Hirdetés

Kevesen élnek a meghosszabbított moratóriummal

2021.11.05.
Szerző: expresszkolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. november 5. 15:25

Sok kérdés látott napvilágot a meghosszabbított moratóriummal kapcsolatban, a koronavírus-járvány miatt meghozott hiteltörlesztési könnyítés jelenleg is tart, megváltozott feltételek és csökkenő népszerűség mellett.

Kevesen élnek a meghosszabbított moratóriummal

Csak a rászorulók vehetik igénybe

Idén novembertől már csak a rászorulók élhetnek a meghosszabbított moratóriummal, azaz vehetik igénybe azt az állami könnyítést, hogy még ne kelljen törleszteniük hitelüket. Mit jelent, az hogy rászorulók? Az új szabályozás szerint a nyugdíjasok, a gyermeket várók, illetve nevelők, a közfoglalkoztatottak mellett azok a magánszemélyek kérhetik a törlesztési moratórium hosszabbítását, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük. A hosszabbítás jövő év június 30-ig szól. A vállalkozások is élhetnek a lehetőséggel, de csak azok, amelyek árbevétele legalább 25 százalékkal csökkent az előző évihez képest.

Az ügyfeleknek, ahogyan eddig, most is jelezniük kellett, hogy szeretnének élni a meghosszabbított moratóriummal, aki október végéig nem adott le igénylést bankjánál, annak mostantól fizetnie kell hitele törlesztőrészleteit.

Többször is hosszabbítottak már

A hiteltörlesztési moratóriumot a COVID miatt bekövetkezett gazdasági visszaesés kármentesítésére hozták létre 2020 tavaszán. Az intézkedés lényege az volt, hogy a moratórium életbe lépése előtt kötött hitelek tőke-, és kamatfizetési kötelezettségét (magánszemélyeknek és vállalkozásoknak egyaránt) felfüggesztették. A moratórium időszakát többször is meghosszabbították. A hiteltörlesztés felfüggesztése sokaknak okozott komoly segítséget, magánszemélyek és vállalkozások egyaránt éltek a lehetőséggel, igyekeztek kihasználni annak előnyeit. Az első hosszabbítást követően aztán egyre többen léptek ki a moratóriumból és kezdték el újra fizetni hiteleiket.

Egyre kevesebben élnek a meghosszabbított moratóriummal

A meghosszabbított moratóriummal most is sokan élnek, ugyanakkor a folyamatosan csökken az ügyfelek száma. Míg 2020 végén a hiteltörlesztés szüneteltetésére jogosult lakossági hitelek 54 százaléka volt moratóriumban, ez a szám mára bőven 50 százalék alá csökkent. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint szeptemberben egy millió 150 ezer család, valamint 25-30 ezer vállalkozás élt a hiteltörlesztési moratóriummal. A lakossági ügyfeleknél ez 2800-2900 milliárd, vállalati oldalon pedig 1900 milliárd forintot jelentett.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Takarék Fix Személyi Kölcsön

THM

7,52% - 19,51%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

Privát100 Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 2.990.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Ki maradhat a moratóriumban?

Ki maradhat a moratóriumban?

2020.10.16.

Mint nyilván Te is tudod – sőt, talán a részese is vagy –, a kormány idén tavasszal bevezette a lakossági hitelekre az úgynevezett hitelmoratóriumot, ami 2020. december 31.-ig él, 2021 januárjától azonban minden visszaáll a régibe, vagyis folytatódnak a törlesztések a korábbiak szerint. Most azonban felmerült a lehetőség ennek meghosszabbítására, ám nem mindenki számára, így adott a kérdés, hogy ki maradhat a moratóriumban.

Tovább olvasom
Amit a meghosszabbított moratóriumról tudni érdemes

Amit a meghosszabbított moratóriumról tudni érdemes

2020.12.31.

Kiderültek a részletek a 2021. június 30-ig meghosszabbított moratóriumról. A fő pontok megegyeznek az idei szabályokkal, ám jövőre már a magáncsődeljárásban résztvevő adósok is igénybe vehetik a halasztást. A cégeknél a bevételek csökkenése alapján lehet majd kérvényezni.

Tovább olvasom
Moratórium után emelkednek a törlesztők?

Moratórium után emelkednek a törlesztők?

2020.06.24.

A magyar kormány gazdasági intézkedéscsomagjának részeként március derekán jelentette be, hogy fizetési moratóriumot hirdet. A hitelek tőke-, és kamatfizetési kötelezettségét érintő moratórium azokra a kölcsönökre vonatkozik, amelyeket a bejelentés előtt kötöttek, a felfüggesztés határideje pedig 2020. december 31. Mi lesz a moratórium után?

Tovább olvasom
Hogy fizethetem tovább a hitelem, ha nem szeretnék élni a moratóriummal?

Hogy fizethetem tovább a hitelem, ha nem szeretnék élni a moratóriummal?

2020.05.13.

Azt a kérdést, hogy hogy fizethetem tovább az adott hitelt, ha nem kívánok élni a fizetési moratóriummal, amit a kormány ajánlott fel a koronavírus-járvány idejére. Számos helyen fejtették már ki, ám mégis rengetegen kérdezik meg tőlünk. Éppen ezért az alábbiakban olvashatóak az ezzel kapcsolatos tudnivalók.

Tovább olvasom