Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mennyit spórolhatunk meg a kölcsönünk előtörlesztésével?

2024.04.26.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2024. április 26. 12:38

Merthogy spórolhatunk. Akár milliós összeget is. De mi az előtörlesztés? Mikor érdemes előtörleszteni? És persze a lényeg: mennyit spórolhatunk meg a kölcsönünk előtörlesztésével? Utánajártunk, és mutatjuk az eredményt. És nem lesz meglepetés: nagyon sokat is megspórolhatunk.

Mennyit spórolhatunk meg a kölcsönünk előtörlesztésével?

Mi is az az előtörlesztés?

Az előtörlesztés azt jelenti, hogy a hiteledből a szerződésben meghatározott törlesztőrészleten felül egy összegben visszafizetsz valamennyit.

Ez lehet akár néhány havi törlesztőrészletnek megfelelő összeg is, de akár a teljes fennálló tartozásod is.

Ha a teljes tartozást visszafizeted, akkor azt végtörlesztésnek nevezik.

Ha csak egy részét, akkor az az előtörlesztés.

Az előtörlesztésnek több előnye is lehet:

  • Csökken a hátralévő tőketartozásod, így kevesebb kamatot kell fizetned a hátralévő összeg után.
  • Ezáltal csökkenhet a havi törlesztőrészleted is.
  • Hamarabb megszabadulhatsz a hiteltől.

Lényeges, hogy előtörlesztés esetén a bank előtörlesztési díjat számíthat fel, ami az előtörlesztett összeg néhány százaléka.

A pontos díj mértékét érdemes előre megkérdezni a banktól, ahol a hiteled van.

A kölcsön előtörlesztése – mikor éri meg?

Azt érdemes kiszámolni, hogy valóban megéri-e a személyi kölcsönünk előtörlesztése.

Ehhez tudni kell, hogy hány hónap van még hátra a futamidőből, és hogy mekkora a tőketartozás.

A tőketartozás nagyságából tudható meg, hogy mi az az összeg, amit vissza kell fizetni.

Ehhez azonban még más költségek is hozzáadódhatnak, ilyen az előtörlesztés díja is.

Az elő- és végtörlesztésnek szinte mindig van díja, bár ez néhány esetben ez nulla forint. Mégsem ez a jellemző, a bankok a legtöbbször megfizettetik, ha le akarjuk zárni a kölcsönt.

Kérdés, hogy megéri-e feláldoznunk erre a megtakarítást, mert lehet, hogy jobban jár az előtörlesztést tervező, ha például befekteti azt.

Lehetséges, hogy a befektetés által elért nyereség kiegyenlíti, vagy épp meg is haladja azt a többletkiadást, amit az előtörlesztéssel szeretne valaki elkerülni.

Mennyit spórolhatunk meg a kölcsönünk előtörlesztésével? – egy pénzügyi szakértő útmutatója

Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői szerint, ahogy az életben minden más területen, úgy a pénzügyekben is nagy szerepe van annak, hogy hogyan kezeljük az ügyeinket.

Az előtörlesztés lehetősége gyakran felmerül, és sokak számára kérdés lehet, hogy megéri-e ezt megtenni.

Először is, érdemes tisztázni, hogy mit is jelent az előtörlesztés. Az előtörlesztés azt jelenti, hogy a kölcsön futamidejét lerövidítjük, és a még fennálló tartozást előre kifizetjük. Ezáltal a kölcsönből adódó kamatköltségek is csökkenhetnek.

Ahhoz, hogy megértsük, mennyit spórolhatunk meg egy kölcsön előtörlesztésével, először is ki kell számolnunk, hogy mekkora kamatköltségekkel jár a kölcsönünk.

Ezt a kamat és a fennálló tartozás alapján lehet kiszámolni. A kölcsön futamidejének lerövidítése azt jelenti, hogy kevesebb ideig kell kamatot fizetni a tartozásunkra.

Ezenkívül fontos megjegyezni, hogy sok bank előtörlesztési díjat számol fel, amikor előtörlesztjük a kölcsönt.

Ez a díj általában egy százaléka a fennmaradó tartozás összegének.

Ezért érdemes figyelembe venni ezt a költséget is, amikor kiszámoljuk, hogy mennyit spórolhatunk meg.

Az előtörlesztés előnyei között az is szerepel, hogy csökkenthetjük a havi törlesztőrészletet, ami lehetővé teszi, hogy gyorsabban megszabaduljunk a kölcsöntől, és kevesebb kamatot fizessünk az összesen.

Emellett csökkenthetjük a kockázatot is, hiszen minél hamarabb törlesztjük a kölcsönt, annál kevesebb idő áll fenn a pénzügyi nehézségek miatti problémákra.

Összességében elmondható, hogy a kölcsön előtörlesztése lehetőséget nyújthat a spórolásra, és a pénzügyi helyzetünk javítására.

Azonban mindig érdemes alaposan átgondolni és számításba venni az előtörlesztési díjat és egyéb költségeket, hogy valóban megéri-e ezt a lépést megtenni.

Ha bizonytalan vagy a döntésben, érdemes lehet pénzügyi tanácsadót vagy szakértőt felkeresni, aki segíthet a konkrét helyzetedre szabott tanácsokkal és számításokkal.

Ne feledd, hogy a pénzügyi döntések meghozatala mindig alapos mérlegelést igényel, de egy jól megfontolt előtörlesztés jelentős megtakarítást eredményezhet a hosszú távon.

Akár több millió forint is lehet a megtakarítás egy hosszabb futamidejű és magas hitelösszegű kölcsön esetén.

Összefoglalás

Az előtörlesztés lehetőséget nyújt arra, hogy jelentős összeget spóroljunk meg hitelünkön. Az előtörlesztés lényege, hogy a meglévő tartozásunkból egy összeget előre kifizetünk a futamidő lejárata előtt. Ezáltal csökken a hátralévő tőketartozásunk, és kevesebb kamatot kell fizetnünk a kölcsön után. Fontos azonban figyelembe venni az előtörlesztési díjat, melyet a bank felszámíthat. Az előtörlesztés előnyei közé tartozik a havi törlesztőrészlet csökkentése és a kölcsöntől való gyorsabb megszabadulás lehetősége, ami hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhet. Az előtörlesztést mindig érdemes alaposan átgondolni és számításba venni a költségeket, de egy jól megfontolt döntés jelentős pénzügyi előnyöket hozhat.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Infláció: ezeket a kölcsönöket éri meg most előtörleszteni

Infláció: ezeket a kölcsönöket éri meg most előtörleszteni

2022.04.06.

A jelenlegi inflációs helyzetben érdemes-e most előtörleszteni kölcsönöket, s ha igen, mely típusúakat? Ennek a kérdésnek igyekeztünk utánajárni írásunkban.

Tovább olvasom
Minden, amit tudnod kell a CSOK Plusz előtörlesztéséről

Minden, amit tudnod kell a CSOK Plusz előtörlesztéséről

2024.02.16.

A CSOK Plusz hitel segítséget nyújthat ahhoz, hogy a családunk egy méltó ingatlanban éljen. A támogatás hosszú távra szól, és közben alakulhat úgy az életünk, hogy vissza tudjuk fizetni a hitelt. Ezért utánajártunk, hogy mit kell tudni a CSOK Plusz előtörlesztéséről. Mutatjuk, hogy mit találtunk.

Tovább olvasom
Hitel előtörlesztés és végtörlesztés – mi a különbség?

Hitel előtörlesztés és végtörlesztés – mi a különbség?

2022.10.14.

Ha az élethelyzetünk úgy hozta, hogy lehetőségünk van a meglévő lakás,- vagy szabad felhasználású kölcsönünk teljes egészét, vagy egy részét visszafizetni a futamidő lejárta előtt, akkor ismernünk kell a lehetőségeinket. Előtörlesztés és végtörlesztés: tudjuk mi a különbség, és hogy a mi esetünkben melyiket érdemes választani? Segítünk dönteni!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával