Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen önerőt használhatok fel lakásvásárlás esetén?

2020.02.03.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. szeptember 21. 10:10

Az önerő kérdése a lakáshitelek felvételénél alapvető, hiszen a JTM szabályozás kimondja, hogy hitelfelvételhez szükség van rá. Ahogy azt is, hogy milyen önerőt használhatsz. Többféle lehetőséged is van ugyanis, ebben a cikkben pedig ismertetjük az összeset.

Milyen önerőt használhatok fel lakásvásárlás esetén?

A legelső, mondhatni alapvető önerő típus a készpénz. Ezt nem is kell magyarázni, hiszen ez a bank számára legegyszerűbb megoldás. A pénzintézetek részéről nincs meghatározva, hogy milyen önerőt használhatsz, csupán a JTM szabályozás állítja ezt keretek közé, ám lényegesen könnyebb egy adott összeggel kalkulálni, mint a következő kettővel.

Egy másik lehetőség az önerő megoldására a pótfedezet bevonása, ami egy másik ingatlan lehet. Ezzel gyakorlatilag kiválthatod az önerőt. Az ügyintézés viszont hosszadalmasabb lesz, hiszen a pótfedezetet is értékbecslés alá kell venni, majd minden olyan tennivalóra szükség van ennek esetében is, mint amit a megvásárolt ingatlannál kell elvégezni. Fontos, hogy mindkét ingatlanra jelzálogjogot jegyeznek be. Ez gyakorlatilag dupla rizikót is jelent a számodra, emellett a bankok egy része is kockázatosnak találja az ilyen ügyleteket, tehát a mozgástered is kisebb.

Lehetséges még személyi kölcsönnel is megoldani az önerőt. Ám ennek is vannak hátrányai, és ez szintén a JTM szabályozásból fakad. A személyi kölcsön törlesztőrészlete ugyanis beleszámít abba az 50, illetve 60%-ba, ami a jövedelmedből törlesztésre fordítható. Ráadásul a személyi kölcsön futamideje lényegesen rövidebb, mint a lakáshiteleké. Így a havi törlesztése részarányosan magasabb is. Ennek a módszernek csak akkor érdemes nekifogni, ha a jövedelmed magas, és ez alatt a többszázezer forintos nettó fizetést értjük. Ám a lehetőségeid még ebben az esetben is korlátozottak lesznek.

Utolsó lehetőségként még megemlítenénk az CSOK-ot, illetve a babaváró hitelt, de ezeket csak abban az esetben veheted igénybe, ha családot alapítasz, és meg kell felelned egy sor speciális feltételnek is.

Ha az önerő kérdése megoldott, és már csak a megfelelő lakáshitel után kutatsz, tekintsd meg ajánlatainkat, kérdés esetén pedig fordulj hozzánk bizalommal elérhetőségeinken!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Gyorskölcsönt másképpen, online, azonnal!

Gyorskölcsönt másképpen, online, azonnal!

2019.06.26.

Gyorskölcsönt másképpen? Hiszen még csak pár éve létezik! Miért változtatnának rajta már most? Nos, az alábbiakban röviden kifejtjük a gyorskölcsönök fejlődését, és elmondjuk, mi várható a közeljövőben!

Tovább olvasom
Váratlan kiadás merült fel? Akkor egy gyorskölcsön segíthet!

Váratlan kiadás merült fel? Akkor egy gyorskölcsön segíthet!

2020.11.16.

Bárkinél becsúszhat, hogy váratlan kiadás merül fel, elég csak egy hűtő, vagy mosógép meghibásodására gondolni, és akkor egy orvosi kezelés költségéről még nem is beszéltünk. Ezek azok a helyzetek, amikor még egy megtakarításokkal rendelkező család is megtorpan egy pillanatra, hogy mitévő is legyen, pedig még a legsürgősebb esetekre is van megoldás: a gyorskölcsön!

Tovább olvasom
OTP személyi kölcsön kalkulátorát, hogy használjuk

OTP személyi kölcsön kalkulátorát, hogy használjuk

2019.01.16.

Ha személyi kölcsönt szeretnél felvenni, akkor azt nem teheted meg csak úgy, hirtelen felindulásból. Hiszen be kell szerezned bizonyos dokumentumokat. Illetve meg is kell fontolnod, hogy mit választasz, nehogy olyan hitellel terheld meg a költségvetésedet, amivel rosszul jársz.

Tovább olvasom
Babaváró hitelhez milyen dokumentumok szükségesek?

Babaváró hitelhez milyen dokumentumok szükségesek?

2019.08.05.

Rengeteg információ jelent már meg a babaváró hitelről, és mi is közzéteszünk szinte mindent, amit tudni lehet róla, ám egyvalami eddig kimaradt: az, hogy a babaváró hitelhez milyen dokumentumok szükségesek. Ezzel a cikkel pótoljuk ezt a mulasztást; lássuk a dokumentumok listáját!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával