Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Adómentes befektetési formát keresel? Mutatjuk a lehetőségeket!

2024.05.03.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. június 12. 14:47

Egy befektetésnél az adómentesség növelheti a hozamot. És ez a cél. A hozam maximalizálása. De milyen adómentes befektetési formák vannak? És miért jó ez a befektetőknek? Utánajártunk, és mutatjuk a lehetőségeket.

Adómentes befektetési formát keresel? Mutatjuk a lehetőségeket!

Lakástakarékpénztár

Az állami támogatás megszüntetése után, tavaly jelentkezett egy új lakástakarék-pénztárral az Erste és az OTP Bank, amely bár hasonlít az elődjéhez, mégis más.

A régi, elég jól ismert lakástakarék-pénztári termék vonzerejét az állami támogatás adta. Ez azonban megszűnt.

Voltak azonban olyan előnyei is a lakástakaréknak, amik vonzóvá tehetik ma is ezt a terméket.

Négy dolog is van, ami igazán jóvá teszi ezt a lakástakarékot:

  • kamatbónusz – a kamat mellett magas kamatbónuszt kínál.
  • rendszeres megtakarítás – erről talán hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig fontos.
  • kedvezményes lakáshitel igénylés lehetősége – a mostani kiemelkedően magas lakáshitel kamatok mellett ez bizony egy igazi lehetőség.
  • adómentes

Állampapír

Az állampapír, vagyis a hivatalos nevén Magyar Állampapír (MÁP) és a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) is magyar állampapír, és egy befektetési lehetőség is, amit a Magyar Állam a finanszírozási igényei miatt bocsát ki.

A MÁP és a PMÁP kamatozása fix, és a befektetés futamideje általában több éves.

A kamatfizetés évente történik, és a futamidő végén az állampapír visszaváltható az eredeti befektetett összeggel és a kamattal.

Az állampapír egy befektetési lehetőség, ami magasabb hozamot nyújt, mint a hagyományos betéti kamatok.

A MÁP és a PMÁP az állampapír piac egyik legkedveltebb és legnépszerűbb formája Magyarországon, és lehetővé teszi a befektetők számára, hogy hosszabb távra tervezzenek, és magasabb hozamot érjenek el a befektetéseikkel.

Az állampapír magas hozamot nyújt, és hosszú lejáratú befektetési lehetőség. Általában több éves futamidejű, a kamata fix, és a futamidő végén kifizetik az eredeti befektetett összeget és a kamatot.

És az állampapír hozama adómentes.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

  • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
  • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
  • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Önkéntes nyugdíjpénztárak

Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP). A pénztár elsődleges célja a nyugdíj-kiegészítés.

A befizetések után 20 százalék adó-visszatérítést igényelhetünk, a hozamok adómentesek, a kifizetések pedig 10 év eltelte után adómentesek.

Számos ÖNYP létezik, mindegyik eltérő befektetési stratégiával és díjszabással. A választás során fontos figyelembe venni az egyéni célokat.

Az ÖNYP-be befizetett összegek adókedvezményekre jogosultak: Az adókedvezmény mértéke 20 százalék, és a személyi jövedelemadó-bevallásában igényelhető vissza.

A hozamok adómentesek: Ez azt jelenti, hogy a befizetések után elért nyereségre nem kell adót fizetni.

A kifizetések adómentesek: Az ÖNYP-ből származó kifizetések 10 év eltelte után adómentesek. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjba vonulás után nem kell adót fizetni a kapott összeg után.

Lényeges, hogy az adókedvezmény és az adómentesség feltételekhez kötött. A legfrissebb információkért javasoljuk, hogy fordulj a választott ÖNYP-hez.

Tartós Befektetési Számla (TBSZ) – Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ)

Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ): A NYESZ egy adókedvezményes nyugdíj megtakarítási számla. A befizetések után adókedvezmény kapható, és a hozamok adómentesek.

A Nyugdíj Előtakarítási Számla (NYESZ) adókedvezményeket nyújt. A hozamok adómentesek, a kifizetések pedig 10 év eltelte után adómentesek.

Tartós Befektetési Számla (TBSZ): A TBSZ egy adómentes befektetési számla, amelyen értékpapírokba fektethet be. A hozamok adómentesek, ha a számlát meghatározott ideig fenntartjuk.

Miért jó a befektetőnek, ha nem kell adót fizetni a nyereség után?

Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői szerint az adómentesség előnyös lehet a befektetők számára, mivel növeli a befektetési hozamokat.

Ha a befektetésből származó nyereséget nem terheli adó, akkor a befektető nagyobb összeget tarthat meg magának.

Ez javítja a befektetés tényleges hozamát, és növeli a befektetés vonzerejét a potenciális befektetők számára.

Az adómentesség lehetővé teszi a befektetők számára, hogy több pénzt forgassanak vissza más befektetési lehetőségekbe, ami hosszú távon nagyobb megtérülést eredményezhet.

Ezenkívül az adómentes nyereség lehetősége ösztönző lehet a hosszú távú befektetésekre.

Ez hozzájárulhat a pénzügyi stabilitásukhoz, és a hosszú távú befektetési stratégiák fenntartásához.

Az adómentesség a megtakarítási és befektetési termékek vonzerejét is növeli a befektetők számára, mivel kevesebb adminisztrációt és költséget jelent számukra.

A hosszú távú adómentesség elősegítheti a gazdasági növekedést és az innovációt, mivel ösztönzi az embereket a tőkebefektetésekbe.

Összességében az adómentesség pozitív hatással lehet a befektetőkre és a gazdaságra is.

Lényeges, hogy amikor adómentes befektetési formát keresünk, mindenképpen tájékozódjunk, hogy az általunk választott befektetési forma valóban adómentes-e.

Összefoglalás

Adómentes befektetések keresésekor számos lehetőség kínálkozik, amelyek segíthetnek a hozamok maximalizálásában. Ezek közé tartozik például a lakástakarékpénztár, amelynél bár az állami támogatás megszűnt, még mindig vonzó lehetőségeket kínál, többek között adómentességet. Az állampapírok, mint a MÁP és a PMÁP, szintén népszerűek a befektetők körében, hiszen a fix kamatozás és a hosszú távú befektetési lehetőség mellett adómentességet is biztosítanak. Az önkéntes nyugdíjpénztárak, a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) és a Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ) is kiemelkedő adókedvezményeket nyújtanak, illetve adómentes hozamokat biztosítanak.

Az adómentesség előnyei jelentősek lehetnek a befektetők számára, mivel segítenek növelni a befektetések tényleges hozamát. Az adómentes nyereség lehetősége ösztönző lehet a hosszú távú befektetésekre, hozzájárulva ezzel a pénzügyi stabilitáshoz és a gazdasági növekedéshez. Fontos azonban, hogy alaposan tájékozódjunk az adómentes befektetési lehetőségekről.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Ne maradj le! Így juthatsz akár 280.000 Ft adó-visszatérítéshez!

Ne maradj le! Így juthatsz akár 280.000 Ft adó-visszatérítéshez!

2023.12.06.

Magyarországon az állam támogatja azokat, akik önkéntesen megtakarítanak. Ez az állami támogatás adó-visszatérítés formájában történik, ami akár évi 280 ezer forint is lehet. Szakértőink segítenek elkerülni, hogy lemaradj erről, hiszen akár 280 ezer forintot is ad az állam. Tippek, ötletek, határidők a cikkben.

Tovább olvasom
Minden, amit az átalányadózásról tudnod kell

Minden, amit az átalányadózásról tudnod kell

2022.08.26.

Az átalányadózás napjainkban felkapottabb téma, mint bármi más, ami nem meglepő – az alábbiakból mindent megtudhatsz róla.

Tovább olvasom
Az év végéig igényelhető fizetési kedvezmény

Az év végéig igényelhető fizetési kedvezmény

2021.08.13.

Fizetési kedvezmények érhetőek el, amelyek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál igényelhetőek – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Mire kell figyelnünk adóbevallás előtt?

Mire kell figyelnünk adóbevallás előtt?

2022.03.24.

A legtöbb adózónak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el éves adóbevallását, évek óta ez a metódus, ami kényelmes, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy nem kell ellenőriznünk és odafigyelnünk rá adóbevallás előtt.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával