Hirdetés

Minden, amit a jövedelempótló biztosítás igényléséhez tudni kell

2021.08.19.
Szerző: expresszkolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. augusztus 19. 12:35

A jövedelempótló biztosítás igénylése egyszerűbb, mint gondolnád – mutatjuk, mit kell tudnod róla!

Minden, amit a jövedelempótló biztosítás igényléséhez tudni kell

A jövedelempótló biztosítás igénylése abszolút megéri, hiszen állásvesztés, vagy hosszan tartó keresőképtelenség esetén segítséget nyújt abban, hogy biztosíthasd a családod és önmagad számára a mindennapi élethez szükséges összeget. A jövedelempótló biztosítás igénylése előtt azonban jobb, ha minden fontos tényezőt megismersz; alábbi cikkünkben ezeket foglaljuk össze.

Mire kell figyelni szerződéskötés előtt?

Az egyik legfontosabb részlet, amire figyelned kell: a várakozási idő. A legtöbb jövedelempótló biztosítás esetében ez 90 és 180 nap közé esik, de persze akadnak kivételek. Minél rövidebb ez az időszak, annál jobb, de természetesen minden biztosító kér is valami a rövid várakozási időért cserébe – a legtöbbször magasabb díjat. Ezt azért fontos figyelned, mert ha a szerződés megkötése után ebben az időszakban veszíted el az állásodat, a biztosító nem fizet.

Érdemes figyelned a belépési életkort is, ezt ugyanis maximálják a biztosítók. Ha átléped a maximum belépési életkort, akkor az adott biztosító nem köt veled szerződést jövedelempótló biztosításra, de más jellegű biztosítást sem köthetsz náluk; ilyenkor másik társaságot kell választanod.

Mennyi ideig fizet a biztosító?

Fontos tudni, hogy nem a munkanélküliség kezdetekor, hanem rá 60 nappal kezd el téríteni a biztosító, a térítési időszak pedig 6 és 10 hónap közti, változó időtartamot jelöl. Ebben az időszakban viszont minden hónapban megkapod azt az összeget, amiről a biztosítási szerződés szól.

Mennyit fizet a biztosító?

Alapvetően biztosítótól, biztosítástól és szerződött összegtől függ, de a legtöbb jövedelempótló biztosítás 50 és 200 ezer forint közötti havi összegről szól.

Mikor nem fizet a biztosító?

Biztosítótól függ, hogy mely eseteket nem tekint káreseménynek, de erről a szerződésben minden megtalálható. A legtöbb biztosítótársaságnál a következő esetekben nem történik kifizetés:

  • ha a munkaviszony próbaidő alatt szűnik meg,
  • ha munkaviszony határozott idejű vagy tartamú volt és úgy ér véget,
  • ha a szerződéskötéskor már meglévő betegségből adódó keresőképtelenség áll elő,
  • ha a távozás közös megegyezés alapján történt (gyakran kivétel ez alól az átszervezés, létszámcsökkentés vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnése), illetve
  • ha a keresőképtelenség anyasággal kapcsolatban következett be.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

K&H személyi kölcsön

THM

10,7% - 16,5%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

Hűség Hitel

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 6.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍVMBÉR

THM

12,29%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

A teljes casco biztosítás miért jó választás?

A teljes casco biztosítás miért jó választás?

2020.10.22.

A teljes casco biztosítást új és használt gépjárművekre egyaránt lehetséges megkötni, és meg is éri annak ellenére, hogy nem kötelező, mivel egy esetleges káresemény jóval nagyobb anyagi megterhelést jelent, mint egy teljes casco biztosítás havi díja. 

Tovább olvasom
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás – mit jelent?

Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás – mit jelent?

2020.05.25.

A “minősített fogyasztóbarát” minősítést eddig csupán lakáshitel kaphatta meg, ám már egy ideje lehet arról is hallani, hogy a biztosításoknál, elsősorban a lakásbiztosítások esetében be fogják vezetni. Ez nemrég meg is történt: megjelent az első minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás, amit hamarosan a többi is követni fog, hiszen csak a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyására van szükség hozzá, így minden biztosítótársaságnak megvan a lehetősége arra, hogy maga is előálljon egy ilyen konstrukcióval.

Tovább olvasom
Mit értünk alul- és túlbiztosítás alatt?

Mit értünk alul- és túlbiztosítás alatt?

2021.09.02.

Az alul- és túlbiztosítás gyakoribb, mint gondolnánk, és komoly problémákat okoz az ügyfelek körében. Az alábbiakban mindent elmagyarázunk, amit tudni kell a témáról!

Tovább olvasom
E-autóra mennyibe kerül a biztosítás?

E-autóra mennyibe kerül a biztosítás?

2020.12.09.

Az elektromos autózás egyre népszerűbb, aminek számos oka van: a klímaváltozás elleni küzdelemtől az alacsony fenntartási költségeken át egészen a divatosságig bármi lehet, ami miatt valaki az e-autó mellett dönt. Az alacsony fenntartási költségekről szóló híreket azonban érdemes fenntartással kezelni, hiszen igaz ugyan, hogy az áram olcsóbb, mint a benzin/gázolaj, viszont egy autónak akadnak még egyéb költségei is. Ilyen például a biztosítás.

Tovább olvasom