Takarék fix jelzáloghitelek Hirdetés

Mikor lehetsz jogosult illetékkedvezményre ingatlanvásárlás esetén?

2021.04.12.
Szerző: expresszkolcson.hu

Ingatlanvásárlás során csak bizonyos esetekben lehetsz jogosult illetékkedvezményre – mutatjuk a részleteket!

Mikor lehetsz jogosult illetékkedvezményre ingatlanvásárlás esetén?

Amikor ingatlant vásárolsz, akkor nem csupán a vételárat kell kifizetned, de az úgynevezett vagyonszerzési illetéket is, amelynek mértéke a lakás piaci értékének 4%-a. Fontos, hogy tudd: lehetsz jogosult illetékkedvezményre, de akár illetékmentességre is, ennek viszont különféle feltételei vannak, amelyekről jobb, ha előre tájékozódsz.

Mikor lehetsz jogosult illetékkedvezményre?

Az illetékmentességre jogosultság ingatlanvásárlásnál több esetben is lehetséges, így például
•    Cserét pótló vétel esetén, de csak abban az esetben, ha erre vonatkozó kérelmet nyújtasz be a NAV felé. A vagyonszerzési illeték alapja az eladott és a vásárolt lakás árának különbsége, ha a vásárlást megelőző három évben eladtál egy ingatlant. Ha új lakást vettél, de a régit még nem sikerült eladnod, akkor pedig jelezned kell a NAV felé, hogy el kívánod azt adni, és erre egy éven belül sort is kell kerítened – ez esetben az illetékkiszabási eljárást fel fogják függeszteni.
•    Ha az első lakásodat vásárolod meg, és még nem töltötted be a 35. életévedet, illetve a lakás piaci értéke nem haladja meg a 15 millió forintot, akkor szintén lehetsz jogosult illetékkedvezményre, méghozzá 50%-osra, és erre részletfizetést is kérhetsz.
•    Ha úgy vásárolsz ingatlant, hogy abban ingóságok is találhatóak, akkor érdemes két – az ingatlanra és az ingóságokra vonatkozó – szerződést kötni, így a lakás tényleges vételára egy kicsit alacsonyabb lesz; ez is felfogható egyfajta jogosultságként illetékkedvezményre.
•    Egy utolsó, ám bizonytalan kimenetelű lehetőség arra, hogy ingatlankedvezményre jogosult lehess: az anyagi helyzeted alapján kérelmet nyújthatsz be a NAV felé, amelyben kéred az illeték mértékének csökkentését, illetve a 12 havi részletfizetést, de ezt indokolnod, az indoklást pedig bizonyítanod kell. Sajnos azonban ezt nem mindig hagyják jóvá.

Ha személyi kölcsönt szeretnél igényelni, mert nem vagy jogosult illetékkedvezményre, és ebből fizetnéd ki a kötelező költségeket, tekintsd meg a bankok legjobb ajánlatait oldalunkon, majd – az összehasonlítás végeztével – indítsd el az igénylést online, csupán néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Privát Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 2.990.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen költségekkel kell számolnunk lakásvásárlás esetén?

Milyen költségekkel kell számolnunk lakásvásárlás esetén?

2020.11.20.

Ingatlant készülsz vásárolni? Jó, ha tudod, hogy nem csak a vételárat kell előteremtened, hanem egyéb fizetnivalóid is lesznek. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy milyen költségekkel kell számolnod, ha lakásvásárlásra adod a fejed.    

Tovább olvasom
Lakásvásárlás után mekkora az illeték mértéke, és kérhetek-e rá részletet?

Lakásvásárlás után mekkora az illeték mértéke, és kérhetek-e rá részletet?

2020.11.02.

Ha ingatlant vásárolsz, akkor a vételáron túl még akadnak tételek, amelyeket ki kell egyenlítened, hogy törvényesen a tiéd lehessen a lakás. Ilyen például a vagyonszerzési lakásvásárlási illeték is, amelyet meg kell fizetni, és ami minden lakásvásárláshoz hozzátartozik.

Tovább olvasom
Örökösödési illeték 2020-ban

Örökösödési illeték 2020-ban

2020.02.17.

Az örökösödési illeték fogalmat sokszor nevezik örökösödési, vagy öröklési adónak is. Ami gyakorlatilag ugyanazt takarja, ám nem adóról van szó, még ha fizetni ugyanúgy kell is. Az örökös, amennyiben az öröklés lezajlik, köteles örökösödési illetéket fizetni. Kivéve néhány esetet, amelyeket az alábbiakban fel is sorolunk majd. Amennyiben örököltél, érdemes lesz elolvasnod cikkünket, mert számos hasznos információhoz juthatsz hozzá.

Tovább olvasom