Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Bankszámlatulajdonosok és jogaik

2021.07.13.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 8. 14:03

Előfordul, hogy többen nyitnak meg egy bankszámlát, például a házastársak vagy a szülők a gyermekükkel. Ebben az esetben van egy fő kártyatulajdonos, valamint egy társtulajdonos. Vajon milyen jogokkal rendelkeznek a bankszámlatulajdonosok?

Bankszámlatulajdonosok és jogaik

A bankszámlatulajdonosok jogai

A fő kártyatulajdonosnak, valamint a társtulajdonosnak ugyanolyan jogai vannak a bankszámla felett. Bizonyos helyzetben egymástól függetlenül is hozhatnak döntést a számla tekintetében. Ilyen szolgáltatás például az átutalás, az értesítő kérése vagy éppen a készpénzfelvétel. Azonban vannak olyan esetek, amelyeknél együttesen kell meghozniuk a döntést. Ilyen lehet többek között a bankszámlához tartozó hitelkeret meghatározása, további rendelkező személy megadása, a bankszámla megszüntetése és a szerződésmódosítás.

Mi történik akkor, ha a közös számla tulajdonosai közül az egyik fél elhalálozik?

Amennyiben a bankszámlatulajdonosok közül az egyik fél elhalálozik, bankonként eltér, hogy mi történik a bankszámlával. Ezt az adott bank szabályzatának ismerete nélkül nem lehet egyértelműen meghatározni. A pénzintézetek szabályzata abban is eltér, hogy megadható-e haláleseti kedvezményezett. Egyes bankok engedélyeik a kedvezményezett megjelölését, míg mások ezt nem teszik lehetővé. Ha engedélyezi a bank és korábban megjelölésre került haláleseti kedvezményezett, akkor az adott bankszámlához tartozó haláleseti rendelkezésben rögzítésre kerültek érvényesülnek. Ebben a haláleseti rendelkezésben rögzítik korábban a tulajdonosok, hogy egy esetleges haláleset során mi történjen. Azonban előfordulhat, hogy a tulajdonosok nem határozták meg, hogy ilyen esetben mi legyen a számlával. Ha nincs megjelölve haláleseti kedvezményezett, akkor, ha a bankszámla közös tulajdonosainak egyike elhalálozik, a számlaegyenleg ötven százaléka zárolásra kerül, majd öröklés alá esik. Ha a bank nem engedélyezi a haláleseti kedvezményezett megjelölését, előfordulhat, hogy az elhalálozást követően automatikusan a másik számlatulajdonos rendelkezik a számlán lévő összeg felett. Tovább bonyolítja majd a kialakult helyzetet, ha az adott bankszámlához értékpapírszámla kapcsolódik, amin befektetési jegyek, értékpapírok vagy részvények vannak. Illetve az is bonyolítja a szituációt, ha az érintett bankszámlához lekötött betét tartozik. Ez azért nehezítő körülmény, mert az értékpapírszámlához kapcsolódóan nem lehet haláleseti rendelkezést adni. Ehhez az összeghez csupán öröklés útján lehet hozzáférni, ami hosszadalmas lehet.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Miért éri meg bankszámlát is nyitnod hitelfelvétel esetén?

Miért éri meg bankszámlát is nyitnod hitelfelvétel esetén?

2021.07.28.

Bankszámlát nyitni egy kölcsönszerződés mellé nem kötelező minden esetben – mutatjuk, miért érdemes mégis így tenned.

Tovább olvasom
Hogyan válassz diákszámlát?

Hogyan válassz diákszámlát?

2021.05.03.

A diákok számára a bankok mindig kedvezményes számladíjakat nyújtanak, azonban jelentős különbségek lehetnek a különféle ajánlatok között. Mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni, amikor diákszámlát választasz.

Tovább olvasom
Hogyan fizethetünk Google Pay-el 2023-ban?

Hogyan fizethetünk Google Pay-el 2023-ban?

2023.08.31.

A Google Pay igazán kényelmes. A Google Pay igazán modern. A Google Pay igazán biztonságos. De mi az a Google Pay? Mindent a Google Pay-ről, röviden.

Tovább olvasom
Mi az IBAN szám, és hol találod?

Mi az IBAN szám, és hol találod?

2023.09.15.

Mi az az IBAN szám? Mire jó? Mi az értelme? És főleg: hol találjuk, ha szükség van rá? Az IBAN szám egy nemzetközi pénzügyi azonosító, ami a bankszámlát azonosítja. És hol találjuk meg, ha szükség van rá? Válasz a cikkben.

Tovább olvasom