Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Jelentős könnyítés jöhet a fiatal lakásvásárlóknak

2021.11.09.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. november 9. 12:52

A fiatal lakásvásárlóknak igyekszik segíteni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azzal, hogy lazítani tervez a hitelezési szabályokon, egészen pontosan a hitelfedezeti mutató korlátját emelné. Nem könnyű első lakáshoz jutni, az ingatlanárak gyors emelkedése ráadásul folyamatosan tovább nehezíti ezt a helyzetet.

Jelentős könnyítés jöhet a fiatal lakásvásárlóknak

5-10 százalékponttal emelnének

A Magyar Nemzeti Banknál úgy kalkulálnak, ha emelik a hitelfedezeti mutató korlátját, akkor évi több tízezer ügyfél dolgát könnyítenék meg, ezzel kedveznének a fiatal lakásvásárlóknak. Az emelés mértéke 5-10 százalékpontos lehetne.

Az önerő előteremtése problémás sokszor

Az elszálló ingatlanárak bizony nehéz helyzetbe hozzák a lakást vásárolni szándékozókat, különösen igaz ez azokra, akik első lakás megvétele előtt állnak. Elsősorban a megfelelő mértékű önerő előteremtése szokott problémát okozni, a hitelfedezeti mutatóra vonatkozó szabályozás által előírt önerő sokszor akkora, hogy az komoly nehézséget jelent a vásárlók számára. A Magyar Nemzeti Bank azt tervezi, hogy bizonyos esetekben kivétel szabályokat hoz létre, így például az első, fiatal lakásvásárlóknak lehetne kedvezni.

20 ezer ügyfél dolgát könnyítenék meg

A jelenlegi szabályozás szerint egy ingatlan forgalmi értékének 80 százalékáig lehet hitelezni. Ha 5-10 százalékponttal emelnék a felső korlátot, a Magyar Nemzeti Bank számítása szerint mintegy 20 ezer lakásvásárló tudna élni a könnyítéssel.

Külföldi példákat vizsgálnak

A Magyar Nemzeti Bank folyamatosan vizsgálja az erre vonatkozó külföldi példákat, azt, hogy milyen kivételeket és kedvezményeket biztosítanak a különböző országok a fiatal lakásvásárlóknak. Az önerő előteremtésének problémája különösen az első lakásvásárlás előtt állókat érinti, ezzel pedig a családalapítás felé történő fontos lépést akadályozza egy jelentős társadalmi csoportnál, így a helyzetre fontos lenne mielőbb megoldást találni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Az ingatlanvásárlás menete – minden tudnivaló egy helyen

Az ingatlanvásárlás menete – minden tudnivaló egy helyen

2023.10.20.

Az ingatlanvásárlás nagy döntés, amelyre alaposan fel kell készülni. A folyamat több lépésből áll, amiket érdemes sorrendben végigvinni. Bár egy ingatlan megvásárlása nem mindennapos az életben, még egy átlagembernek sem okoz gondot. Ingatlanvásárlás kisokos a szakértőinktől.

Tovább olvasom
Így alakult a felvett lakáshitelek száma az első félévben

Így alakult a felvett lakáshitelek száma az első félévben

2021.12.01.

A felvett lakáshitelek száma továbbra is növekvő tendenciát mutat. A KSH jelentéséből kiderül, hogy a 2021-es esztendő első felében a lakossági hitelek közel fele lakáscélú volt.

Tovább olvasom
Mit tartalmaz a tulajdoni lap, és hogyan kérhetjük le?

Mit tartalmaz a tulajdoni lap, és hogyan kérhetjük le?

2023.03.14.

A tulajdoni lap lekérésének szabályai 2023 januártól megváltoztak; az alábbiakban erről tudhatsz meg mindent!

Tovább olvasom
Milyen ingatlanba érdemes fektetni jelenleg?

Milyen ingatlanba érdemes fektetni jelenleg?

2021.06.24.

Vajon újépítésű házat, panel- vagy téglalakást érdemes leginkább befektetési céllal vásárolni jelenleg? Eláruljuk, milyen ingatlanba érdemes fektetni, továbbá arra is kitérünk, milyen egyéb szempontokat ajánlott figyelembe venni a vásárlás során.

Tovább olvasom