Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen költségekkel kell számolnunk lakásvásárlás esetén?

2020.11.20.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. november 20. 17:50

Ingatlant készülsz vásárolni? Jó, ha tudod, hogy nem csak a vételárat kell előteremtened, hanem egyéb fizetnivalóid is lesznek. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy milyen költségekkel kell számolnod, ha lakásvásárlásra adod a fejed.    

Milyen költségekkel kell számolnunk lakásvásárlás esetén?

Vagyonszerzési illeték

Az egyik legjelentősebb költség ilyenkor a vagyonszerzési illeték, ami alapesetben a vételár 4%-a, ám többféleképpen csökkenthető:

a három éven belül eladott ingatlan eladási árára számított értékkel, ami azt jelenti, hogy egy 30 millió forintos ingatlan vásárlása és egy másik, 20 millió forintos ingatlan eladása után csak a különbözet után kell 4% illetéket fizetni egyenes ági leszármazottak, illetve szülők, valamint házastársak közötti adásvétel esetén nem kell illetéket fizetni közös ingatlanszerzés esetén pedig minden fél a saját részére fizeti a vagyonszerzési illetéket, illetve csökkenti az illeték mértékét a három éven belül eladott ingatlan vagy ingatlanrész értékével.

Ügyvédi költség

Az ingatlanvásárlást kötelező ügyvédi, vagy közjegyzői okiratba foglalni, mert enélkül az ügylet érvénytelen. Az okiratot ellenjegyző intézi a Földhivatalnál az új tulajdonos bejegyzését is. Törvény azonban nem szabályozza azt, hogy a vevőnek, vagy az eladónak kell fizetni az ügyvédi díjat – jellemzően a vevőre terhelődik ez a költség, ami általában a vételár 0,5-3%-a.

Földhivatali illeték

A földhivatali illeték 6.600 forint. Ezt általában az ügyvéd, illetve a közjegyző fizeti be, és a saját díján felül kell neki kifizetni.

A lakáshitel költségei

Ha hitelből vásárolod meg a lakást, akkor ennek is lesznek költségei, mint például a hitel kamata, vagy az értékbecslési és folyósítási díj, de ezek nagy részét tartalmazza a THM. A lakáshitel közjegyzői díját azonban bizonyosan Neked kell kifizetned.

Egyéb költségek

Ide sorolhatjuk az ingatlanközvetítési jutalékot – bár ezt a vételár tartalmazza –, illetve az esetleges felújítás, kisebb javítások költségét, a költözést és a megvásárolandó bútorokat és gépeket.
Ha lakáshitelt szeretnél igényelni, a rendelkezésedre állunk! Tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a kölcsön igénylési folyamatát online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Miért éri meg az OTP lakáshitel?

Miért éri meg az OTP lakáshitel?

2019.10.01.

Rengetegen kérdezik tőlünk, hogy megéri-e ez, avagy az a hitelkonstrukció, de sajnos nem tudunk rá egyértelmű választ adni. Hiszen sok tényezőtől függ, hogy valami megfelel-e az igényeiknek, vagy sem, és a nagy részük tőlük függ. Annyi bizonyos, hogy a legtöbb esetben a THM dönt a hitel piacképességéről, és mivel nagy a verseny, ez az érték folyamatosan csökken. Nézzük meg most részletesebben, hogy miért éri meg az OTP lakáshitele!

Tovább olvasom
Kaphatok-e személyi kölcsönt, ha a fizetésemből letiltás van?

Kaphatok-e személyi kölcsönt, ha a fizetésemből letiltás van?

2018.02.16.

Van az az élethelyzet, amikor mindenképp szükség lenne némi pénzre, függetlenül a körülményektől. A személyi kölcsön szinte minden esetben jó megoldás, viszont a hitelbírálat keresztül tud húzni minden számítást, akár egy egyszerű letiltás miatt.

Tovább olvasom
Miért éri meg a fix törlesztőrészlet?

Miért éri meg a fix törlesztőrészlet?

2018.08.29.

Szeretnél hitelt felvenni, de nem tudod eldönteni, hogy fix, vagy változó kamatozású hitelt válassz? Tartasz a kamatkockázatoktól? Egyre többen választják a bankoknál a fix kamatozású hiteleket. Hiszen a futamidő végéig fix a törlesztőrészletet nyújtanak, és a törlesztőrészlet a végtörlesztésig nem változtatható sem az adós, sem a bank részéről.

Tovább olvasom
Munkanélküli segély – tudnivalók

Munkanélküli segély – tudnivalók

2020.05.27.

A koronavírus-járvány alaposan átrendezte a munkaerőpiacot, és ez egy darabig még így is marad. Annak, akinek nem sikerült az elmúlt hetekben munkát találnia, munkanélküli segélyért kell folyamodnia. Az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat foglaltuk össze.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával