Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Nyugdíjbiztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztár? Segítünk eldönteni!

2022.01.17.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. január 17. 10:34

Nyugdíjbiztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztár? A nyugdíj előtakarékosság két leginkább népszerű formájáról van szó. Ahhoz, hogy dönteni tudjunk közöttük, érdemes megismerni a részleteket!

Nyugdíjbiztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztár? Segítünk eldönteni!

Előtakarékoskodás, de hogyan?

Nagyon sokan gondolnak előre nyugdíjas éveikre, arra, hogy a leendő nyugdíj mellett jó volna valami kiegészítő forrás. Azaz előtakarékoskodnak, s teszik ezt nagyon helyesen. Na, de az előtakarékoskodásnak többféle formája van, s olykor nehéz eldönteni, melyik utat válassza az ember. A legfőbb kérdés így hangzik: nyugdíjbiztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztár? Hiszen az emberek többsége ebben a két típusban gondolkodik alapvetően.

Mindkét típus népszerű, de vannak változások

Nyugdíjbiztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztár? Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. A nyugdíjbiztosítás jelenleg nagyon népszerű, hiszen a szolgáltatók egyre kedvezőbb feltételekkel árusítanak ilyen termékeket, és az állami szabályozások is pozitívan befolyásolják a szektort. Az önkéntes nyugdíjpénztárban pedig egyrészt azért bíznak sokan, mert egy hagyományos, bejáratott megtakarítási formáról van szó, másfelől a munkáltatók Cafeteria keretében adott, választható támogatása sokakat terelt a típus felé. Igaz, utóbbi szerepe az elmúlt két évben lecsökkent, hiszen a Cafeteria rendszer módosítása kedvezőtlenebb környezetet hozott.

Mit kell tudni a nyugdíjbiztosításról?

Nyugdíjbiztosítás 2014 óta köthető hazánkban, a vele rokon életbiztosítások története jóval korábbi. A különbség a nyugdíj-, és az életbiztosítások között alapvetően az, hogy előbbi akkor fizet, ha a biztosított eléri a nyugdíjkorhatárt (azt a korhatárt, amely a szerződéskötéskor életben volt). A nyugdíjbiztosításra igénybe vehető az évi 20 százalékos adókedvezmény, a másik előnye, hogy egy olyan megtakarítási formáról van szó, amelynél többféle portfólióba fektethetjük be pénzünket. A nyugdíjbiztosítás egy rugalmas, ugyanakkor kiszámítható előtakarékossági forma.

Mit kell tudni az önkéntes nyugdíjpénztárról?

Az önkéntes nyugdíjpénztár egy hagyományos, egyszerű megtakarítási forma, amely elsősorban amiatt vált népszerűvé, mert több munkáltató bér melletti juttatásként ezt fizette alkalmazottainak. Egy 2019-es törvénymódosítást követően azonban megszűnt a kedvező adózása a terméknek, amely jövedelemként adózik. Ez a módosítás visszavetette az önkéntes nyugdíjpénztárak népszerűségét, ezzel együtt az egyszerűsége és átláthatósága miatt ma is sokan választják ezt a megtakarítási formát. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás hátránya, hogy a mindenkori nyugdíjkorhatárt veszi figyelembe, tehát ha az az évek során emelkedik, az negatívan érinti az ügyfeleket. Az önkéntes nyugdíjpénzárt esetében is van 20 százalékos adó visszatérítés, ugyanakkor itt évente maximum 150 ezer forint adójóváírás igényelhető.

Nyugdíjbiztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztár?

Hogy a nyugdíjbiztosítás, vagy az önkéntes nyugdíjpénztár a jobb választás, csak akkor tudjuk megítélni, ha ismerjük a saját lehetőségeinket és igényeinket. Alapvetően mindkét típus havi befizetéseken alapul, a havi összeget magunk választhatjuk meg, előbbinél 8-10 ezer forinttól indulhatunk, utóbbi esetében elegendő 4-5 ezer forint is, ha úgy döntünk. A nyugdíjbiztosítással magasabb hozam érhető el, persze ezt nem lehet garantálni, általánosságban körülbelül 2 százalékkal járhatunk jobban, mint ha önkéntes nyugdíjpénztárba fektetjük a pénzünket. Ugyanakkor a költségek általában nagyobbak egy nyugdíjbiztosításnál, ahol nagyon is számít, melyik szolgáltató, melyik termékét választjuk.

Akkor melyik nyugdíj előtakarékossági típus érdemes választani? Ez személyfüggő, meghatározhatja az életkor, vagy például az, hogy mekkora összeget tudunk havonta félretenni. Ugyanakkor elmondható, hogy a pénzügyekben jártasabbaknak érdemes a biztosítások felé kacsingatnia, hiszen jó ajánlatokat lehet kifogni. Azok se keseredjenek el, akiktől távol áll ez a világ, hiszen bármikor igénybe lehet venni szakértők segítségét.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Ne maradj le! Így juthatsz akár 280.000 Ft adó-visszatérítéshez!

Ne maradj le! Így juthatsz akár 280.000 Ft adó-visszatérítéshez!

2023.12.06.

Magyarországon az állam támogatja azokat, akik önkéntesen megtakarítanak. Ez az állami támogatás adó-visszatérítés formájában történik, ami akár évi 280 ezer forint is lehet. Szakértőink segítenek elkerülni, hogy lemaradj erről, hiszen akár 280 ezer forintot is ad az állam. Tippek, ötletek, határidők a cikkben.

Tovább olvasom
Plusz pénz állt a házhoz? Mit érdemes tennünk, ha extra bevételhez jutunk?

Plusz pénz állt a házhoz? Mit érdemes tennünk, ha extra bevételhez jutunk?

2020.09.09.

Ha váratlanul kisebb-nagyobb bevételre teszünk szert, érdemes elgondolkodnunk azon, mit kezdjünk vele. Természetesen nyomban el is költhetjük, de érdemes hosszabb távra gondolva cselekedni. Nézzük, mit kezdjünk az extra pénzzel, hogy jó helyre kerüljön!

Tovább olvasom
Nézzük át, mit kell tudni a nyugdíjbiztosításokról!

Nézzük át, mit kell tudni a nyugdíjbiztosításokról!

2020.12.11.

Nyugdíjbiztosítás megkötésén gondolkodsz, de szeretnél tájékozódni, mielőtt megteszed ezt a lépést? Jó helyen jársz!

Tovább olvasom
Nyugdíjbiztosítás és adózás

Nyugdíjbiztosítás és adózás

2021.09.23.

A nyugdíj-előtakarékosság egyik formája a nyugdíjbiztosítás. A boldog, anyagilag is biztos nyugdíjas évek előrelátást igényelnek. Az állam által nyújtott nyugdíjas jövedelem kiegészítésre szorulhat. Ennek egyik népszerű formája a nyugdíjbiztosítás. Lássuk, hogy adózik ez a biztosítási forma, és mivel jár, ha nyugdíjba vonulás előtt felvesszük.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával