Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen önerőt használhatok fel lakásvásárlás esetén?

2020.02.03.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. szeptember 21. 10:10

Az önerő kérdése a lakáshitelek felvételénél alapvető, hiszen a JTM szabályozás kimondja, hogy hitelfelvételhez szükség van rá. Ahogy azt is, hogy milyen önerőt használhatsz. Többféle lehetőséged is van ugyanis, ebben a cikkben pedig ismertetjük az összeset.

Milyen önerőt használhatok fel lakásvásárlás esetén?

A legelső, mondhatni alapvető önerő típus a készpénz. Ezt nem is kell magyarázni, hiszen ez a bank számára legegyszerűbb megoldás. A pénzintézetek részéről nincs meghatározva, hogy milyen önerőt használhatsz, csupán a JTM szabályozás állítja ezt keretek közé, ám lényegesen könnyebb egy adott összeggel kalkulálni, mint a következő kettővel.

Egy másik lehetőség az önerő megoldására a pótfedezet bevonása, ami egy másik ingatlan lehet. Ezzel gyakorlatilag kiválthatod az önerőt. Az ügyintézés viszont hosszadalmasabb lesz, hiszen a pótfedezetet is értékbecslés alá kell venni, majd minden olyan tennivalóra szükség van ennek esetében is, mint amit a megvásárolt ingatlannál kell elvégezni. Fontos, hogy mindkét ingatlanra jelzálogjogot jegyeznek be. Ez gyakorlatilag dupla rizikót is jelent a számodra, emellett a bankok egy része is kockázatosnak találja az ilyen ügyleteket, tehát a mozgástered is kisebb.

Lehetséges még személyi kölcsönnel is megoldani az önerőt. Ám ennek is vannak hátrányai, és ez szintén a JTM szabályozásból fakad. A személyi kölcsön törlesztőrészlete ugyanis beleszámít abba az 50, illetve 60%-ba, ami a jövedelmedből törlesztésre fordítható. Ráadásul a személyi kölcsön futamideje lényegesen rövidebb, mint a lakáshiteleké. Így a havi törlesztése részarányosan magasabb is. Ennek a módszernek csak akkor érdemes nekifogni, ha a jövedelmed magas, és ez alatt a többszázezer forintos nettó fizetést értjük. Ám a lehetőségeid még ebben az esetben is korlátozottak lesznek.

Utolsó lehetőségként még megemlítenénk az CSOK-ot, illetve a babaváró hitelt, de ezeket csak abban az esetben veheted igénybe, ha családot alapítasz, és meg kell felelned egy sor speciális feltételnek is.

Ha az önerő kérdése megoldott, és már csak a megfelelő lakáshitel után kutatsz, tekintsd meg ajánlatainkat, kérdés esetén pedig fordulj hozzánk bizalommal elérhetőségeinken!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen költségekkel kell számolnunk lakásvásárlás esetén?

Milyen költségekkel kell számolnunk lakásvásárlás esetén?

2020.11.20.

Ingatlant készülsz vásárolni? Jó, ha tudod, hogy nem csak a vételárat kell előteremtened, hanem egyéb fizetnivalóid is lesznek. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy milyen költségekkel kell számolnod, ha lakásvásárlásra adod a fejed.    

Tovább olvasom
JTM szabály változott, pontosítjuk a részleteket!

JTM szabály változott, pontosítjuk a részleteket!

2018.10.27.

Aki hitelt vesz fel, annak tudnia kell azokról a szabályokról, ami alapján ezt megteheti; a JTM szabályozás például ilyen.

Tovább olvasom
Cofidis hiteltermékei

Cofidis hiteltermékei

2019.02.13.

A Cofidis Magyarország már jó ideje kínálja a hiteltermékeit, mégis keveset foglalkoztunk velük eddig, pedig érdemes a figyelemre. Nézzük át most kicsit részletesebben a Cofidis hiteltermékei által nyújtott lehetőségeket!

Tovább olvasom
OTP adósságrendező hitel

OTP adósságrendező hitel

2019.04.02.

Sok az adósságod, és már azt sem tudod, mikor melyiket kellene fizetned? A havi kiadásaid az egeket verik, és szeretnéd, ha ez a helyzet megváltozna? Akkor az adósságrendezést neked találták ki! Számos bank kínál az ügyfeleinek adósságrendezésre alkalmas hitelkonstrukciókat, de mi most kifejezetten az OTP adósságrendező hitelét vesszük górcső alá.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával