Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mit kell tudni az annuitásos hitelekről?

2020.04.04.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. szeptember 22. 10:31

Sokaknak nem mond semmit az annuitásos hitel, pedig a legtöbb konstrukció ilyen. Alapvetően arról van szó, hogy a kölcsön teljes futamideje alatt azonosak a törlesztőrészletek, vagy legalábbis így lehet a legkönnyebben felismerni ezt a hiteltípust, ám egyéb részletei is vannak, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

Mit kell tudni az annuitásos hitelekről?

Az annuitásos hitel kimondottan előnyös konstrukció, hiszen kiszámítható a hitel visszafizetése. Viszont figyelembe kell venni, hogy a törlesztőrészleten belül nem egyenlő arányú a tőke és a kamat összege. A törlesztőrészlet ugyanis két részből áll: a tőke- és a kamattörlesztésből. A tőke a felvett hitel összege, a kamat pedig a bank által felszámított díj a szolgáltatásért. Eleinte magasabb lesz a kamat a fizetett törlesztőrészletben, ami miatt úgy tűnhet, hogy nem csökken a tőketartozás, azonban az idő előrehaladtával ez a tendencia megfordul, és az utolsó részlet gyakorlatilag egy az egyben tőketartozás-törlesztés lesz.

A pénzintézetek konstrukciói között egyaránt megtalálhatóak lineáris és annuitásos hitelek. A lineáris törlesztési mód esetében viszont nem egyforma a havi törlesztőrészlet. Ugyanis a tőketörlesztésen felüli kamat és kezelési költség összege minden hónapban változik. A futamidő előrehaladtával ugyanakkora összeggel csökkentjük a tőketartozásunkat, a kamatot pedig a fennmaradó tőketartozásból számolja a bank. Tehát egyre alacsonyabbá válik. Fontos tudni, hogy akármennyire is hangzik jól, de a lineáris törlesztési mód csak devizahitelekhez kérhető.

Egyetlen esetben viszont kifejezetten hátrányos az annuitásos hitel: ha előtörlesztésre, illetve végtörlesztésre kerül sor. Ha egy maximális futamidejű személyi kölcsönt szeretnél végtörleszteni nagyjából a futamidő felénél, akkor azt fogod tapasztalni, hogy akkora összeget kell befizetned, mintha eddig nem fizettél volna szinte semmit. Ezzel a bank bebiztosítja magát, hogy a szerződésbe foglalt kamat, vagyis a nyereség nagy része mindenképp hozzá kerüljön, amit felfoghatunk így is, úgy is, de a lényege igazából csupán az, hogy a hitel üzlet Neked és a banknak egyaránt.

Amennyiben annuitásos hitelt szeretnél igényelni, tekintsd meg személyi kölcsön és jelzáloghitel-ajánlatainkat, kérdés esetén pedig vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mi az az annuitásos hitel? Tudd meg, hogyan működik!

Mi az az annuitásos hitel? Tudd meg, hogyan működik!

2023.05.17.

A Magyarországon felvett kölcsönök szinte mindegyikét annuitásos módon törlesztik az adósok. De mi az az annuitásos hitel? Tudnunk kell, hogy a hitelünk annuitásos? Fontos ez nekünk? (Vigyázat, spoiler: igen, fontos) Megmutatjuk, röviden, hogy mi az az annuitásos hiteltörlesztés, és miért lehet fontos ez. Mert van, amikor fontos.

Tovább olvasom
Az annuitásos hitelek lényege

Az annuitásos hitelek lényege

2020.11.05.

Említettük már párszor az annuitásos hiteleket itt, a blogunkon, ám sosem fejtettük ki azt, hogy valójában miről is van szó, pedig aki nem foglalkozik behatóan a pénzügyi témákkal, az valószínűleg nem tudja pontosan, hogy mit jelent ez a kifejezés. Az alábbiakban ezt a mulasztást pótoljuk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával