Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Infláció: ezeket a kölcsönöket éri meg most előtörleszteni

2022.04.06.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. április 6. 10:05

A jelenlegi inflációs helyzetben érdemes-e most előtörleszteni kölcsönöket, s ha igen, mely típusúakat? Ennek a kérdésnek igyekeztünk utánajárni írásunkban.

Infláció: ezeket a kölcsönöket éri meg most előtörleszteni

Hogy bánjunk a hitelekkel, megtakarításokkal?

A napjainkban tapasztalható magas infláció alapjaiban határozza meg a mindennapi pénzügyeket, ebben a helyzetben többféle dolgot érdemes újragondolni, másként kezelni. A közel nyolc százalékos átlagos áremelkedés más megvilágításba helyezi azt, hogy bánjunk megtakarításainkkal, hiteleinkkel. Például: utóbbiakat érdemes-e most előtörleszteni az előbbiekből?

A dolog nem fekete, vagy fehér

Vajon megéri egy hitel előtörlesztése? Mondjuk lehetőségünk van rá, hogy előtörlesszünk egy kölcsönt, de a mostani magas inflációban elgondolkodunk, érdemes-e megtennünk. A dolog nem fekete, vagy fehér. Hitel sokféle van, először érdemes áttekinteni, milyen kölcsönről van szó, milyen a kamat, a futamidő és a különböző feltételek hogyan alakulnak a jövőben. A másik dolog – ami szintén személyfüggő – milyen pénzügyi céllal vettünk fel kölcsönt és a jövőben mik a terveink rövid-, közép-, vagy hosszútávon.

Milyen gazdasági jövőképpel számolhatunk?

Vegyük mondjuk azt az eshetőséget, hogy a gazdasági kilátások nem változnak és hosszú távon ilyen magas inflációval számolhatunk. (Ez még mindig nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy hosszú futamidejű hitel teljes életciklusát betakarja ez a gazdasági helyzet.) Ebben az esetben valószínűleg nem éri meg előtörleszteni, viszont ha a gazdasági helyzet pozitívan változik (azaz az infláció nem haladja meg a kamatot), ez a helyzet is egy csapásra megváltozhat, és mindjárt más megvilágításba kerülnek a dolgok.

Nem mindegy, hogy kedvezményes, vagy drágább kölcsönről van szó

Természetesen egyáltalán nem mindegy a hitel kamatának a mértéke, ez alapvetően meghatározhatja, hogy érdemes-e most előtörleszteni. A kamatmentes kölcsönök (mint a babaváró), vagy az alacsony kamatozású, kedvező feltételű hitelek (CSOK-hitel, zöld hitel) esetében alapvetően nem érdemes előtörlesztéssel foglalkozni. Drágább kölcsönöknél (hitelkártya, folyószámlahitel, bizonyos személyi kölcsönök) viszont már elgondolkozhatunk az előtörlesztésen.

Sokféle cél jöhet szóba

Ha rendelkezésünkre áll egy bizonyos összeg, érdemes számba venni, hogy az előtörlesztés, vagy más célok a fontosabbak. Nyilván a pénznek a legtöbb embernél, családban nagyon sok helye van, elképzelhető, hogy ingatlanvásárlásra, vagy más nagyobb kiadásra kell, esetleg befektetni, vagy félretenni szeretnénk. Ha több lehetséges út is akad, érdemes sorrendet felállítani, így meglehet arra is a válasz, hogy érdemes-e/szeretnénk-e most előtörleszteni, vagy sem.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Hitel előtörlesztés és végtörlesztés – mi a különbség?

Hitel előtörlesztés és végtörlesztés – mi a különbség?

2022.10.14.

Ha az élethelyzetünk úgy hozta, hogy lehetőségünk van a meglévő lakás,- vagy szabad felhasználású kölcsönünk teljes egészét, vagy egy részét visszafizetni a futamidő lejárta előtt, akkor ismernünk kell a lehetőségeinket. Előtörlesztés és végtörlesztés: tudjuk mi a különbség, és hogy a mi esetünkben melyiket érdemes választani? Segítünk dönteni!

Tovább olvasom
Mennyit spórolhatunk meg a kölcsönünk előtörlesztésével?

Mennyit spórolhatunk meg a kölcsönünk előtörlesztésével?

2024.04.26.

Merthogy spórolhatunk. Akár milliós összeget is. De mi az előtörlesztés? Mikor érdemes előtörleszteni? És persze a lényeg: mennyit spórolhatunk meg a kölcsönünk előtörlesztésével? Utánajártunk, és mutatjuk az eredményt. És nem lesz meglepetés: nagyon sokat is megspórolhatunk.

Tovább olvasom
Minden, amit tudnod kell a CSOK Plusz előtörlesztéséről

Minden, amit tudnod kell a CSOK Plusz előtörlesztéséről

2024.02.16.

A CSOK Plusz hitel segítséget nyújthat ahhoz, hogy a családunk egy méltó ingatlanban éljen. A támogatás hosszú távra szól, és közben alakulhat úgy az életünk, hogy vissza tudjuk fizetni a hitelt. Ezért utánajártunk, hogy mit kell tudni a CSOK Plusz előtörlesztéséről. Mutatjuk, hogy mit találtunk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával