Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

A rendelkező és a meghatalmazott egy bankszámlánál

2021.08.25.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. augusztus 25. 12:37

Ki lehet a rendelkező és a meghatalmazott egy bankszámlánál? Alábbi cikkünkben erre a kérdésre adunk egy minden részletre kiterjedő választ!

A rendelkező és a meghatalmazott egy bankszámlánál

Egy bankszámlának mindig van tulajdonosa, azonban lehetnek más típusú kezelői, így rendelkezője és meghatalmazottja is. Akár egy családról, akár egy vállalkozásról van szó, ez a két titulus gyakran elő szokott fordulni, mivel sok banknál nem lehetséges a közös tulajdonú számla nyitása; ez vállalkozások esetében nem is szerencsés. A bankszámla ebben az esetben lehet takarékszámla, napi pénzforgalom bonyolítására szolgáló folyószámla, illetve bizonyos határidőre lekötött betétszámla, valamint célbetét is. A számlatulajdonos teljes körűen rendelkezik a számlával, azaz bármit csinálhat rajta, illetve vele, míg a rendelkező és a meghatalmazott a számlatulajdonos engedélye nélkül semmit sem tehet, tehát ez egy alá- és fölérendeltségi viszony.

Mit jelent a „rendelkező” egy bankszámla kezelésénél?

A bankszámla feletti rendelkezési joggal felruházott személyek rendelkezhetnek a bankszámlán lévő pénzösszeggel. Többféle rendelkezési jogkör létezik, melyek a következők:

  • Önállóan rendelkező: a pénzforgalmi megbízások teljesítéséhez elegendő az aláírása;
  • Együttes aláírási joggal rendelkező: a bank több személy együttes aláírása alapján teljesíti a pénzforgalmi megbízásokat.
    Rendelkező bárki lehet, akit a számla tulajdonosa megbíz ezzel a feladattal.

Hogyan történik a meghatalmazás?

A számlatulajdonos joga meghatalmazást adni másoknak, azaz a családtagjainak, illetve munkavállalóinak, esetleg üzleti partnereinek. A meghatalmazást írásban kell benyújtani a bank felé, de fontos, hogy abban a formában, ahogy a bank kéri; ez többnyire egy formanyomtatvány, ami a bank weboldaláról letölthető, kitöltés után pedig leadható akár elektronikus úton is.

Mit tartalmaz a meghatalmazás?

A meghatalmazás a legtöbb esetben általános jellegű, vagyis bármilyen tranzakció végrehajtására feljogosítja a meghatalmazottat, és visszavonásig érvényes, de lehet korlátozott is, azaz előfordul, hogy a rendelkező és a meghatalmazott például csak készpénzt vehet fel, vagy csak egy meghatározott összeghatárig rendelkezhet a bankszámla egyenlegével. Fontos tudni, hogy a rendelkező és a meghatalmazott bankkártyát is kaphat, amennyiben a számlatulajdonos ehhez hozzájárul.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen előnyei vannak az elektronikus bankszámlakivonatnak?

Milyen előnyei vannak az elektronikus bankszámlakivonatnak?

2023.03.07.

Az elektronikus bankszámlakivonat számos előnnyel rendelkezik a papírra nyomtatott változattal szemben – az alábbiakban ezekkel ismerkedhetsz meg.

Tovább olvasom
Hogyan válassz diákszámlát?

Hogyan válassz diákszámlát?

2021.05.03.

A diákok számára a bankok mindig kedvezményes számladíjakat nyújtanak, azonban jelentős különbségek lehetnek a különféle ajánlatok között. Mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni, amikor diákszámlát választasz.

Tovább olvasom
Bankszámlaigénylés legfontosabb lépései

Bankszámlaigénylés legfontosabb lépései

2020.11.16.

Napjainkban már szinte mindenkinek van bankszámlája, mégis folyamatosak az új bankszámlaigénylések. Ennek oka igen egyszerű: mindig lehet találni olyan bankot, amely jobb feltételekkel kecsegtet, alacsonyabb díjakat számol fel, és még sorolhatnánk. Ha Te is épp most készülsz bankot váltani, olvasd el alábbi cikkünket, amelyből megtudhatod a bankszámlaigénylés legfontosabb lépéseit!

Tovább olvasom
Hol lehet online bankszámlát nyitni?

Hol lehet online bankszámlát nyitni?

2020.09.29.

Az utóbbi években már nem is kérdés, hogy hol lehet online intézni az ügyeinket, hiszen egyre elterjedtebb az interneten keresztül történő banki, illetve hivatalos ügyintézés. Ebből következik, hogy mára már több banknál is elérhető az online számlanyitás lehetősége, bár azt is hozzá kell tenni, hogy csak részben.

Tovább olvasom