Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Adósságot is örökölhetünk?

2020.11.19.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. november 19. 09:54

Aki örököl, az sajnos mindent, így adósságot is örökölhet – ez a törvény. Mivel a magyar lakosság jókora százaléka rendelkezik valamilyen hitellel, az öröklések nagy része hitellel is terhelt. A kérdés az, hogy mi a teendő ebben az esetben, visszautasítható-e az örökség, illetve mekkora összeghatárig kell az örökösnek felelősséget vállalnia – az alábbiakból mindez kiderül.

Adósságot is örökölhetünk?

A leggyakoribb eset adósság öröklése esetén

Napjainkban nem ritka, hogy az örökölt ingatlanon banki tartozás van, aminek összege esetenként akár több is lehet, mint az ingatlan aktuális piaci értéke. Ilyenkor van lehetőség az örökség visszautasítására, viszont ilyenkor az örökség az örökös gyermekéé lesz, tehát ha ő sem szeretné a tartozást megörökölni, szintén vissza kell utasítania az örökséget, ha pedig még kiskorú, akkor csak a gyámhivatal hozzájárulásával teheti meg. Ha minden örökös visszautasítja az örökséget, akkor az az államra száll.

Milyen összegig köteles az örökös felelősséget vállalni?

Fontos viszont tudni, hogy a törvény szerint az örökös kizárólag a hagyaték értékéig tartozik felelősséggel az elhunyt adósságaiért, ugyanis a saját vagyonával már nem felel az elhunyttól örökölt adósságokért, sőt, még a temetés és a hagyatéki eljárás összegét is az örökségből kell rendeznie. Ha az elhunyt után kizárólag adósság maradt, vagyon viszont nem, akkor az örökös nem felelős azért.

Fontos a vagyon pontos értékének kiderítése

A hagyaték értékének pontos megállapítása nem egyszerű, hiszen például egy vállalkozásból örökségül kapott tulajdonrész, esetleg egy cég vagy cégcsoport értékét pontosan megállapítani hosszadalmas és bonyolult. Ebben az esetben, illetve ha adósságot is örököltünk, érdemes szakembereket is bevonni – a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyző, vagy egy öröklési jogban jártas ügyvéd például tökéletes segítség lehet.

Van más lehetőség a visszautasításon túl?

Ezen túl természetesen van esély megegyezni a bankkal, ha adósságot is örököltünk, így például át lehet ruházni az örökölt vagyontárgyak tulajdonjogának egy részét. Szerencsére a megegyezés nem lehetetlen, hiszen ha az örökösök visszautasítják az örökséget, akkor a bank csak évek múlva, vagy soha nem kapja vissza a pénzét, ezért érdemes az adott pillanatban rákérdezni erre.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Vállalkozóként is igényelhetek személyi kölcsönt?

Vállalkozóként is igényelhetek személyi kölcsönt?

2018.05.03.

Természetesen igen, személyi kölcsönt vállalkozóként is igényelhetsz, de ebben az esetben az eljárás kicsit eltérő, hiszen vállalkozók esetében másféle igazolások szükségesek a hitelkérelemhez, mint egy alkalmazottnál. Valamivel több dokumentumot kell beszerezned, de a kamat és az egyéb kondíciók ugyanolyanok lesznek, nincs különbség.

Tovább olvasom
Használd ki az adósságrendező hitel előnyeit!

Használd ki az adósságrendező hitel előnyeit!

2018.07.14.

Ha egyszerre több hitelt is fizetsz, vagy egy régebbi típusú kölcsönt, aminek feltételeit meglátva ma már eszedbe sem jutna aláírni a hitelszerződést, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy egy adósságrendező hitellel kiváltsd. Ezzel egyszerűsítheted a pénzügyeidet, és csökkentheted a havi kiadásaidat is!

Tovább olvasom
Adósságrendezés személyi kölcsönnel

Adósságrendezés személyi kölcsönnel

2019.03.26.

Többször is fejtegettük már az adósságrendezés személyi kölcsönnel előnyeit, de új olvasóink kedvéért ismét elővesszük a témát, ezúttal egy másik szemszögből. Mikor érdemes ezt személyi kölcsönnel megoldani?

Tovább olvasom
Minden, amit az adósságrendező hitelről tudnod kell

Minden, amit az adósságrendező hitelről tudnod kell

2023.07.21.

Az adósságrendezés nem jelent mást, mint kettő vagy több hitel lecserélését egy hitelre. Így kisebb költséggel és egyszerűbben lesznek kezelhetőek a hitelek. Az adósságrendezés egy olyan változtatás, ami kedvezően hat az ügyfél kiadásaira, és kezelhetőbbé teszi a pénzügyeit. Az Expresszkölcsön szakértőitől röviden és közérthetően az adósságrendezésről.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával