Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Ezekre a munkálatokra használhatod fel az otthonfelújítási támogatást

2024.05.30.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. május 30. 14:07

Mi az az otthonfelújítási támogatás? Milyen új formában érhető el? Kik vehetik igénybe? Milyen munkálatokra használható fel az otthonfelújítási támogatás? Minden a részletekről egy helyen.

Ezekre a munkálatokra használhatod fel az otthonfelújítási támogatást

Mi az az otthonfelújítási támogatás?

Az Otthonfelújítási Támogatás egy újra elérhető állami program, melynek célja az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésének elősegítése.

Az Otthonfelújítási Támogatás keretében kamatmentes hitel és vissza nem térítendő támogatás is igényelhető a felújításhoz.

1 millió forintos önrész mellett maximum 6 millió forint igényelhető.

A 6 milliós támogatásból 2,5 millió forint vissza nem térítendő, a fennmaradó 3,5 millió forint pedig kamatmentes hitel.(alaphelyzetben, de ez változhat)

A támogatás csak az 1990 előtt épült családi házakra igényelhető, olyan ingatlanokra, amelyek életvitelszerűen lakottak.

És legalább 30 százalékos energiafogyasztás-csökkenést eredményező felújításokra kérhető.

Milyen munkálatokra használhatod fel az otthonfelújítási támogatás?

Négy féle beruházásra használhatjuk a támogatást:

 • Épület külső szigetelése
 • Épület külső nyílászáróinak cseréje
 • Fűtési rendszer korszerűsítése
 • Melegvíz-rendszer korszerűsítése

Az anyagdíjról és a munkadíjról is köteles számlát benyújtani az igénylő, ezért a saját kezűleg elvégzett munkafolyamat nem számolható el.

Miért érdemes igénybe venni az otthonfelújítási támogatást?

Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői szerint több oka is lehet annak, hogy valaki igénybe veszi ezt a támogatási formát. Ezek a következők:

 • Anyagi megtakarítás: Az állami támogatás jelentős anyagi segítséget nyújt a felújítási költségek csökkentésében. Ez különösen fontos lehet, ha a költségek magasak, például fűtésrendszer korszerűsítése vagy energiahatékonysági beruházások esetén.
 • Ingatlan értékének növelése: A felújított ingatlanok értéke magasabb lehet, mint a nem felújítottaké. Ez különösen előnyös lehet, ha a tulajdonos a jövőben az ingatlan eladására készül.
 • Energiahatékonyság javítása: A felújítás során lehetőség nyílik az energiahatékony megoldások bevezetésére. Ez hosszú távon jelentős energia megtakarítást és alacsonyabb rezsiköltségeket eredményezhet.
 • Lakókörnyezet komfortjának növelése: A felújítások során korszerűsíthetőek a lakóterek, ami kényelmesebbé és élhetőbbé teszi az otthont.
 • Állami támogatások kihasználása: Az állam által kínált támogatások időszakosak lehetnek, így érdemes kihasználni azokat, amíg elérhetőek. Ezzel a lakásfelújítási projektek költségei jelentősen csökkenthetőek.
 • Hibák és károk elhárítása: Az otthonfelújítási támogatás lehetőséget ad arra, hogy az idővel keletkezett hibákat és károkat kijavítsák.
 • Környezettudatosság növelése: A támogatások olyan beruházásokra is felhasználhatóak, amelyek csökkentik az ökológiai lábnyomot.

Az otthonfelújítási támogatás tehát nemcsak anyagi könnyebbséget jelent, hanem hosszú távon is pozitív hatásokkal járhat a lakók életminőségére és a környezetre egyaránt.

Nem csak szebb lesz az otthon, a rezsi is kevesebb lesz – 8 fontos mondat

Az otthonfelújítási támogatás révén nem csak esztétikailag újul meg az otthonunk, hanem a rezsiköltségek is csökkenhetnek.

Az energiahatékonysági beruházások, mint például a szigetelés javítása vagy az új, modern nyílászárók beszerelése, jelentősen mérsékelhetik a fűtési és hűtési költségeket.

A régi kazán cseréje modern, energiahatékony fűtési rendszerre szintén hozzájárul a költségek csökkentéséhez.

Az intelligens otthon rendszerek, amelyek automatikusan szabályozzák a fűtést, hűtést és világítást, további energia megtakarítást eredményezhetnek.

A vízvisszaforgató rendszerek csökkenthetik a vízfogyasztást és ezáltal a vízszámlát is.

Az energiatakarékos háztartási gépek használata szintén hozzájárul a rezsi csökkentéséhez.

A korszerűsített elektromos hálózat biztonságosabb és hatékonyabb áramfelhasználást tesz lehetővé.

Összességében, az otthonfelújítás nem csak esztétikailag javítja otthonunkat, hanem jelentős megtakarításokat is eredményez a havi rezsiköltségekben.

Alacsonyabb rezsi – környezettudatos életvitel

Az alacsonyabb rezsi és a környezettudatos életvitel kéz a kézben járnak, hiszen az energia- és vízfelhasználás csökkentése nemcsak a bolygónak kedvez, hanem a pénztárcádnak is.

Az olyan egyszerű lépések, mint az energiatakarékos izzók használata, a háztartási gépek tudatos üzemeltetése és a szigetelés javítása, jelentős megtakarításokat eredményezhetnek.

Emellett a megújuló energiaforrások, mint a napenergia vagy a szélenergia alkalmazása hosszú távon csökkenti a háztartás rezsiköltségeit és ökológiai lábnyomát.

Így a környezettudatos döntések révén nemcsak a fenntarthatósághoz járulhatsz hozzá, hanem pénzügyi szempontból is előnyös helyzetbe kerülhetsz.

És mindezt most állami támogatással teheted meg.

Érdemes megfontolni az otthonfelújítási támogatás igénylését.

Összefoglalás

Az otthonfelújítási támogatás révén számos munkálatot végezhetsz el, például épület szigetelést, nyílászárók cseréjét, fűtési és melegvíz-rendszerek korszerűsítését. Ezekre a munkálatokra használhatod fel az állami támogatást, ami jelentős anyagi segítséget nyújt a felújítási költségek csökkentésében. A támogatás igénybevételével nemcsak otthonod esztétikai megújítását érheted el, hanem hosszú távon csökkentheted rezsiköltségeidet is.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Melyik bankoknál igényelhetünk türelmi idős lakáshitelt?

Melyik bankoknál igényelhetünk türelmi idős lakáshitelt?

2023.10.27.

A türelmi idős lakáshitel a Gránit Banknál és az OTP Banknál érhető el. Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői röviden és közérthetően mutatják be ezeket a hiteleket. Két perces olvasási idő.

Tovább olvasom
Mi a különbség a lakásfelújítás és lakáskorszerűsítés között?

Mi a különbség a lakásfelújítás és lakáskorszerűsítés között?

2021.12.10.

Bár az építőanyagárak és a munkadíjak az egekben vannak, még mindig az egyik legkedveltebb hitelcél a lakásfelújítás és a lakáskorszerűsítés.

Tovább olvasom
Miért válaszd az Unicredit Bank Felújítási személyi kölcsönét?

Miért válaszd az Unicredit Bank Felújítási személyi kölcsönét?

2021.06.08.

Az Unicredit Bank Felújítási személyi kölcsöne új konstrukció, mellyel – ha lakásfelújítást tervezel – érdemes megismerkedned.

Tovább olvasom
Lakásfelújítási támogatás – Mit számolhatunk el anyagköltségként?

Lakásfelújítási támogatás – Mit számolhatunk el anyagköltségként?

2021.12.31.

A lakásfelújítási támogatás nem véletlenül népszerű, máris sokan igényelték, hiszen bárkinek jól jön a maximum 3 millió forintos állami segítség. Ugyanakkor a támogatás gyakorlati felvétele, felhasználása nem mindig egyértelmű, például sok kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy mi számítható fel anyagköltségként.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával