Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Adómentes befektetési formát keresel? Mutatjuk a lehetőségeket!

2024.05.03.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. május 3. 13:47

Egy befektetésnél az adómentesség növelheti a hozamot. És ez a cél. A hozam maximalizálása. De milyen adómentes befektetési formák vannak? És miért jó ez a befektetőknek? Utánajártunk, és mutatjuk a lehetőségeket.

Adómentes befektetési formát keresel? Mutatjuk a lehetőségeket!

Lakástakarékpénztár

Az állami támogatás megszüntetése után, tavaly jelentkezett egy új lakástakarék-pénztárral az Erste és az OTP Bank, amely bár hasonlít az elődjéhez, mégis más.

A régi, elég jól ismert lakástakarék-pénztári termék vonzerejét az állami támogatás adta. Ez azonban megszűnt.

Voltak azonban olyan előnyei is a lakástakaréknak, amik vonzóvá tehetik ma is ezt a terméket.

Négy dolog is van, ami igazán jóvá teszi ezt a lakástakarékot:

  • kamatbónusz – a kamat mellett magas kamatbónuszt kínál.
  • rendszeres megtakarítás – erről talán hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig fontos.
  • kedvezményes lakáshitel igénylés lehetősége – a mostani kiemelkedően magas lakáshitel kamatok mellett ez bizony egy igazi lehetőség.
  • adómentes

Állampapír

Az állampapír, vagyis a hivatalos nevén Magyar Állampapír (MÁP) és a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) is magyar állampapír, és egy befektetési lehetőség is, amit a Magyar Állam a finanszírozási igényei miatt bocsát ki.

A MÁP és a PMÁP kamatozása fix, és a befektetés futamideje általában több éves.

A kamatfizetés évente történik, és a futamidő végén az állampapír visszaváltható az eredeti befektetett összeggel és a kamattal.

Az állampapír egy befektetési lehetőség, ami magasabb hozamot nyújt, mint a hagyományos betéti kamatok.

A MÁP és a PMÁP az állampapír piac egyik legkedveltebb és legnépszerűbb formája Magyarországon, és lehetővé teszi a befektetők számára, hogy hosszabb távra tervezzenek, és magasabb hozamot érjenek el a befektetéseikkel.

Az állampapír magas hozamot nyújt, és hosszú lejáratú befektetési lehetőség. Általában több éves futamidejű, a kamata fix, és a futamidő végén kifizetik az eredeti befektetett összeget és a kamatot.

És az állampapír hozama adómentes.

Önkéntes nyugdíjpénztárak

Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP). A pénztár elsődleges célja a nyugdíj-kiegészítés.

A befizetések után 20 százalék adó-visszatérítést igényelhetünk, a hozamok adómentesek, a kifizetések pedig 10 év eltelte után adómentesek.

Számos ÖNYP létezik, mindegyik eltérő befektetési stratégiával és díjszabással. A választás során fontos figyelembe venni az egyéni célokat.

Az ÖNYP-be befizetett összegek adókedvezményekre jogosultak: Az adókedvezmény mértéke 20 százalék, és a személyi jövedelemadó-bevallásában igényelhető vissza.

A hozamok adómentesek: Ez azt jelenti, hogy a befizetések után elért nyereségre nem kell adót fizetni.

A kifizetések adómentesek: Az ÖNYP-ből származó kifizetések 10 év eltelte után adómentesek. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjba vonulás után nem kell adót fizetni a kapott összeg után.

Lényeges, hogy az adókedvezmény és az adómentesség feltételekhez kötött. A legfrissebb információkért javasoljuk, hogy fordulj a választott ÖNYP-hez.

Tartós Befektetési Számla (TBSZ) – Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ)

Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ): A NYESZ egy adókedvezményes nyugdíj megtakarítási számla. A befizetések után adókedvezmény kapható, és a hozamok adómentesek.

A Nyugdíj Előtakarítási Számla (NYESZ) adókedvezményeket nyújt. A hozamok adómentesek, a kifizetések pedig 10 év eltelte után adómentesek.

Tartós Befektetési Számla (TBSZ): A TBSZ egy adómentes befektetési számla, amelyen értékpapírokba fektethet be. A hozamok adómentesek, ha a számlát meghatározott ideig fenntartjuk.

Miért jó a befektetőnek, ha nem kell adót fizetni a nyereség után?

Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői szerint az adómentesség előnyös lehet a befektetők számára, mivel növeli a befektetési hozamokat.

Ha a befektetésből származó nyereséget nem terheli adó, akkor a befektető nagyobb összeget tarthat meg magának.

Ez javítja a befektetés tényleges hozamát, és növeli a befektetés vonzerejét a potenciális befektetők számára.

Az adómentesség lehetővé teszi a befektetők számára, hogy több pénzt forgassanak vissza más befektetési lehetőségekbe, ami hosszú távon nagyobb megtérülést eredményezhet.

Ezenkívül az adómentes nyereség lehetősége ösztönző lehet a hosszú távú befektetésekre.

Ez hozzájárulhat a pénzügyi stabilitásukhoz, és a hosszú távú befektetési stratégiák fenntartásához.

Az adómentesség a megtakarítási és befektetési termékek vonzerejét is növeli a befektetők számára, mivel kevesebb adminisztrációt és költséget jelent számukra.

A hosszú távú adómentesség elősegítheti a gazdasági növekedést és az innovációt, mivel ösztönzi az embereket a tőkebefektetésekbe.

Összességében az adómentesség pozitív hatással lehet a befektetőkre és a gazdaságra is.

Lényeges, hogy amikor adómentes befektetési formát keresünk, mindenképpen tájékozódjunk, hogy az általunk választott befektetési forma valóban adómentes-e.

Összefoglalás

Adómentes befektetések keresésekor számos lehetőség kínálkozik, amelyek segíthetnek a hozamok maximalizálásában. Ezek közé tartozik például a lakástakarékpénztár, amelynél bár az állami támogatás megszűnt, még mindig vonzó lehetőségeket kínál, többek között adómentességet. Az állampapírok, mint a MÁP és a PMÁP, szintén népszerűek a befektetők körében, hiszen a fix kamatozás és a hosszú távú befektetési lehetőség mellett adómentességet is biztosítanak. Az önkéntes nyugdíjpénztárak, a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) és a Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ) is kiemelkedő adókedvezményeket nyújtanak, illetve adómentes hozamokat biztosítanak.

Az adómentesség előnyei jelentősek lehetnek a befektetők számára, mivel segítenek növelni a befektetések tényleges hozamát. Az adómentes nyereség lehetősége ösztönző lehet a hosszú távú befektetésekre, hozzájárulva ezzel a pénzügyi stabilitáshoz és a gazdasági növekedéshez. Fontos azonban, hogy alaposan tájékozódjunk az adómentes befektetési lehetőségekről.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Ne maradj le! Így juthatsz akár 280.000 Ft adó-visszatérítéshez!

Ne maradj le! Így juthatsz akár 280.000 Ft adó-visszatérítéshez!

2023.12.06.

Magyarországon az állam támogatja azokat, akik önkéntesen megtakarítanak. Ez az állami támogatás adó-visszatérítés formájában történik, ami akár évi 280 ezer forint is lehet. Szakértőink segítenek elkerülni, hogy lemaradj erről, hiszen akár 280 ezer forintot is ad az állam. Tippek, ötletek, határidők a cikkben.

Tovább olvasom
Mire kell figyelnünk adóbevallás előtt?

Mire kell figyelnünk adóbevallás előtt?

2022.03.24.

A legtöbb adózónak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el éves adóbevallását, évek óta ez a metódus, ami kényelmes, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy nem kell ellenőriznünk és odafigyelnünk rá adóbevallás előtt.

Tovább olvasom
Az év végéig igényelhető fizetési kedvezmény

Az év végéig igényelhető fizetési kedvezmény

2021.08.13.

Fizetési kedvezmények érhetőek el, amelyek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál igényelhetőek – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Minden, amit az átalányadózásról tudnod kell

Minden, amit az átalányadózásról tudnod kell

2022.08.26.

Az átalányadózás napjainkban felkapottabb téma, mint bármi más, ami nem meglepő – az alábbiakból mindent megtudhatsz róla.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával