Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

5 tipp első lakás vásárlásához

2021.03.03.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. március 3. 14:45

Az első lakásodat vásárolnád meg a közeljövőben? Fogadd meg tanácsainkat, és egyszerűbb lesz minden!

5 tipp első lakás vásárlásához

Az első lakás vásárlása nem csak hatalmas lépés, de hatalmas öröm is mindenki számára. Annak érdekében, hogy minden simán menjen, és elkerülhesd a problémákat, vagy legalábbis azokat, amelyeket egy kis odafigyeléssel és előre gondolkodással el lehet kerülni, összeállítottunk egy rövid, mindössze öt pontból álló listát az első lakás megvásárlásához.

1. Tudd, hogy mik a határaid!

Fontos, hogy tudd: a lakás vételára nem minden, azon felül még számos költséggel kell kalkulálnod! Az esetleges felújítási és átalakítási költségek mellett az adminisztrációs- és jogi költségekről sem szabad megfeledkezned, hiszen ezek több millió forintra is rúghatnak, tehát ezt is bele kell kalkulálnod a végösszegbe, és, ha hitelt veszel fel, azt erre nem használhatod, tehát az önrész mellett erre is félre kell tenned.

2. Határozd meg az elvárásaidat!

Az első lakás vásárlása mindig nehezebb, hiszen ilyenkor még nem feltétlenül vagy tisztában azzal, hogy mik az elvárásaid. Ezeket tehát összegezned kell, és ezek alapján keresni azt az ingatlant, ami mindenben megfelelő. Meg kell határoznod, hogy milyen méretű és elhelyezkedésű ingatlant szeretnél, emellett az állapot is lényeges, és az extra elképzeléseket is számításba kell venned.

3. Légy kompromisszumkész!

Sajnos egyik-másik elképzelésedet kénytelen leszel elengedni, de a pozitívumokra koncentrálj! Ha valami elengedhetetlen, akkor ahhoz ragaszkodj, de vannak olyan tényezők – mint mondjuk a kertkapcsolat, vagy az udvari parkolóhely, esetleg garázs –, amelyek nélkül lehet élni.

4. Inkább előleget fizess, mint foglalót!

Ha szeretnéd biztosítani, hogy a kiválasztott ingatlant más ne vehesse meg előled, akkor némi pénzzel ezt elérheted. A foglaló és az előleg is erre szolgál, és mindkettő beleszámít a vételárba, azonban az előbbit elveszítheted, ha az adásvétel miattad nem jön létre, míg az utóbbi teljes egészében visszajár! Fontos viszont tudnod, hogy ha az eladó miatt nem tudod megvenni a lakást, akkor ő a foglaló kétszeresét kell, hogy visszafizesse neked!

5. A dokumentumokat is észben kell tartanod!

Számtalan dokumentumot kell majd beszerezned és aláírnod, és ezeknek komoly adminisztratív költsége is van, ráadásul, ha az első lakásod vásárolod meg, könnyen el is veszhetsz a bürokrácia útvesztőjében. Érdemes épp ezért segítséget kérned egy szakértőtől, aki a jogi huzavonától is megkímél: egy ügyvédtől!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Falusi CSOK – mit kell tudni róla?

Falusi CSOK – mit kell tudni róla?

2019.05.16.

Mindig is vidéki életről álmodoztál? Belefáradtál a nagyvárosi zűrzavarba, és nyugodtabb életre vágysz? A következő projekt a családalapítás, és a gyermekeidnek a legjobbat szeretnéd adni? Akkor ideje megismerkedned a falusi CSOK-kal!

Tovább olvasom
Babaváró támogatás – mit érdemes tudni róla?

Babaváró támogatás – mit érdemes tudni róla?

2019.05.22.

A kormány egyre újabb támogatási módokat mutat be a demográfiai problémák orvoslására; ennek első képviselője volt a CSOK, amit bemutatása óta folyamatosan finomítanak és kiegészítenek. Erre a legújabb példa a babaváró támogatás, ami tulajdonképpen egy kedvezményes hitelkonstrukció. Lássuk a részleteit!

Tovább olvasom
Mikor érdemes ingatlant vásárolni hitelből?

Mikor érdemes ingatlant vásárolni hitelből?

2019.05.01.

Szögezzük le még a legelején. A címben feltett kérdésre nincs jó, vagy rossz válasz. Egy gyors, internetes keresés, és órákig lehet olvasni a különböző cikkeket arról, hogy most érdemes ingatlant vásárolni, illetve ennek az ellenkezőjét is.

Tovább olvasom
Jelzáloghitel használt lakás vásárlásra

Jelzáloghitel használt lakás vásárlásra

2018.01.19.

Ha ingatlanvásárláson töröd a fejed, akkor szinte biztosan jelzáloghitelt fogsz felvenni. Új és használt lakás vásárlásához is ez a konstrukció a legmegfelelőbb, de természetesen akadnak így is különbségek. Lássuk, mit kell tudnod, ha használt lakást szeretnél vásárolni, és ehhez hitelt vennél fel!

Tovább olvasom