Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mit kell tudni az annuitásos hitelekről?

2020.04.04.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. szeptember 22. 10:31

Sokaknak nem mond semmit az annuitásos hitel, pedig a legtöbb konstrukció ilyen. Alapvetően arról van szó, hogy a kölcsön teljes futamideje alatt azonosak a törlesztőrészletek, vagy legalábbis így lehet a legkönnyebben felismerni ezt a hiteltípust, ám egyéb részletei is vannak, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

Mit kell tudni az annuitásos hitelekről?

Az annuitásos hitel kimondottan előnyös konstrukció, hiszen kiszámítható a hitel visszafizetése. Viszont figyelembe kell venni, hogy a törlesztőrészleten belül nem egyenlő arányú a tőke és a kamat összege. A törlesztőrészlet ugyanis két részből áll: a tőke- és a kamattörlesztésből. A tőke a felvett hitel összege, a kamat pedig a bank által felszámított díj a szolgáltatásért. Eleinte magasabb lesz a kamat a fizetett törlesztőrészletben, ami miatt úgy tűnhet, hogy nem csökken a tőketartozás, azonban az idő előrehaladtával ez a tendencia megfordul, és az utolsó részlet gyakorlatilag egy az egyben tőketartozás-törlesztés lesz.

A pénzintézetek konstrukciói között egyaránt megtalálhatóak lineáris és annuitásos hitelek. A lineáris törlesztési mód esetében viszont nem egyforma a havi törlesztőrészlet. Ugyanis a tőketörlesztésen felüli kamat és kezelési költség összege minden hónapban változik. A futamidő előrehaladtával ugyanakkora összeggel csökkentjük a tőketartozásunkat, a kamatot pedig a fennmaradó tőketartozásból számolja a bank. Tehát egyre alacsonyabbá válik. Fontos tudni, hogy akármennyire is hangzik jól, de a lineáris törlesztési mód csak devizahitelekhez kérhető.

Egyetlen esetben viszont kifejezetten hátrányos az annuitásos hitel: ha előtörlesztésre, illetve végtörlesztésre kerül sor. Ha egy maximális futamidejű személyi kölcsönt szeretnél végtörleszteni nagyjából a futamidő felénél, akkor azt fogod tapasztalni, hogy akkora összeget kell befizetned, mintha eddig nem fizettél volna szinte semmit. Ezzel a bank bebiztosítja magát, hogy a szerződésbe foglalt kamat, vagyis a nyereség nagy része mindenképp hozzá kerüljön, amit felfoghatunk így is, úgy is, de a lényege igazából csupán az, hogy a hitel üzlet Neked és a banknak egyaránt.

Amennyiben annuitásos hitelt szeretnél igényelni, tekintsd meg személyi kölcsön és jelzáloghitel-ajánlatainkat, kérdés esetén pedig vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Az annuitásos hitelek lényege

Az annuitásos hitelek lényege

2020.11.05.

Említettük már párszor az annuitásos hiteleket itt, a blogunkon, ám sosem fejtettük ki azt, hogy valójában miről is van szó, pedig aki nem foglalkozik behatóan a pénzügyi témákkal, az valószínűleg nem tudja pontosan, hogy mit jelent ez a kifejezés. Az alábbiakban ezt a mulasztást pótoljuk.

Tovább olvasom
Mi az az annuitásos hitel? Tudd meg, hogyan működik!

Mi az az annuitásos hitel? Tudd meg, hogyan működik!

2023.05.17.

A Magyarországon felvett kölcsönök szinte mindegyikét annuitásos módon törlesztik az adósok. De mi az az annuitásos hitel? Tudnunk kell, hogy a hitelünk annuitásos? Fontos ez nekünk? (Vigyázat, spoiler: igen, fontos) Megmutatjuk, röviden, hogy mi az az annuitásos hiteltörlesztés, és miért lehet fontos ez. Mert van, amikor fontos.

Tovább olvasom