Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mennyi a törlesztője jelenleg egy 15 millió forintos lakáshitelnek?

2024.03.05.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. március 5. 17:05

Amikor lakáshitelt igényelünk, fontos, hogy tisztában legyünk a várható költségekkel. Az a költség, ami évekig minden hónapban jelentkezni fog, a törlesztőrészlet. Utánajártunk, hogy mennyi a törlesztője jelenleg egy 15 millió forintos lakáshitelnek.

Mennyi a törlesztője jelenleg egy 15 millió forintos lakáshitelnek?

A lakáshitel – amivel egy saját otthonunk lehet

A lakáshitel egy hitel, amelyet kifejezetten ház vagy lakás vásárlására, építésére, bővítésére, esetleg felújítására szolgál.

Azok számára nyújt segítséget, akik önerőből nem tudnának saját házra vagy lakásra szert tenni, de kölcsön segítségével igen.

A lakáshitelek számos szempont eltérnek egymástól. A legfontosabbak a következők:

Kamatozás típusa: a lakáshitelek kamata lehet fix vagy változó. A fix kamatozású hiteleknél a kamat mértéke a futamidő alatt nem változik, míg a változó kamatozású hiteleknél a kamat mértéke a piaci kamatváltozásoktól függően változhat.

Futamidő: a lakáshitelek futamideje általában 5-25 év között van. A hosszabb futamidővel rendelkező hiteleknél a törlesztőrészletek alacsonyabbak, de a teljes visszafizetendő összeg magasabb lesz.

Törlesztés módja: a lakáshitelek törlesztése egyenletes havi törlesztő részletekkel történik.

A lakáshitel igényléséhez a következő dokumentumokra van szükség:

  • Személyi igazolvány
  • Lakcímkártya
  • Jövedelemigazolás
  • Nyugdíjas igazolvány vagy nyugdíjfolyósítási igazolás
  • Bankszámlakivonat
  • Ingatlan adásvételi szerződés vagy építési engedély

A lakáshitel igénylése egy összetett folyamat, amely több hetet is igénybe vehet. A hitel igénylése előtt érdemes alaposan tájékozódni a lehetőségekről, és összehasonlítani a különböző bankok ajánlatait.

A lakáshitel igénylés szempontjai – mire kell a 15 millió?

A hitelcél: a hitelt milyen célra szeretnéd felhasználni? Ha lakásvásárláshoz szeretnéd igényelni a hitelt, akkor fontos figyelembe venni az ingatlan értékét, a vételárhoz kötelező önerőt és a hitelfelvétellel járó költségeket.

A jövedelmed: a hitel összege nem haladhatja meg a jövedelmed havi adott százalékát.

A futamidő: a futamidő hosszától függ, hogy mennyi kamatot fogsz fizetni.

A törlesztőrészlet: a törlesztőrészletnek olyan mértékűnek kell lennie, hogy azt kényelmesen ki tudd fizetni.

A lakáshitel igénylése előtt érdemes alaposan átgondolni a lehetőségeket, hogy a legjobb döntést tudd hozni.

Mennyi a törlesztője jelenleg egy 15 millió forintos lakáshitelnek?

A 15 millió forintos lakáshitel törlesztőrészlete számos tényezőtől függ. A legfontosabb befolyásoló tényezők a következők:

Futamidő: Minél hosszabb a futamidő, annál alacsonyabb lesz a havi törlesztőrészlet, de összességében több kamatot kell majd visszafizetni.

Kamat: A kamat mértéke a banki ajánlattól és a kamatperiódustól függ.

Jövedelem: A bankok a hitelbírálat során figyelembe veszik a jövedelmed mértékét is, és ennek alapján határozzák meg a maximálisan felvehető hitelösszeget és a törlesztőrészlet is ebből jön ki.

Egyéb feltételek: Egyes bankok kedvezőbb kamatot kínálhatnak, ha pl. bankszámlát nyitsz náluk, vagy jövedelem átutalást vállalsz.

Példák:

  • 10 éves futamidő, havi törlesztőrészlet kb. 170.000 Ft
  • 20 éves futamidő, havi törlesztőrészlet kb. 115.000 Ft

Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői szerint pontos törlesztőrészlet kiszámításához javasolt, hogy használj egy lakáshitel kalkulátort.

Ezen kalkulátorok segítségével összehasonlíthatod a különböző bankok ajánlatait, és megtalálhatod a legkedvezőbb lakáshitelt.

Fontos, hogy a hitelfelvétel előtt tájékozódj a banki kondíciókról, és alaposan fontold meg a lehetőségeidet.

Ne felejtsd el, hogy a lakáshitel hosszú távú elköteleződés, ezért csak akkor vegyél fel hitelt, ha biztosan tudod majd törleszteni.

A lakáshitel kalkulátor használata

A lakáshitel kalkulátor egy online eszköz, amely segít meghatározni, hogy milyen mértékű hitelt tudsz felvenni otthonod megvásárlásához vagy felújításához.

Első lépésként meg kell adni a kívánt hitelösszeget, valamint a visszafizetés időtartamát (futamidő).

Ezen információk alapján a kalkulátor kiszámolja a havi törlesztőrészletet és a teljes visszafizetendő összeget.

Fontos figyelembe venni a futamidő kiválasztásánál, hogy az hogyan befolyásolja a törlesztőrészleteket.

A lakáshitel kalkulátor segít abban is, hogy összehasonlítsd a különböző hitelajánlatokat, és kiválaszd a legmegfelelőbbet az egyéni pénzügyi helyzetednek.

Használat előtt érdemes alaposan átgondolni az adatokat, és szükség esetén kérni szakértő tanácsot.

A pontos számítások segítenek abban, hogy meghatározd, milyen típusú és összegű hitel vállalása lenne fenntartható számodra hosszú távon.

Összefoglalás

Egy 15 millió forintos lakáshitel törlesztőrészlete számos tényezőtől függ, többek között a futamidőtől, a kamattól és a jövedelemtől. A futamidő növelésével csökkenthető a havi törlesztőrészlet, viszont ez összességében több kamatfizetést eredményez. A hitelbírálat során figyelembe veszik a jövedelem mértékét is. Egy lakáshitel kalkulátor segítségével könnyen összehasonlíthatjuk a különböző bankok ajánlatait és megtalálhatjuk a számunkra legkedvezőbbet. Fontos, hogy a hitelfelvétel előtt alaposan tájékozódjunk a banki kondíciókról, és mérlegeljük a lehetőségeinket, figyelembe véve, hogy a lakáshitel hosszú távú elköteleződést jelent.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Hitelfelvétel a Providentnél: ismerd meg az Otthoni Szolgáltatást!

Hitelfelvétel a Providentnél: ismerd meg az Otthoni Szolgáltatást!

2022.10.07.

Az Otthoni Szolgáltatás a kényelem érdekében jött létre, ám költsége is van – az alábbiakból mindent megtudhatsz róla és a Provident kölcsöneiről.

Tovább olvasom
Nézzük át, milyen hitelfajták léteznek!

Nézzük át, milyen hitelfajták léteznek!

2020.12.28.

Az egyes hitelfajták között alapvető különbségek vannak, amelyekkel érdemes tisztában lenned, mielőtt beadnál egy hitelkérelmet – olvasd el cikkünket, és minden információt megkapsz!

Tovább olvasom
Vehetünk fel jelzáloghitelt elidegenítési és terhelési tilalom esetén?

Vehetünk fel jelzáloghitelt elidegenítési és terhelési tilalom esetén?

2022.12.30.

Az elidegenítési és terhelési tilalom – röviden ETT – sokszor jelenik meg egy hitelfelvétel során, ám a pontos jelentése nem közismert.

Tovább olvasom
Mi lesz a közös hitellel válás esetén?

Mi lesz a közös hitellel válás esetén?

2022.07.22.

A közös hitelt válás esetén rendezni kell, hiszen a válás során mindenről meg kell állapodni, ami a közös életben vagyonként szerepelt.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával