Mindenki a legkevesebb költséggel szeretne hitelhez jutni, és a lehető legjobb feltételeket keresi. A THM legnagyobb részét a kamatok teszik ki, tehát ha a legjobbat keresed, akkor alacsony kamatozású jelzáloghitelt kell felvenned. A jelzáloghitel alacsony kamatra viszont csak úgy lehetséges felvenni, ha a kamatláb is alacsony. Mivel nem feltétlenül tudod, hogy ez mit is jelent, most röviden összefoglaljuk.

A jelzáloghiteleket referenciakamathoz kötik, vagyis egy független, külső kamatlábhoz igazítják a kamataik változását. A bank a hitelfelvétel előtt megadja, hogy mihez viszonyítva állapítja meg a hitel kamatát, és ehhez a hitel felvételekor milyen plusz költségek adódnak. Az általánosan használt referenciakamat a jegybanki alapkamat, tehát a bank nyeresége a jegybanki és a hitelkamat közötti különbség lesz. Mivel a jegybanki alapkamat változhat, ez a hitel kamatának változását is okozhatja, tehát érdemes átgondolni, hogy megéri-e fix törlesztőrészletű, jelzáloghitel alacsony kamatra felvenni.

Léteznek akár 20 évig is fix kamatozású jelzáloghitelek is, ráadásul majdnem ugyanannyi a kamatuk, mint a normál hiteleké. Egyre több banknál van lehetőség a jelzáloghitelek kamatának alacsonyan tartására, és érdemes is ezt kihasználni, hogy ne történjen a későbbiekben váratlan probléma. Ha most veszel fel jelzáloghitelt, akkor fixáld a jelenlegi, alacsony kamatot, de ha már van hiteled, akkor is ajánlott foglalkoznod ezzel, hiszen érdemes kiváltani egy fix kamatozású hitelre! A döntés előtt ne feledkezz meg arról, hogy a jelzáloghiteleknek már a folyósítás előtt is vannak költségei; ez bankonként és hiteltípusonként változik!

A nálunk elérhető, alacsony kamatozású jelzáloghiteleket háromféle változatban igényelheted: szabad felhasználású, korszerűsítési és építési, illetve ingatlanvásárlásra felhasználható jelzálogkölcsönöket kínálunk. A kamataik valóban a legalacsonyabbak a mai viszonyok között, és mindnek fix a törlesztőrészlete, tehát érdemes ezek közül választanod!

Ha jelzáloghitel alacsony kamatra konstrukciót keresel, nálunk meg fogod találni! Hasonlítsd össze a bankok ajánlatait, és válaszd azt, amelyik a számodra leginkább megfelel! Ha kérdésed lenne, vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken!

Tartalmazza:

 • a folyósítási díjat
 • az ügyintézés díját
 • az adminisztrációk költségeit
 • a kezelési költséget
 • az értékbecslési díjat
 • a helyszíni szemle díját
 • az ingatlan-nyilvántartási  díjat
 • a hitelközvetítői díjat
 • a számlavezetési díjat

Nem tartalmazza:

 • a közjegyző díját
 • az ingatlanfedezeti biztosítás díját
 • a szerződésmódosítás díját
 • az előtörlesztés és a végtörlesztés díját
 • az egyéb költségeket
 • a kamatváltozásokból következő többletköltségeket

THM-ről bővebben itt olvashatsz, kattints ide.

A jelzáloghitel a legalacsonyabb kamatozású hiteltermék a piacon. Mivel alacsony a kockázati ráta, hiszen van a hitelnek fedezete, így a bank biztonságban tudhatja a pénzét, így a kamatokat is alacsonyan tudja tartani. Az 5% alatti kamatozás nem ritkaság a jelzáloghitelek között, de létezik 3% alatti is.

A fedezet minden esetben szükséges, és ez a legtöbbször ingatlan, a többi feltétel pedig bankonként eltérő. Önerőre is szükség van a legtöbb esetben, de ez nem általános, mert van olyan jelzáloghitel, ami nem igényli.

Az előzetes hitelbírálatot követően össze kell állítanod a szükséges dokumentációt, majd benyújthatod a hiteligénylésedet. Ezután a bank értékbecslést végeztet egy szakemberrel, ezt követően pedig hitelbírálaton kell átesned. A bírálat után következik a szerződéskötés, amit a folyósítás követ, a legutolsó lépés pedig a jelzálogjog bejegyzése a földhivatalnál, amit a bank végez.

Valamelyik személyazonosító okmányra szükség lesz, ezen felül pedig lakcímkártyát, jövedelemigazolást, bankszámlakivonatokat, adásvételi szerződést, tulajdoni lapot, alaprajzot kér a bank. Ezeken kívül helyszínrajzot, építési engedélyt, költségvetést és használati megosztási szerződést lehet, hogy be kell adni.

Megoldhatod az önerőt személyi kölcsönnel is, de lényeges, hogy ez a jelzáloghitel maximálisan felvehető összegét befolyásolni fogja. A JTM szabályozás alapján a jövedelmed maximum 50%-át fordíthatod törlesztésre, és ebbe beleszámítják majd az önerőhöz felvett személyi kölcsönt is. Önerő nélküli vásárlással kapcsolatban itt olvashatsz. 

Ha hosszabb ideig tart, akkor a szerződés felmondása után bank végrehajtás útján értékesíti a fedezetül szolgáló ingatlant. Ha 90 napnál tovább tartozol az aktuális minimálbér összegével, akkor a KHR negatív adóslistára is felkerülsz, és nem vehetsz fel hitelt. Van lehetőség könnyítést kérni, de csak akkor, ha még nem estél késedelembe, ezért időben jelezd a gondot a bank felé!

Bankonként eltérhet, de általában olyan ingatlanra nem kaphatsz hitelt, amit peres eljárás alá vontak, illetve több helyen problémát jelenthetnek az építőanyagok egyes típusai, viszont nyaralóra fel lehet venni jelzáloghitelt.

Load More