Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen feltételekkel vehetünk fel hitelt élettársi kapcsolat esetén?

2021.10.11.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. október 11. 16:04

Egy hitel felvételénél gyakran csak egy személyre van szükség. Ilyen például a személyi kölcsön. Vannak azonban olyan hitelfajták, ahol az a banki gyakorlat, hogy az élettársat vagy a házastársat kötelező adósként bevonni igényléskor. Ezek jellemzően ingatlanfedezetes, nagyobb összegű és hosszabb futamidejű hitelek. Megnéztük, hogy mikor van szükség élettársra egy hitelfelvételnél.

Milyen feltételekkel vehetünk fel hitelt élettársi kapcsolat esetén?

Hogyan kapunk hitelt élettársi kapcsolatban?

A személyi kölcsönöknél nincs szükség más személy bevonására, az igénylő egyedül is elegendő. Előfordulhat azonban olyan eset is, hogy az igénylő jövedelme nem elég az igényelt kölcsönösszeghez, és ilyenkor a bank javasolhatja egy adóstárs bevonását. Kézenfekvő, hogy ilyenkor az élettársunkat vonjuk be adóstársként. Tudnunk kell azonban, hogy ez nem kötelező. Adóstárs bárki lehet. Az élettársunk a segítségünkre lehet, hogy hozzájussunk az általunk tervezett összeghez, de ezt a segítséget bárki megadhatja számunkra.

Jelzáloghitel igénylés élettárssal

Más a helyzet azonban, ha ingatlant szeretnénk vásárolni. Jelzáloghiteleknél a bankok ugyanis kötelezően előírják a házastársak vagy az élettársak adósként történő bevonását. Adósként akkor is bevonják a házastársat vagy élettársat, ha az nem rendelkezik jövedelemmel. Erre akkor is szükség lehet, ha az élettárs nem szerez tulajdonjogot az ingatlanban.

Az államilag támogatott programok közül a CSOK elérhető élettársaknak, de a Babaváró hitel nem. Azt csak házaspárok kaphatják meg.

Az élettárs szerepe minden hitelfelvételkor fontos lehet. A bankok eltérő hitelezési szokásairól érdemes szakértő véleményét kikérni. Egy naprakész információval rendelkező szakértő pontos tájékoztatást ad a lehetőségeinkről, és arról, hogy mikor lesz kötelező számunkra, hogy az élettársunkat bevonjuk a hitelügyletbe. Az élettársunk életünk társaként részt vesz a mindennapjainkban, és szükség lehet rá egy hitel felvételénél is. A pénzintézet figyelembe veheti a jövedelmét a hitelbírálatkor, és az is fontos lehet, hogy mióta dolgozik.

Az élettárs nem egyenlő egy házastárssal, de gyakran ugyanolyan kötelezettségek terhelik, mint egy házastársat. Gyakran nincs szükség a részvételükre, de néha elkerülhetetlen és indokolt a részvételük egy hiteligénylésnél. Fontos, hogy élettársként is igényelhetünk hitelt. Találjuk meg a megfelelőt, és vegyük fel, ha szükségünk van rá.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Kötelező-e adóstárs a személyi kölcsön igényléshez?

Kötelező-e adóstárs a személyi kölcsön igényléshez?

2018.02.25.

A személyi kölcsön egy szabad felhasználású, fedezet nélküli hitel, rugalmas, ám rövid futamidővel és viszonylag alacsony hitelösszeggel, tudjuk meg kell-e adóstárs az igényléshez.

Tovább olvasom
Hitelfelvétel adóstársként – lehetséges?

Hitelfelvétel adóstársként – lehetséges?

2020.11.12.

Elsőre furcsa kérdésnek tűnhet, hogy lehetséges-e a hitelfelvétel adóstársként, hiszen az adóstárs azt jelenti, hogy résztvevő egy hitelügyletben, ám ha tovább visszük ezt a gondolatsort, akkor kerül elő az igazi értelme: vajon vehet-e fel hitelt az, aki egy másik ügyletben adóstársként szerepel? Ennek járunk utána az alábbi cikkben.

Tovább olvasom
Mit vállalunk adóstársként?

Mit vállalunk adóstársként?

2021.10.05.

Amikor egy barátunk, családtagunk hozzánk fordul, hogy adóstárként segítsük őt egy hitelfelvétel során, az első gondolatunk lehet, hogy segítenünk kell. Mielőtt azonban aláírnánk a papírokat, fontos hogy tisztában legyünk a lehetséges következményekkel.

Tovább olvasom
Adóstárs bevonásával növelhető a felvehető hitel összege

Adóstárs bevonásával növelhető a felvehető hitel összege

2021.09.17.

Az, hogy mennyire vagyunk hitelképesek, az igazolt jövedelmünk nagysásától függ. Ötszázezer forint alatti nettó jövedelem esetén a törvény maximum ötven százalékos terhelhetőséget enged meg. De a helyzet nem ennyire egyszerű. A bankok eltérő hitelezési szokása mellett a hitel típusától is függ a terhelhetőség mértéke, ami akár a jövedelmünk huszonöt százalékáig is lecsökkenhet. Mi tehetünk, ha a jövedelmünk nem elegendő a kiválasztott hitelösszeghez? Hogy növelhetjük meg a hitel összegét, amit a bank hajlandó a rendelkezésünkre bocsátani?

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával