5 tipp első lakás vásárlásához

2021.03.03.

Az első lakásodat vásárolnád meg a közeljövőben? Fogadd meg tanácsainkat, és egyszerűbb lesz minden!

5 tipp első lakás vásárlásához

Az első lakás vásárlása nem csak hatalmas lépés, de hatalmas öröm is mindenki számára. Annak érdekében, hogy minden simán menjen, és elkerülhesd a problémákat, vagy legalábbis azokat, amelyeket egy kis odafigyeléssel és előre gondolkodással el lehet kerülni, összeállítottunk egy rövid, mindössze öt pontból álló listát az első lakás megvásárlásához.

1. Tudd, hogy mik a határaid!

Fontos, hogy tudd: a lakás vételára nem minden, azon felül még számos költséggel kell kalkulálnod! Az esetleges felújítási és átalakítási költségek mellett az adminisztrációs- és jogi költségekről sem szabad megfeledkezned, hiszen ezek több millió forintra is rúghatnak, tehát ezt is bele kell kalkulálnod a végösszegbe, és, ha hitelt veszel fel, azt erre nem használhatod, tehát az önrész mellett erre is félre kell tenned.

2. Határozd meg az elvárásaidat!

Az első lakás vásárlása mindig nehezebb, hiszen ilyenkor még nem feltétlenül vagy tisztában azzal, hogy mik az elvárásaid. Ezeket tehát összegezned kell, és ezek alapján keresni azt az ingatlant, ami mindenben megfelelő. Meg kell határoznod, hogy milyen méretű és elhelyezkedésű ingatlant szeretnél, emellett az állapot is lényeges, és az extra elképzeléseket is számításba kell venned.

3. Légy kompromisszumkész!

Sajnos egyik-másik elképzelésedet kénytelen leszel elengedni, de a pozitívumokra koncentrálj! Ha valami elengedhetetlen, akkor ahhoz ragaszkodj, de vannak olyan tényezők – mint mondjuk a kertkapcsolat, vagy az udvari parkolóhely, esetleg garázs –, amelyek nélkül lehet élni.

4. Inkább előleget fizess, mint foglalót!

Ha szeretnéd biztosítani, hogy a kiválasztott ingatlant más ne vehesse meg előled, akkor némi pénzzel ezt elérheted. A foglaló és az előleg is erre szolgál, és mindkettő beleszámít a vételárba, azonban az előbbit elveszítheted, ha az adásvétel miattad nem jön létre, míg az utóbbi teljes egészében visszajár! Fontos viszont tudnod, hogy ha az eladó miatt nem tudod megvenni a lakást, akkor ő a foglaló kétszeresét kell, hogy visszafizesse neked!

5. A dokumentumokat is észben kell tartanod!

Számtalan dokumentumot kell majd beszerezned és aláírnod, és ezeknek komoly adminisztratív költsége is van, ráadásul, ha az első lakásod vásárolod meg, könnyen el is veszhetsz a bürokrácia útvesztőjében. Érdemes épp ezért segítséget kérned egy szakértőtől, aki a jogi huzavonától is megkímél: egy ügyvédtől!

Ajánlataink

Archívum

Címkék

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

Privát Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 2.990.000 Ft

§

További blogbejegyzések

A lehető legtöbb lakáshitel igénylése

A lehető legtöbb lakáshitel igénylése

2020.03.16.

Az ingatlanárak emelkedésével a hitelösszegek is nőnek, hiszen a legtöbben csak így tudják megoldani a lakásvásárlást. Az alábbiakban arra teszünk kísérletet, hogy összeszedjük azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével a lehető legtöbb lakáshitelhez juthatsz hozzá.

Tovább olvasom
Lakáshitelnél elfogadható a zártkerti ingatlan?

Lakáshitelnél elfogadható a zártkerti ingatlan?

2019.08.27.

Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás, így mi is mondhatjuk azt, hogy ahány jelzáloghitel, annyi ingatlan. Fontos viszont, hogy milyen típusú ingatlanról beszélünk, hiszen például a vályogházakat manapság már csak kevés bank fogadja el fedezetként, mivel igen korszerűtlennek minősül, bár tény, hogy számos előnye van a modern házakkal szemben. De vajon lakáshitelnél elfogadható a zártkerti ingatlan is?

Tovább olvasom
Mikor érdemes ingatlant vásárolni hitelből?

Mikor érdemes ingatlant vásárolni hitelből?

2019.05.01.

Szögezzük le még a legelején. A címben feltett kérdésre nincs jó, vagy rossz válasz. Egy gyors, internetes keresés, és órákig lehet olvasni a különböző cikkeket arról, hogy most érdemes ingatlant vásárolni, illetve ennek az ellenkezőjét is.

Tovább olvasom
Miért éri meg az OTP lakáshitel?

Miért éri meg az OTP lakáshitel?

2019.10.01.

Rengetegen kérdezik tőlünk, hogy megéri-e ez, avagy az a hitelkonstrukció, de sajnos nem tudunk rá egyértelmű választ adni. Hiszen sok tényezőtől függ, hogy valami megfelel-e az igényeiknek, vagy sem, és a nagy részük tőlük függ. Annyi bizonyos, hogy a legtöbb esetben a THM dönt a hitel piacképességéről, és mivel nagy a verseny, ez az érték folyamatosan csökken. Nézzük meg most részletesebben, hogy miért éri meg az OTP lakáshitele!

Tovább olvasom