Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakáshitel mértéke egy átlagos bérrel

2020.06.15.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. szeptember 22. 12:19

A járandóság, az, hogy mennyit keresünk az egyik legmeghatározóbb dolog egy kölcsön-felvételnél. A lakáshitel mértéke nagyban függ attól, hogy milyen havi jövedelmet tudsz igazolni. Lássuk, hogy egy átlagos hazai jövedelemmel milyen mértékű lakáskölcsönhöz lehet jutni!

Lakáshitel mértéke egy átlagos bérrel

Magyarországon az utóbbi időszakban folyamatosan nőtt a havi átlagjövedelem, amely a KSH legfrissebb statisztikái szerint márciusban átlépte a bruttó 400 ezer forintot. Kérdés, hogy ezzel az átlagbérrel milyen feltételekkel lehet kölcsönhöz jutni, azaz mekkora ebben a helyzetben az elérhető lakáshitel mértéke.

A lakáshitel mértéke sok mindentől függ. A pénzintézetek alapos munkát végeznek egy hitelkérelemnél, hiszen az ő érdekük az, hogy „jó adóst” kapjanak, olyan emberekkel kössenek szerződést, akik hosszú távon is tudják fizetni a törlesztőrészletet. Éppen ezért a bank nagy figyelmet fordít a jövedelmünkre, elsősorban a rendszeres havi bérünk érdekli, amelyet több dokumentummal igazolunk kell a hitelkérelemnél. Ez érthető, hiszen ebből az adatból jól lehet következtetni a hiteligénylő helyzetére.

Emellett a jövedelmünkből az is kikövetkeztethető, hogy milyen legyen a szolgáltatás, azaz mekkora kölcsön törlesztésére vagyunk képesek. A bank a jövedelmünk alapján megmondja, hogy maximum milyen törlesztőrészletet vállalhatunk be. Erre vonatkozik a jövedelemarányos-törlesztőrészlet mutató (JTM), amely (a pénzügyi stabilitás érdekében) arra szolgál, hogy meghatározza, az igazolt havi jövedelem mekkora százalékát teheti ki a hitelteher.

A jelenlegi helyzetben összességében elmondható, hogy egy átlagbért kereső ember 20 éves futamidővel – kamatperiódustól függően – minimum 10-12 millió forintig hitelképes, de akár 25 millió forint is lehet az igényelhető lakáskölcsön plafonja. A különbség abból is adódik, hogy régiónként jelentős eltérések lehetnek az átlagbéreket tekintve.

A jövedelem mellett persze más is számít a felvehető hitel nagyságát tekintve a lakáshiteleknél. Például az ügyletbe bevont fedezet értéke nagyon fontos. A bankok maximum a fedezetként felajánlott ingatlan értékének 80 százalékát hitelezhetik meg, azaz minimum 20 százalék önerőre van szükség, de az a 80 százalék a valóságban manapság inkább csak 50-70 százalék, azaz nagyobb önerő kell.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Januártól módosítják az adósságfék-szabályokat

Januártól módosítják az adósságfék-szabályokat

2021.12.23.

2022. január elsejétől módosítják az adósságfék-szabályokat, ami bizonyos esetekben érinti többek között a hitelbírálatokat és hitelfelvételhez szükséges önerő mértékét is. A nettó havi jövedelemből számolt korlátok viszont nem változnak.

Tovább olvasom
Hány hitelt kaphatsz? Ismerd meg a befolyásoló tényezőket!

Hány hitelt kaphatsz? Ismerd meg a befolyásoló tényezőket!

2023.05.10.

Nem egyszerű megmondani, hogy pontosan hány hitelt kaphatsz, mivel ez számos tényezőtől függ. Függhet a jövedelmedtől, függhet attól, hogyan fizetted eddig a hiteleidet, függhet a jelenlegi adósságaidtól, és az általad kiválasztott hitel típusától is. Ez azonban fontos kérdés lehet, ezért utánajártunk, hogy hány hitelt kaphatsz.

Tovább olvasom
JTM szabály változott, pontosítjuk a részleteket!

JTM szabály változott, pontosítjuk a részleteket!

2018.10.27.

Aki hitelt vesz fel, annak tudnia kell azokról a szabályokról, ami alapján ezt megteheti; a JTM szabályozás például ilyen.

Tovább olvasom
JTM 2020 - Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató

JTM 2020 - Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató

2020.10.19.

Mit takar a JTM 2020 kifejezés? A JTM azt jelenti, hogy jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató. Ezt a mutatót használják a bankok a hitelbírálatnál, voltaképpen egy egyszerű számolásról van szó, amelyből kiderül, hogy felvehetjük-e a kívánt hitelt. Hogy néz ki a JTM 2020-ban?

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával