Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen ingatlanra igényelhető a lakásfelújítási támogatás?

2021.03.31.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. március 31. 12:18

Nem mindegy, hogy milyen ingatlanra igényled a lakásfelújítási támogatást, és bár nem lesz nehéz teljesíteni az erre vonatkozó feltételeket, jobb, ha tisztában vagy mindennel.

Milyen ingatlanra igényelhető a lakásfelújítási támogatás?

A lakásfelújítási támogatás az idei év slágere – mostanában gyakran van hasonló, legutóbb a babaváró hitel jelentett komoly újdonságot. A támogatás 2021. január 1.-én lép hatályba, és 2022. december 31.-ig lesz igényelhető, de nem mindegy, hogy milyen ingatlant szeretnél e módon felújítani. Lássuk a részleteket!

A feltételek

A személyi feltételeket már sokszor és sok helyen olvashattad; többek között mi is foglalkoztunk vele, ám azt, hogy milyen ingatlanok esetén igényelhető a lakásfelújítási támogatás, már sokkal kevesebben vették górcső alá. Az ingatlanra vonatkozó feltételeket kategóriák szerint soroljuk fel.

Ingatlan-nyilvántartás szerinti megnevezés

A lakásfelújítási támogatás azokra az ingatlanokra vehető igénybe, amelyek Magyarország területén találhatóak, az ingatlan-nyilvántartásban pedig lakás, vagy lakóház jelleggel kerültek nyilvántartásba. Ide tartoznak még a tanyák, vagy birtokközpontok lakáscélú épületei is. A tulajdoni lap szerint zártkertként, gazdasági épületként, üdülőként, illetve hétvégi házként nyilvántartott ingatlan felújítására a lakásfelújítási támogatás nem igényelhető.

Tulajdoni hányadra vonatkozó előírás

Szintén az ingatlanra vonatkozó feltétel, hogy az igénylő, illetve kiskorú gyermeke legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal rendelkezzenek. A több lakásból álló, osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanoknál a tulajdoni hányadra előírt fenti feltétel teljesülését az igénylő által benyújtott használati megállapodás, vagy bírósági ítélet alapján is vizsgálják majd.

Lakcímre vonatkozó előírás

Az igénylő és gyermeke az ingatlanban legalább egy éve lakóhellyel kell, hogy rendelkezzen, ami alól természetesen kivétel a magzat és az egy évnél nem régebben született gyermek, illetve szintén kivételt jelent e szabály alól, ha az ingatlan tulajdonjogának megszerzésére, illetve ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor.

Fontos még, hogy egy ingatlanra ugyanaz a személy csak egyszer veheti igénybe az otthonfelújítási támogatást. Kivételnek számít, ha a korábbi igénylő a tulajdoni hányadát teljes mértékben elidegenítette, ekkor ugyanis az újabb igénylő igényelheti a támogatást, ha nem hozzátartozója a korábbi igénylőnek.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Lakásfelújítási támogatás – Mit számolhatunk el anyagköltségként?

Lakásfelújítási támogatás – Mit számolhatunk el anyagköltségként?

2021.12.31.

A lakásfelújítási támogatás nem véletlenül népszerű, máris sokan igényelték, hiszen bárkinek jól jön a maximum 3 millió forintos állami segítség. Ugyanakkor a támogatás gyakorlati felvétele, felhasználása nem mindig egyértelmű, például sok kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy mi számítható fel anyagköltségként.

Tovább olvasom
Több otthonteremtési támogatás véget érhet idén

Több otthonteremtési támogatás véget érhet idén

2022.03.14.

Az elmúlt időszakban tekintélyesre duzzadt magyar otthonteremtési támogatás módjainak sorából több is az utolsó évét élheti 2022-ben. Lássuk, melyek azok a konstrukciók, amelyeket ez év végéig lehet igényelni!

Tovább olvasom
Milyen államilag támogatott hitelt igényelhetünk a CSOK mellé jelenleg?

Milyen államilag támogatott hitelt igényelhetünk a CSOK mellé jelenleg?

2021.03.05.

A CSOK, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény a magyar kormány által nyújtott támogatás, amely új lakás építéséhez és vásárlásához, vagy használt lakás bővítéséhez használható fel. Jó hír a kisgyermekes, vagy a gyermekvállalásban gondolkodóknak, hogy a CSOK mellé további kedvezményes hitelek is igénybe vehetők.

Tovább olvasom
Az MKB Banknál is elérhető az Otthonfelújítási Kamattámogatott Kölcsön

Az MKB Banknál is elérhető az Otthonfelújítási Kamattámogatott Kölcsön

2021.05.21.

Már az MKB Bank portfóliójában is megtalálhatod az Otthonfelújítási Kamattámogatott Kölcsönt, azaz igényelheted – mutatjuk a részleteit!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával