fbpx
Hirdetés

Hogyan lehet eladni egy terhelt ingatlant?

2021.10.06.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. október 6. 12:19

Magyarországon az ingatlanok nagy része hitellel terhelt. Ez bár bonyolultabbá teszi, de nem teszi lehetetlenné az eladást. Bármikor kerülhetünk olyan élethelyzetbe, amikor el akarjuk adni a terhelt ingatlanunkat. Mire kell figyelnünk? Hogy lehet eladni egy terhelt ingatlant? Mutatjuk.

Hogyan lehet eladni egy terhelt ingatlant?

Könnyű eladni egy terhelt ingatlant?

Egy tehermentes ingatlan értékesítése gördülékenyebben mehet, de egy terhelt ingatlan eladása sem túl bonyolult. A számtalan hitellel terhelt ingatlan adásvétel miatt kiforrott folyamatok várnak bennünket. Időben hosszabb folyamatra kell számítanunk, és némi költség is felmerül, de a pénzintézetek már rutinosan kezelik ezeket a kéréseket.

Amikor hitel segítségével vásárolunk egy ingatlant, a bank jelzálogjogot jegyeztet be a tulajdoni lapra. A jelzálogjog bejegyzés tartalmazza a hitel összegét, és annak minden egyéb költségét. A bankok a jelzálogjog mellett elidegenítési és terhelési tilalmat is bejegyeztethetnek, így biztosítva be magukat. Egy ingatlant akkor tudunk értékesíteni, ha az tehermentes. Az első lépés tehát az lesz, amikor megérkezik a vevőnk, és ajánlatot tesz az ingatlan megvásárlására, hogy az ingatlant tehermentessé tesszük.

Az ingatlan tehermentesítése

Az ingatlan tehermentesítésének több módja is van. Az egyik, hogy mi fizetjük ki a fennálló hiteltartozást, saját forrásból. A másik, hogy a vevő előleget ad az ingatlanra. és abból rendezzük a tartozást, így téve tehermentessé az eladni szánt ingatlanunkat. Amennyiben sem nekünk, sem a vevőnknek nem áll rendelkezésére a szükséges összeg, a vevő hitelfelvétellel jut hozzá az összeghez, és az ő bankja közvetlenül a mi bankunknak fizeti ki a fennálló tartozásunkat.

Még az adásvétel megkötése előtt szükséges felkeresnünk a számunkra hitelt nyújtó pénzintézetet, hogy igazolást kérjünk a tartozásunk aktuális nagyságáról. Erre mindhárom esetben szükség lesz, és az adásvételi szerződést készítő ügyvéd is kérni fogja. Az ügyvédnek azt is tudnia kell, hogy a fenti három lehetőség közül melyiket választottuk, hiszen ennek is szerepelnie kell a szerződésben.

Amikor a fennálló hitel végtörlesztése megtörtént, a bank kiadja a törlési engedélyt, amit a földhivatalba kell benyújtanunk. A földhivatali eljárás nem rövid, de van mód a meggyorsítására. Külön díj ellenében kérhetjük a soron kívüli ügyintézést.

Előfordulhat olyan eset is, hogy nem egy, hanem több jelzálogjog is be van jegyezve az eladásra szánt ingatlanra. Állami támogatás igénybevételekor erre mindig sor kerül, A CSOK igénybevétele, és a hozzá tartozó támogatott kölcsön felvételekor például két bejegyzés kerül a tulajdoni lapra. Ez sem zárja ki ugyanakkor, hogy értékesítsük az ingatlanunkat, csak kissé több időre lesz hozzá szükség.

Eladni egy terhelt ingatlant tehát nem lehetetlen, csupán idő és türelem kell hozzá.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Az ingatlanárak változása az elmúlt fél évben

Az ingatlanárak változása az elmúlt fél évben

2020.12.01.

Az elmúlt néhány esztendőben hihetetlen mértékű árnövekedés volt tapasztalható az ingatlanpiacon, de az elmúlt fél évben az ingatlanárak változása már nem ezt követte. Bár országos szinten minimális emelkedésnek lehetünk a tanúi, ez csupán a községekben megemelkedett lakásáraknak köszönhető. A mérsékelt áresés már tavaly megkezdődött, amire most a koronavírus még rátesz egy lapáttal.

Tovább olvasom
Milyen irányba mozdulhatnak a lakásárak 2023-ban?

Milyen irányba mozdulhatnak a lakásárak 2023-ban?

2022.08.01.

A lakásárak 2023-ban vajon tovább emelkednek, vagy elindul végre a csökkenés? Az alábbi cikkben erre keressük a választ.

Tovább olvasom
Mennyit számítanak most az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor?

Mennyit számítanak most az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor?

2022.07.14.

Az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor nagy segítséget jelentenek – vagy legalábbis jelentettek, mostanra azonban megváltozott a helyzet.

Tovább olvasom
Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány

2021.09.27.

Az energetikai tanúsítvány egy igazoló okirat, ami az ingatlanoknak a jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét mutatja meg. Ez a pontos meghatározás. De mit jelent ez a gyakorlatban? Mikor van rá szükségünk? Mire lehet jó nekünk? Mutatjuk.

Tovább olvasom