helyzet, a továbbiakban ennél csak magasabb számokkal érdemes kalkulálni, hiszen a helyzetre a bankok is reagálnak. A hitelezési hajlandóság csökkenésével a hitelbírálat kritériumai is nehezedhetnek, ami nem sok jóval kecsegtet lakásvásárlás előtt.

A lakástámogatások igénylése “kötelező”

Ebben a helyzetben a lakástámogatások igénylése nélkül már-már lehetetlennek tűnik ingatlant vásárolni, a kedvezményes kamatozású, vagy kamatmentes konstrukciók viszont csak korlátozottan érhetőek el, sőt, egy részük az idén kivezetésre is kerül.

A babaváró hitel például már csak idén év végéig vehető igénybe, bár valószínűsíthető, hogy meghosszabbítják, hiszen kifejezetten sikeres. Most azonban még gond nélkül elérhető azok számára, akik jogosultak rá.

Érdemes még megemlíteni, hogy támogatott hitelek – mint például a CSOK mellé igényelhető, kedvezményes lakáshitel – is elérhetőek, tehát létezik megoldás is a magas hitelkamatokra.

Nem csak a kamatozás, az időzítés is fontos

A fentiek alapján talán úgy tűnhet, hogy a sietség a megoldás, ám véletlenül sem szeretnénk ezt sugallni. A biztonság ugyanis a legfontosabb, a szomszédban dúló háború viszont nem teremti azt meg, sőt. Érdemes inkább a kivárást választani, de legalábbis alaposan meggondolni, mikor is kezdünk neki a lakásvásárlás sokszor hosszadalmas folyamatának.

A biztonság ugyanakkor sokféleképpen elérhető, így például egy megfelelő biztosítással is, és létezik olyan, ami fedezetet nyújt akkor is, ha a háborúval kapcsolatos események miatt kerülünk nehéz helyzetbe – háborús eseményekhez köthető károkra viszont nem.

Egy hitelfedezeti biztosítást minden esetben érdemes megkötni, most azonban szinte kötelező, hiszen váratlan események bármikor bekövetkezhetnek, biztosítással azonban könnyen át is vészelhetőek. A biztosítás havi plusz néhány ezer forintot jelent, ám a biztonságot jelentheti a jelenlegi, bizonytalan helyzetben.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

11,13%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Jelentős könnyítés jöhet a fiatal lakásvásárlóknak

Jelentős könnyítés jöhet a fiatal lakásvásárlóknak

2021.11.09.

A fiatal lakásvásárlóknak igyekszik segíteni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azzal, hogy lazítani tervez a hitelezési szabályokon, egészen pontosan a hitelfedezeti mutató korlátját emelné. Nem könnyű első lakáshoz jutni, az ingatlanárak gyors emelkedése ráadásul folyamatosan tovább nehezíti ezt a helyzetet.

Tovább olvasom
Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány

2021.09.27.

Az energetikai tanúsítvány egy igazoló okirat, ami az ingatlanoknak a jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét mutatja meg. Ez a pontos meghatározás. De mit jelent ez a gyakorlatban? Mikor van rá szükségünk? Mire lehet jó nekünk? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Eladhatom az ingatlanom, ha van rajta teher?

Eladhatom az ingatlanom, ha van rajta teher?

2020.11.15.

Természetesen minden körülmények között eladhatod az ingatlanod, még akkor is, ha jelzáloghitellel terhelt, csupán oda kell figyelned néhány dologra, amikre egyéb esetekben nem. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Közjegyzőhöz, vagy ügyvédhez forduljunk ingatlanvásárlás esetén?

Közjegyzőhöz, vagy ügyvédhez forduljunk ingatlanvásárlás esetén?

2021.03.26.

Azt, hogy közjegyzőhöz, vagy ügyvédhez fordulsz-e, amikor ingatlant vásárolsz, Te döntöd el – az alábbiakból megtudhatod, mi alapján érdemes választanod!

Tovább olvasom