Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mikor éri meg személyi kölcsönt lakáscélra felvenni?

2022.01.21.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. január 21. 10:17

Személyi kölcsön lakáscélra? Szokatlanul hangozhat, ám meglehetősen gyakori eset – az alábbiakban elmondjuk, mikor lehet érdemes ezt választani.

Mikor éri meg személyi kölcsönt lakáscélra felvenni?

Személyi kölcsönt lakáscélra igényelni több esetben is jobban megéri, mint jelzálog alapú hitelt. Tény, hogy a jelzáloghitelek – mint például egy szabad felhasználású jelzálogkölcsön – THM-értékei szinte mindig alacsonyabbak, mint egy személyi kölcsöné, ráadásul magasabb hitelösszeghez lehet jutni általuk, és a futamidő is nagyságrendekkel hosszabb, ám ez utóbbinak vannak olyan előnyei, amelyek bizonyos helyzetekben prioritást élveznek.

Mivel a személyi kölcsön egy ingatlanfedezetet nem igénylő, szabadon felhasználható konstrukció, akár lakáscélok megvalósítására is lehet fordítani. Ez azonban igaz a szabad felhasználású jelzáloghitelre is, tehát nem ez lesz az az előny, ami miatt érdemesebb ezt választani.

A személyi kölcsön lakáscélra, vagy tulajdonképpen bármilyen célra valóigénylésének legfontosabb indoka, hogy rendkívül gyorsan igényelhető. Akár 1-5 nap alatt a számlánkon lehet az igényelt összeg, ami nagy előny lehet, ha sürgősen van szükségünk a pénzre; ezzel szemben egy lakáscélú jelzáloghitel bírálati ideje akár két hónap is lehet.

Az igénylés jóval egyszerűbb, mint egy lakáshitelnél, hiszen nincs szükség például értékbecslésre, közjegyzői látogatásra, vagy hosszú és időigényes egyeztetésekre a bankkal, ráadásul kevesebb költséggel is jár, és akár online is történhet, ami napjainkban nem csak kényelmi, de biztonsági szempontból sem elhanyagolható tényező.

Mikor előnyösebb egy személyi kölcsön lakáscélra?

Többféle előnyhöz is juthatunk, ha a személyi kölcsön lakáscélú igénylése mellett döntünk; ilyenek lehetnek például:

  • ha lakásvásárláskor gyorsan szeretnénk lecsapni egy kedvező ajánlatra,
  • ha a megtakarításaink még nem hozzáférhetőek, de előleget, vagy foglalót kell fizetnünk,
  • ha olyan ingatlant szeretnénk megvenni, amelynek megvásárlását a bankok nem finanszírozzák, mert annak túl alacsony az értéke, vagy, ha a tulajdoni lapon nem megfelelő a hasznosítási kategóriája,
  • ha a felújítás során sürgős lenne elvégezni egy-egy feladatot,
  • ha a munkálatok befejezése előtt elfogy a megtakarításunk, vagy
  • ha nem szeretnénk az otthonunkat jelzáloggal terhelni.

Fontos azonban, hogy lakáshitel mellé, az önerő kiegészítésére – az ide vonatkozó jogszabályok szerint – a személyi kölcsön nem használható fel.

Ne feledkezzünk meg a hátrányokról sem

Tény tehát, hogy a személyi kölcsön lakáscélra kifejezetten előnyös lehet bizonyos esetekben, ám vannak hátrányai is, amelyeket kiküszöbölni ugyan nem lehet, ám ettől függetlenül érdemes velük tisztában lenni.

  • Egy lakáshitel esetében jóval magasabb összeget is igényelhetünk, míg egy személyi kölcsönnél a maximális hitelösszeg 10 millió forint, ám ez csak egyes bankoknál érhető el, a többség ennél kevesebbet folyósít.
  • A személyi kölcsön lakáscélra is csak ugyanazokat a kondíciókat képes biztosítani, mint más esetekben, hiszen a bank egyáltalán nem vizsgálja, hogy mire költjük azt el.
  • Ebből következik, hogy a futamidő is maximum 84 hónap lehet, de akadnak pénzintézetek, ahol még ennél is kevesebb.

Fontos a jó időzítés

Bármilyen hitelről is van szó, az időzítés kulcsfontosságú – főként a jelenlegi helyzetben. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis folyamatos kamatemelésbe kezdett, és ez a tendencia – főleg a rekord magas inflációt is figyelembe véve – a közeljövőben nem is fog mérséklődni, ami a lakáshitelek és a személyi kölcsönök kamataira is hatással lesz.

A személyi kölcsönök és a többi hitelkonstrukció esetében is folyamatos drágulásra lehet számítani, tehát, ha mérlegeltük a céljainkat és lehetőségeinket, érdemes minél hamarabb elkezdeni a hitelfelvételi folyamatot.

Ha személyi kölcsönt lakáscélra szeretnél igényelni, az első lépés a megfelelő hitelkonstrukció megtalálása. Erre használhatod oldalunkat is, ahol egyszerűen hasonlíthatod össze a bankok legjobb ajánlatait. Tedd meg, és, ha megtaláltad, amit kerestél, indítsd el az igénylést online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Megéri lakástakarék számlát nyitni?

Megéri lakástakarék számlát nyitni?

2023.07.07.

A lakástakarék számla egy régi-új termék. Régen slágerterméknek számított, aztán megszűnt, és most újra van. De milyen az új lakástakarék? Valóban megéri nyitni egyet? Utánajártunk, és most megmutatjuk, hogy hol, milyen feltételekkel lehet takarék számlát nyitni. És persze azt is, hogy megéri-e.

Tovább olvasom
Lakásfelújítás magas infláció mellett – belevágni vagy kivárni?

Lakásfelújítás magas infláció mellett – belevágni vagy kivárni?

2022.08.30.

A lakásfelújítás magas infláció mellett nem biztos, hogy jó ötlet, ám előfordulhat, hogy nincs más választásod, és mégis belevágsz.

Tovább olvasom
Minden, amit tudni kell a lakásfelújítási támogatásról 2022-ben

Minden, amit tudni kell a lakásfelújítási támogatásról 2022-ben

2022.04.08.

Minden, amit tudni kell a lakásfelújítási támogatásról 2022: feltételek, szabályok, igénylés, összeg, hitel.

Tovább olvasom
Ezekre a munkálatokra használhatod fel az otthonfelújítási támogatást

Ezekre a munkálatokra használhatod fel az otthonfelújítási támogatást

2024.05.30.

Mi az az otthonfelújítási támogatás? Milyen új formában érhető el? Kik vehetik igénybe? Milyen munkálatokra használható fel az otthonfelújítási támogatás? Minden a részletekről egy helyen.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával