Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

5 tipp első lakás vásárlásához

2021.03.03.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. március 3. 14:45

Az első lakásodat vásárolnád meg a közeljövőben? Fogadd meg tanácsainkat, és egyszerűbb lesz minden!

5 tipp első lakás vásárlásához

Az első lakás vásárlása nem csak hatalmas lépés, de hatalmas öröm is mindenki számára. Annak érdekében, hogy minden simán menjen, és elkerülhesd a problémákat, vagy legalábbis azokat, amelyeket egy kis odafigyeléssel és előre gondolkodással el lehet kerülni, összeállítottunk egy rövid, mindössze öt pontból álló listát az első lakás megvásárlásához.

1. Tudd, hogy mik a határaid!

Fontos, hogy tudd: a lakás vételára nem minden, azon felül még számos költséggel kell kalkulálnod! Az esetleges felújítási és átalakítási költségek mellett az adminisztrációs- és jogi költségekről sem szabad megfeledkezned, hiszen ezek több millió forintra is rúghatnak, tehát ezt is bele kell kalkulálnod a végösszegbe, és, ha hitelt veszel fel, azt erre nem használhatod, tehát az önrész mellett erre is félre kell tenned.

2. Határozd meg az elvárásaidat!

Az első lakás vásárlása mindig nehezebb, hiszen ilyenkor még nem feltétlenül vagy tisztában azzal, hogy mik az elvárásaid. Ezeket tehát összegezned kell, és ezek alapján keresni azt az ingatlant, ami mindenben megfelelő. Meg kell határoznod, hogy milyen méretű és elhelyezkedésű ingatlant szeretnél, emellett az állapot is lényeges, és az extra elképzeléseket is számításba kell venned.

3. Légy kompromisszumkész!

Sajnos egyik-másik elképzelésedet kénytelen leszel elengedni, de a pozitívumokra koncentrálj! Ha valami elengedhetetlen, akkor ahhoz ragaszkodj, de vannak olyan tényezők – mint mondjuk a kertkapcsolat, vagy az udvari parkolóhely, esetleg garázs –, amelyek nélkül lehet élni.

4. Inkább előleget fizess, mint foglalót!

Ha szeretnéd biztosítani, hogy a kiválasztott ingatlant más ne vehesse meg előled, akkor némi pénzzel ezt elérheted. A foglaló és az előleg is erre szolgál, és mindkettő beleszámít a vételárba, azonban az előbbit elveszítheted, ha az adásvétel miattad nem jön létre, míg az utóbbi teljes egészében visszajár! Fontos viszont tudnod, hogy ha az eladó miatt nem tudod megvenni a lakást, akkor ő a foglaló kétszeresét kell, hogy visszafizesse neked!

5. A dokumentumokat is észben kell tartanod!

Számtalan dokumentumot kell majd beszerezned és aláírnod, és ezeknek komoly adminisztratív költsége is van, ráadásul, ha az első lakásod vásárolod meg, könnyen el is veszhetsz a bürokrácia útvesztőjében. Érdemes épp ezért segítséget kérned egy szakértőtől, aki a jogi huzavonától is megkímél: egy ügyvédtől!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Falusi CSOK – mit kell tudni róla?

Falusi CSOK – mit kell tudni róla?

2019.05.16.

Mindig is vidéki életről álmodoztál? Belefáradtál a nagyvárosi zűrzavarba, és nyugodtabb életre vágysz? A következő projekt a családalapítás, és a gyermekeidnek a legjobbat szeretnéd adni? Akkor ideje megismerkedned a falusi CSOK-kal!

Tovább olvasom
Miért éri meg az OTP lakáshitel?

Miért éri meg az OTP lakáshitel?

2019.10.01.

Rengetegen kérdezik tőlünk, hogy megéri-e ez, avagy az a hitelkonstrukció, de sajnos nem tudunk rá egyértelmű választ adni. Hiszen sok tényezőtől függ, hogy valami megfelel-e az igényeiknek, vagy sem, és a nagy részük tőlük függ. Annyi bizonyos, hogy a legtöbb esetben a THM dönt a hitel piacképességéről, és mivel nagy a verseny, ez az érték folyamatosan csökken. Nézzük meg most részletesebben, hogy miért éri meg az OTP lakáshitele!

Tovább olvasom
A CSOK 2019 – mik az újdonságok?

A CSOK 2019 – mik az újdonságok?

2019.03.14.

Az év eleje óta terjed a hír, hogy változik a CSOK, méghozzá nem kis mértékben, így Te is hallhattál már róla, a részleteivel azonban nem biztos, hogy tisztában vagy. Pedig érdemes alaposabban tájékozódni a témában, hiszen könnyen előfordulhat, hogy míg eddig nem sikerült államilag támogatottá válnod, most sikerülhet, és új otthonba költözhetsz a családoddal! Épp ezért készült ez a cikk, hogy bemutassuk Neked és a többi olvasónknak a CSOK 2019-es újításait!

Tovább olvasom
Lakásárak – hol és mennyiért lehet lakást, vagy házat vásárolni?

Lakásárak – hol és mennyiért lehet lakást, vagy házat vásárolni?

2019.06.12.

Mivel pörög az ingatlanpiac, valószínűleg Neked is megfordult már a fejedben a lakásvásárlás. Nem csoda; manapság már szinte mindenkinek van valamilyen jelzáloghitele, hiszen kedvező feltételekkel lehet hozzájutni. Mivel a lakásárak szép lassan az egekbe szöktek az utóbbi néhány évben, egyre kisebb a mozgástér, és ez főleg a Budapesten keresgélőknek jelent problémát.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával