Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Ki nem jogosult a lakásfelújítási támogatásra?

2021.02.05.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. február 5. 14:34

Azt, hogy ki nem jogosult a lakásfelújítási támogatásra, számos tényező határozza meg; az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

Ki nem jogosult a lakásfelújítási támogatásra?

A lakásfelújítási támogatás az utóbbi idők egyik leginkább közbeszédben forgó intézkedése; mostanra a babaváró hitel népszerűségét is sikerült felülmúlnia. Nem is csoda, hiszen a támogatás igénybevételével akár 3 millió forint támogatáshoz is juthatnak azok, akik szeretnék felújítani, vagy korszerűsíteni az otthonukat. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy ez nem 3 millió forintnyi ajándékpénzt jelent, hanem azt, hogy a lakás, vagy ház felújítására költött összeg 50%-át az állam visszatéríti, és kizárólag számlák ellenében. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy ha valaki elkölt 6 millió forintot az otthona felújítására, akkor visszaigényelhet ebből 3 milliót.

Nem mindenki jogosult

Sajnos van egy tényező, ami miatt lesz olyan, aki nem jogosult a lakásfelújítási támogatásra, ezt pedig a társadalombiztosítási jogviszonyhoz kötik az illetékesek. A gyakorlatban úgy néz ki, hogy egy családban legalább az egyik szülőnek rendelkeznie kell normál TB-vel, mivel abban az esetben, ha mindketten önmaguk után fizetik az egészségügyi járulékot. Alap társadalombiztosítási befizetés esetén, vagyis ha mindkét szülő csak a saját maga által fizetett TB-vel rendelkezik, nem lehet igénybe venni a lakásfelújítási támogatást.

Mit jelent az „alap TB”?

Az alap TB, avagy a magunk után fizetett TB nem csak a lakásfelújítási támogatás esetében kizáró ok, hanem a többi családtámogatási elemnél is. Többféle TB jogviszony létezik ugyanis, így vannak biztosítottak, vagyis a munkavállalók és a vállalkozók, vannak jogosultak, vagyis a nappali tagozatos diákok, a nyugdíjasok és a szociális alapon rászorulók, valamint azok, akik egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezettek. Az ez utóbbi kategóriába tartozó személyek rendelkeznek az „alap TB-vel”.

Létezik egy további kivétel is

Egyetlen egy kivételt jelez a rendelet, ami szerint azok a személyek sem jogosultak a lakásfelújítási támogatásra annak ellenére, hogy rendelkeznek TB jogviszonnyal, akik az igénylést megelőző 180 napban közfoglalkoztatási jogviszonyban álltak.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Hogyan alakultak a lakáshitelek 2022-ben?

Hogyan alakultak a lakáshitelek 2022-ben?

2023.01.18.

A lakáshitelek 2022-ben hatalmas változásokon mentek át – az alábbiakban ezeket vesszük sorra, és megpróbáljuk megtippelni, mit hoz 2023.

Tovább olvasom
Otthonteremtési támogatások 2022-ben

Otthonteremtési támogatások 2022-ben

2022.02.17.

Otthonteremtési támogatásokat 2022-ben is igényelhetsz, de akad olyan, amit már csak egy ideig – az alábbiakban ezeket soroljuk fel.

Tovább olvasom
Zöld pénzügyi termékek népszerűsége: takarékosság a környezettudatosság előtt

Zöld pénzügyi termékek népszerűsége: takarékosság a környezettudatosság előtt

2022.01.10.

A zöld pénzügyi termékek kifejezés viszonylag új hazánkban, az olyan hiteleket, befektetéseket, és egyéb pénzügyi szolgáltatásokat takarja, amely környezeti, fenntarthatósági célokhoz kötöttek. A legfrissebb kimutatások szerint egyelőre ezen szolgáltatások felhasználóit nem elsősorban a környezettudatos döntések motiválják, hanem inkább az anyagi előnyök csábítóak.

Tovább olvasom
Lakásfelújítás magas infláció mellett – belevágni vagy kivárni?

Lakásfelújítás magas infláció mellett – belevágni vagy kivárni?

2022.08.30.

A lakásfelújítás magas infláció mellett nem biztos, hogy jó ötlet, ám előfordulhat, hogy nincs más választásod, és mégis belevágsz.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával