Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

A nagyszülői GYED-ről mit kell tudni?

2020.03.23.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. szeptember 22. 10:22

A nagyszülői GYED-et 2020. januárjában vezették be, vagyis már elérhető, és a még dolgozó nagyszülők számára nyújt segítséget. Lényege, hogy az egyik nagyszülő támogatást kaphat, ha besegít az unokája nevelésébe, miközben a szülők dolgoznak. Az alábbiakban a legfőbb tudnivalókat foglaljuk össze.

A nagyszülői GYED-ről mit kell tudni?

nagyszülői GYED összege az igénylő nagyszülő jövedelmének 70%-a, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70%-a lehet, amiből kiszámolható, hogy a maximális összege bruttó 225.400 forint, aminek nettója 169.050 forint. Ha a jelenlegi minimálbérrel számolunk, akkor ez az összeg 84.525, garantált bérminimummal pedig 110.565 forintra jön ki. Természetesen ez a gyermekek számától is függ, tehát a több gyermek több pénzt is jelent.

Mint mindennek, a nagyszülői GYED-nek is vannak feltételei, amelyeket teljesíteni kell az igényléskor. Egyszerre csak egy nagyszülő igényelheti, és az igénylést a szülőknek is jóvá kell hagyniuk, méghozzá egy írásos nyilatkozattal. Lényeges, hogy az igénylő nem lehet nyugdíjas, illetve a gyermek megszületése előtti két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt. A pénzösszeget a nevelt gyermek második életévének betöltéséig folyósítják, kivéve abban az esetben, ha ikrekről van szó; ekkor 3 évre módosul a korhatár.  Csak abban az esetben igényelhető, ha a gyermek szülei dolgoznak, vele közös háztartásban élnek, a nagyszülő pedig csak napközben vigyáz rá. Lényeges még, hogy a nagyszülői GYED mellett az igénylő nagymama, vagy nagypapa csak olyan munkát vállalhat, ami otthonról végezhető.

Akadnak természetesen kizáró okok is – ha a gyermek bölcsődébe jár, vagy ha a nagyszülőn kívül a család egyik tagja már kap valamilyen gyermekgondozási ellátást (CSED, GYED, GYES).

Ha igényelnél, a munkáltatódhoz kell beadnod a kérelmet, vállalkozóként pedig a területileg illetékes járási hivatalhoz. Amennyiben kérdésed lenne a témával kapcsolatban, tedd fel nekünk megadott elérhetőségeink egyikén!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával