Hirdetés

Jelentős könnyítés jöhet a fiatal lakásvásárlóknak

2021.11.09.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. november 9. 12:52

A fiatal lakásvásárlóknak igyekszik segíteni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azzal, hogy lazítani tervez a hitelezési szabályokon, egészen pontosan a hitelfedezeti mutató korlátját emelné. Nem könnyű első lakáshoz jutni, az ingatlanárak gyors emelkedése ráadásul folyamatosan tovább nehezíti ezt a helyzetet.

Jelentős könnyítés jöhet a fiatal lakásvásárlóknak

5-10 százalékponttal emelnének

A Magyar Nemzeti Banknál úgy kalkulálnak, ha emelik a hitelfedezeti mutató korlátját, akkor évi több tízezer ügyfél dolgát könnyítenék meg, ezzel kedveznének a fiatal lakásvásárlóknak. Az emelés mértéke 5-10 százalékpontos lehetne.

Az önerő előteremtése problémás sokszor

Az elszálló ingatlanárak bizony nehéz helyzetbe hozzák a lakást vásárolni szándékozókat, különösen igaz ez azokra, akik első lakás megvétele előtt állnak. Elsősorban a megfelelő mértékű önerő előteremtése szokott problémát okozni, a hitelfedezeti mutatóra vonatkozó szabályozás által előírt önerő sokszor akkora, hogy az komoly nehézséget jelent a vásárlók számára. A Magyar Nemzeti Bank azt tervezi, hogy bizonyos esetekben kivétel szabályokat hoz létre, így például az első, fiatal lakásvásárlóknak lehetne kedvezni.

20 ezer ügyfél dolgát könnyítenék meg

A jelenlegi szabályozás szerint egy ingatlan forgalmi értékének 80 százalékáig lehet hitelezni. Ha 5-10 százalékponttal emelnék a felső korlátot, a Magyar Nemzeti Bank számítása szerint mintegy 20 ezer lakásvásárló tudna élni a könnyítéssel.

Külföldi példákat vizsgálnak

A Magyar Nemzeti Bank folyamatosan vizsgálja az erre vonatkozó külföldi példákat, azt, hogy milyen kivételeket és kedvezményeket biztosítanak a különböző országok a fiatal lakásvásárlóknak. Az önerő előteremtésének problémája különösen az első lakásvásárlás előtt állókat érinti, ezzel pedig a családalapítás felé történő fontos lépést akadályozza egy jelentős társadalmi csoportnál, így a helyzetre fontos lenne mielőbb megoldást találni.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

K&H személyi kölcsön

THM

8,5% - 14,2%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

Prémium250 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 6.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Az ingatlanárak változása az elmúlt fél évben

Az ingatlanárak változása az elmúlt fél évben

2020.12.01.

Az elmúlt néhány esztendőben hihetetlen mértékű árnövekedés volt tapasztalható az ingatlanpiacon, de az elmúlt fél évben az ingatlanárak változása már nem ezt követte. Bár országos szinten minimális emelkedésnek lehetünk a tanúi, ez csupán a községekben megemelkedett lakásáraknak köszönhető. A mérsékelt áresés már tavaly megkezdődött, amire most a koronavírus még rátesz egy lapáttal.

Tovább olvasom
Mire kell figyelni, ha osztatlan közös tulajdonú ingatlant vásárolnál?

Mire kell figyelni, ha osztatlan közös tulajdonú ingatlant vásárolnál?

2021.06.09.

Az osztatlan közös tulajdon meglehetősen gyakran bukkan fel az ingatlanpiacon, de előnyei mellett buktatói is vannak. Lássuk, mit kell tudni erről a témáról!

Tovább olvasom
Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány

2021.09.27.

Az energetikai tanúsítvány egy igazoló okirat, ami az ingatlanoknak a jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét mutatja meg. Ez a pontos meghatározás. De mit jelent ez a gyakorlatban? Mikor van rá szükségünk? Mire lehet jó nekünk? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Hogyan lehet eladni egy terhelt ingatlant?

Hogyan lehet eladni egy terhelt ingatlant?

2021.10.06.

Magyarországon az ingatlanok nagy része hitellel terhelt. Ez bár bonyolultabbá teszi, de nem teszi lehetetlenné az eladást. Bármikor kerülhetünk olyan élethelyzetbe, amikor el akarjuk adni a terhelt ingatlanunkat. Mire kell figyelnünk? Hogy lehet eladni egy terhelt ingatlant? Mutatjuk.

Tovább olvasom