Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mikor éri meg személyi kölcsönt lakáscélra felvenni?

2022.01.21.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. január 21. 10:17

Személyi kölcsön lakáscélra? Szokatlanul hangozhat, ám meglehetősen gyakori eset – az alábbiakban elmondjuk, mikor lehet érdemes ezt választani.

Mikor éri meg személyi kölcsönt lakáscélra felvenni?

Személyi kölcsönt lakáscélra igényelni több esetben is jobban megéri, mint jelzálog alapú hitelt. Tény, hogy a jelzáloghitelek – mint például egy szabad felhasználású jelzálogkölcsön – THM-értékei szinte mindig alacsonyabbak, mint egy személyi kölcsöné, ráadásul magasabb hitelösszeghez lehet jutni általuk, és a futamidő is nagyságrendekkel hosszabb, ám ez utóbbinak vannak olyan előnyei, amelyek bizonyos helyzetekben prioritást élveznek.

Mivel a személyi kölcsön egy ingatlanfedezetet nem igénylő, szabadon felhasználható konstrukció, akár lakáscélok megvalósítására is lehet fordítani. Ez azonban igaz a szabad felhasználású jelzáloghitelre is, tehát nem ez lesz az az előny, ami miatt érdemesebb ezt választani.

A személyi kölcsön lakáscélra, vagy tulajdonképpen bármilyen célra valóigénylésének legfontosabb indoka, hogy rendkívül gyorsan igényelhető. Akár 1-5 nap alatt a számlánkon lehet az igényelt összeg, ami nagy előny lehet, ha sürgősen van szükségünk a pénzre; ezzel szemben egy lakáscélú jelzáloghitel bírálati ideje akár két hónap is lehet.

Az igénylés jóval egyszerűbb, mint egy lakáshitelnél, hiszen nincs szükség például értékbecslésre, közjegyzői látogatásra, vagy hosszú és időigényes egyeztetésekre a bankkal, ráadásul kevesebb költséggel is jár, és akár online is történhet, ami napjainkban nem csak kényelmi, de biztonsági szempontból sem elhanyagolható tényező.

Mikor előnyösebb egy személyi kölcsön lakáscélra?

Többféle előnyhöz is juthatunk, ha a személyi kölcsön lakáscélú igénylése mellett döntünk; ilyenek lehetnek például:

  • ha lakásvásárláskor gyorsan szeretnénk lecsapni egy kedvező ajánlatra,
  • ha a megtakarításaink még nem hozzáférhetőek, de előleget, vagy foglalót kell fizetnünk,
  • ha olyan ingatlant szeretnénk megvenni, amelynek megvásárlását a bankok nem finanszírozzák, mert annak túl alacsony az értéke, vagy, ha a tulajdoni lapon nem megfelelő a hasznosítási kategóriája,
  • ha a felújítás során sürgős lenne elvégezni egy-egy feladatot,
  • ha a munkálatok befejezése előtt elfogy a megtakarításunk, vagy
  • ha nem szeretnénk az otthonunkat jelzáloggal terhelni.

Fontos azonban, hogy lakáshitel mellé, az önerő kiegészítésére – az ide vonatkozó jogszabályok szerint – a személyi kölcsön nem használható fel.

Ne feledkezzünk meg a hátrányokról sem

Tény tehát, hogy a személyi kölcsön lakáscélra kifejezetten előnyös lehet bizonyos esetekben, ám vannak hátrányai is, amelyeket kiküszöbölni ugyan nem lehet, ám ettől függetlenül érdemes velük tisztában lenni.

  • Egy lakáshitel esetében jóval magasabb összeget is igényelhetünk, míg egy személyi kölcsönnél a maximális hitelösszeg 10 millió forint, ám ez csak egyes bankoknál érhető el, a többség ennél kevesebbet folyósít.
  • A személyi kölcsön lakáscélra is csak ugyanazokat a kondíciókat képes biztosítani, mint más esetekben, hiszen a bank egyáltalán nem vizsgálja, hogy mire költjük azt el.
  • Ebből következik, hogy a futamidő is maximum 84 hónap lehet, de akadnak pénzintézetek, ahol még ennél is kevesebb.

Fontos a jó időzítés

Bármilyen hitelről is van szó, az időzítés kulcsfontosságú – főként a jelenlegi helyzetben. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis folyamatos kamatemelésbe kezdett, és ez a tendencia – főleg a rekord magas inflációt is figyelembe véve – a közeljövőben nem is fog mérséklődni, ami a lakáshitelek és a személyi kölcsönök kamataira is hatással lesz.

A személyi kölcsönök és a többi hitelkonstrukció esetében is folyamatos drágulásra lehet számítani, tehát, ha mérlegeltük a céljainkat és lehetőségeinket, érdemes minél hamarabb elkezdeni a hitelfelvételi folyamatot.

Ha személyi kölcsönt lakáscélra szeretnél igényelni, az első lépés a megfelelő hitelkonstrukció megtalálása. Erre használhatod oldalunkat is, ahol egyszerűen hasonlíthatod össze a bankok legjobb ajánlatait. Tedd meg, és, ha megtaláltad, amit kerestél, indítsd el az igénylést online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Otthonteremtési támogatás egy gyerekkel: mi érhető el?

Otthonteremtési támogatás egy gyerekkel: mi érhető el?

2022.05.20.

Otthonteremtési támogatásokat egy gyerekkel is igényelhetsz, csak az a kérdés, hogy mit és mennyit. Az alábbiakban ezekről olvashatsz.

Tovább olvasom
Kinek érdemes egy türelmi idős lakáshitelt választania?

Kinek érdemes egy türelmi idős lakáshitelt választania?

2023.08.25.

A türelmi idős lakáshitel egy különleges lakáshitel. A jól csengő elnevezés mögötti tartalom megismerése ugyanakkor még fontosabb. Mi az a türelmi idős lakáshitel? Mit jelent a türelmi idő? Kinek lehet jó ez? Sok kérdés merülhet fel. Mindegyikre választ talál a cikkben.

Tovább olvasom
Megéri lakástakarék számlát nyitni?

Megéri lakástakarék számlát nyitni?

2023.07.07.

A lakástakarék számla egy régi-új termék. Régen slágerterméknek számított, aztán megszűnt, és most újra van. De milyen az új lakástakarék? Valóban megéri nyitni egyet? Utánajártunk, és most megmutatjuk, hogy hol, milyen feltételekkel lehet takarék számlát nyitni. És persze azt is, hogy megéri-e.

Tovább olvasom
Így találhatod meg a számodra legkedvezőbb lakáshitelt

Így találhatod meg a számodra legkedvezőbb lakáshitelt

2022.06.14.

A legkedvezőbb lakáshitel megtalálása viszonylag egyszerű, azonban nem csupán ennyi a teendőd, ha valóban jól akarsz járni a hitelfelvétellel.

Tovább olvasom