Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

A rendelkező és a meghatalmazott egy bankszámlánál

2021.08.25.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. augusztus 25. 12:37

Ki lehet a rendelkező és a meghatalmazott egy bankszámlánál? Alábbi cikkünkben erre a kérdésre adunk egy minden részletre kiterjedő választ!

A rendelkező és a meghatalmazott egy bankszámlánál

Egy bankszámlának mindig van tulajdonosa, azonban lehetnek más típusú kezelői, így rendelkezője és meghatalmazottja is. Akár egy családról, akár egy vállalkozásról van szó, ez a két titulus gyakran elő szokott fordulni, mivel sok banknál nem lehetséges a közös tulajdonú számla nyitása; ez vállalkozások esetében nem is szerencsés. A bankszámla ebben az esetben lehet takarékszámla, napi pénzforgalom bonyolítására szolgáló folyószámla, illetve bizonyos határidőre lekötött betétszámla, valamint célbetét is. A számlatulajdonos teljes körűen rendelkezik a számlával, azaz bármit csinálhat rajta, illetve vele, míg a rendelkező és a meghatalmazott a számlatulajdonos engedélye nélkül semmit sem tehet, tehát ez egy alá- és fölérendeltségi viszony.

Mit jelent a „rendelkező” egy bankszámla kezelésénél?

A bankszámla feletti rendelkezési joggal felruházott személyek rendelkezhetnek a bankszámlán lévő pénzösszeggel. Többféle rendelkezési jogkör létezik, melyek a következők:

  • Önállóan rendelkező: a pénzforgalmi megbízások teljesítéséhez elegendő az aláírása;
  • Együttes aláírási joggal rendelkező: a bank több személy együttes aláírása alapján teljesíti a pénzforgalmi megbízásokat.
    Rendelkező bárki lehet, akit a számla tulajdonosa megbíz ezzel a feladattal.

Hogyan történik a meghatalmazás?

A számlatulajdonos joga meghatalmazást adni másoknak, azaz a családtagjainak, illetve munkavállalóinak, esetleg üzleti partnereinek. A meghatalmazást írásban kell benyújtani a bank felé, de fontos, hogy abban a formában, ahogy a bank kéri; ez többnyire egy formanyomtatvány, ami a bank weboldaláról letölthető, kitöltés után pedig leadható akár elektronikus úton is.

Mit tartalmaz a meghatalmazás?

A meghatalmazás a legtöbb esetben általános jellegű, vagyis bármilyen tranzakció végrehajtására feljogosítja a meghatalmazottat, és visszavonásig érvényes, de lehet korlátozott is, azaz előfordul, hogy a rendelkező és a meghatalmazott például csak készpénzt vehet fel, vagy csak egy meghatározott összeghatárig rendelkezhet a bankszámla egyenlegével. Fontos tudni, hogy a rendelkező és a meghatalmazott bankkártyát is kaphat, amennyiben a számlatulajdonos ehhez hozzájárul.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

OTP netbank: minden, amit tudnod kell az online bankolásról

OTP netbank: minden, amit tudnod kell az online bankolásról

2023.10.17.

Az OTP netbank ma már elválaszthatatlan része egy OTP számlacsomagnak. Az otthon kényelméből intézhetőek a napi pénzügyek, sorban állás és várakozás nélkül. Megmutatjuk, hogy mi is pontosan egy netbank, és azt is, hogy mire jó. Mert jó.

Tovább olvasom
Hogyan válthatnak bankszámlát a Sberbankos ügyfelek?

Hogyan válthatnak bankszámlát a Sberbankos ügyfelek?

2022.03.04.

Megszűnik a Sberbank Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank visszavonta a magyar Sberbank engedélyét, és kezdeményezte a bíróságon a végelszámolását. Mi történik most? Mi lesz az ügyfelekkel? És hogyan válthatnak bankszámlát a Sberbankos ügyfelek? Utánajártunk.

Tovább olvasom
Bankszámlaigénylés legfontosabb lépései

Bankszámlaigénylés legfontosabb lépései

2020.11.16.

Napjainkban már szinte mindenkinek van bankszámlája, mégis folyamatosak az új bankszámlaigénylések. Ennek oka igen egyszerű: mindig lehet találni olyan bankot, amely jobb feltételekkel kecsegtet, alacsonyabb díjakat számol fel, és még sorolhatnánk. Ha Te is épp most készülsz bankot váltani, olvasd el alábbi cikkünket, amelyből megtudhatod a bankszámlaigénylés legfontosabb lépéseit!

Tovább olvasom
Miért éri meg bankszámlát is nyitnod hitelfelvétel esetén?

Miért éri meg bankszámlát is nyitnod hitelfelvétel esetén?

2021.07.28.

Bankszámlát nyitni egy kölcsönszerződés mellé nem kötelező minden esetben – mutatjuk, miért érdemes mégis így tenned.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával