Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakáshitel felvétel lépésről lépésre

2022.04.22.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. április 22. 10:18

Egy lakáshitel felvétele egyszerre lehet bonyolult és egyszerű, de az biztos, hogy ha az ember előre felkészül, sok időt és energiát spórolhat meg az ügyintézésnél.

Lakáshitel felvétel lépésről lépésre

Természetes a lakáshitel felvétele

A lakáshitel nagyon sok ember életében jelen van és egyre többeket érint évről-évre. Az ingatlanárak folyamatosan dráguló tendenciát mutatnak, miközben a piac rendkívül aktív és az állami támogatási rendszer is ösztönzi a vásárlást/építést. A lakáshitel felvétel mondhatni ma már természetes, hiszen kevesen vannak azok, akik teljesen önerőből tudnak finanszírozni egy ingatlan vásárlást, vagy építést.

Le kell szűkíteni a kört

Mit kell tudni a lakáshitelekről? A bankok árulják és rengetegféle létezik belőle. Első körben érdemes úgy szűkíteni a kört, hogy számba vesszük saját lehetőségeinket a nettó jövedelmünk alapján. A folyamatba szakértő segítségét is kérhetjük, és ehhez hasonló támogatást igyekszik nyújtani cikkünk, amelyben többféle információt olvashatsz egy lakáshitel felvétele kapcsán.

Az adásvételi szerződés az első

A megfelelő ingatlan és megfelelő lakáshitel ajánlat kiválasztását követően adásvételi szerződést kell kötni a szóban forgó lakásra. Az adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell a finanszírozás részleteit, azt is, hogy a lakáshitelt melyik intézmény és hogyan nyújtja. Az adásvételi szerződés érkeztetve lesz a földhivatalban, ezzel elindul a folyamat.

Következik az igénylés

A lakáshitel felvétele az igényléssel kezdődik, amelyet az adásvételi szerződést követően nyújthatunk be. A benyújtást megelőzően ki kell pipálnunk minden teendőt, amelyet bankunk előír. A bankok ehhez rendelkeznek egy pontos listával, az tartalmazza, milyen dokumentumokat kell beszerezzünk. Ha minden megvan, minden érvényes, akkor benyújthatjuk hiteligénylésünket.

Az igénylést követően

Ha a bank megkapta az igénylést, természetesen ellenőrzi azt, majd független értékbecslőt küld a megvásárolni kívánt ingatlanba. Miután megvan az értékbecslés eredménye, a bank elbírálja hiteligényünket. A bírálat alatt a pénzintézet további dokumentumokat kérhet. Ha a bank mindent rendben talált, megkapjuk a szerződést, amelyet érdemes alaposan átolvasni. Erre kapunk időt és kérhetünk hozzá segítséget is, a kérdéses részekre vonatkozóan ne habozzunk felvilágosítást kérni. Miután megtörtént az aláírás, így a szerződéskötés, a szerződést (pontosabban annak bizonyos részeit) közjegyzői okiratba kell foglaltatni.

Folyósítás előtt

A szerződés kötést követően a szerződést szintén érkeztetni kell a földhivatalban. Előfordulhat, hogy a folyósításhoz még teljesítenünk kell egy-két feltételt, ilyen lehet például a lakásbiztosítás megléte. Ha minden rendben van, a bank néhány napon belül folyósítja a hitelösszeget.

Folyósítás után

A lakáshitel felvétele nem ér véget a folyósítással. Ezt követően a banknak még igazolnunk szükséges, hogy tulajdonjogunk bejegyzésre kerül, ezzel kapcsolatban határozatot kell bemutatnunk a pénzintézet számára.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

A legfontosabb fogalmak lakáshitel felvétele előtt

A legfontosabb fogalmak lakáshitel felvétele előtt

2022.11.02.

Lakáshitel felvétele előtt, illetve a folyamat során számos olyan fogalommal találkozhatunk, amelyek ismeretlenek lehetnek.

Tovább olvasom
Mi alapján érdemes összehasonlítanunk a hiteleket?

Mi alapján érdemes összehasonlítanunk a hiteleket?

2021.11.29.

Egy hitelfelvétel évekre meghatározhatja a költségvetésünk kiadási oldalát. Fontos tehát, hogy milyen kondíciókkal veszünk fel hitelt, hiszen nem mindegy, hogy mennyivel fizetünk vissza többet annál, mint amennyit felvettünk. Megfelelő választás esetén akár egy autó árát is megtakaríthatjuk. Utánajártunk, hogy mi alapján érdemes összehasonlítani a hiteleket.

Tovább olvasom
Munkahelyváltás előtt állsz? Így befolyásolhatja a hitelfelvételt

Munkahelyváltás előtt állsz? Így befolyásolhatja a hitelfelvételt

2023.07.27.

Az elégedetlenség a munkahellyel általánosnak nevezhető Magyarországon. Honfitársaink jelentős része munkahelyet váltana. De hogy befolyásolja ez a hitelfelvételt? Milyen állami támogatástól eshetünk el egy munkahelyváltás miatt? Mi a helyzet a Babaváró hitellel és a CSOK támogatással? Hogyan kell úgy munkahelyet váltani, hogy a hitelképességünk megmaradjon, és még támogatást is igényelhessünk, ha szeretnénk? Válaszok a cikkben.

Tovább olvasom
Infláció: ezeket a kölcsönöket éri meg most előtörleszteni

Infláció: ezeket a kölcsönöket éri meg most előtörleszteni

2022.04.06.

A jelenlegi inflációs helyzetben érdemes-e most előtörleszteni kölcsönöket, s ha igen, mely típusúakat? Ennek a kérdésnek igyekeztünk utánajárni írásunkban.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával