Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakáshitel felvétel lépésről lépésre

2022.04.22.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. április 22. 10:18

Egy lakáshitel felvétele egyszerre lehet bonyolult és egyszerű, de az biztos, hogy ha az ember előre felkészül, sok időt és energiát spórolhat meg az ügyintézésnél.

Lakáshitel felvétel lépésről lépésre

Természetes a lakáshitel felvétele

A lakáshitel nagyon sok ember életében jelen van és egyre többeket érint évről-évre. Az ingatlanárak folyamatosan dráguló tendenciát mutatnak, miközben a piac rendkívül aktív és az állami támogatási rendszer is ösztönzi a vásárlást/építést. A lakáshitel felvétel mondhatni ma már természetes, hiszen kevesen vannak azok, akik teljesen önerőből tudnak finanszírozni egy ingatlan vásárlást, vagy építést.

Le kell szűkíteni a kört

Mit kell tudni a lakáshitelekről? A bankok árulják és rengetegféle létezik belőle. Első körben érdemes úgy szűkíteni a kört, hogy számba vesszük saját lehetőségeinket a nettó jövedelmünk alapján. A folyamatba szakértő segítségét is kérhetjük, és ehhez hasonló támogatást igyekszik nyújtani cikkünk, amelyben többféle információt olvashatsz egy lakáshitel felvétele kapcsán.

Az adásvételi szerződés az első

A megfelelő ingatlan és megfelelő lakáshitel ajánlat kiválasztását követően adásvételi szerződést kell kötni a szóban forgó lakásra. Az adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell a finanszírozás részleteit, azt is, hogy a lakáshitelt melyik intézmény és hogyan nyújtja. Az adásvételi szerződés érkeztetve lesz a földhivatalban, ezzel elindul a folyamat.

Következik az igénylés

A lakáshitel felvétele az igényléssel kezdődik, amelyet az adásvételi szerződést követően nyújthatunk be. A benyújtást megelőzően ki kell pipálnunk minden teendőt, amelyet bankunk előír. A bankok ehhez rendelkeznek egy pontos listával, az tartalmazza, milyen dokumentumokat kell beszerezzünk. Ha minden megvan, minden érvényes, akkor benyújthatjuk hiteligénylésünket.

Az igénylést követően

Ha a bank megkapta az igénylést, természetesen ellenőrzi azt, majd független értékbecslőt küld a megvásárolni kívánt ingatlanba. Miután megvan az értékbecslés eredménye, a bank elbírálja hiteligényünket. A bírálat alatt a pénzintézet további dokumentumokat kérhet. Ha a bank mindent rendben talált, megkapjuk a szerződést, amelyet érdemes alaposan átolvasni. Erre kapunk időt és kérhetünk hozzá segítséget is, a kérdéses részekre vonatkozóan ne habozzunk felvilágosítást kérni. Miután megtörtént az aláírás, így a szerződéskötés, a szerződést (pontosabban annak bizonyos részeit) közjegyzői okiratba kell foglaltatni.

Folyósítás előtt

A szerződés kötést követően a szerződést szintén érkeztetni kell a földhivatalban. Előfordulhat, hogy a folyósításhoz még teljesítenünk kell egy-két feltételt, ilyen lehet például a lakásbiztosítás megléte. Ha minden rendben van, a bank néhány napon belül folyósítja a hitelösszeget.

Folyósítás után

A lakáshitel felvétele nem ér véget a folyósítással. Ezt követően a banknak még igazolnunk szükséges, hogy tulajdonjogunk bejegyzésre kerül, ezzel kapcsolatban határozatot kell bemutatnunk a pénzintézet számára.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Így találhatod meg a számodra legmegfelelőbb lakáshitelt

Így találhatod meg a számodra legmegfelelőbb lakáshitelt

2023.09.22.

A lakáshitel egy életre szóló döntés lehet. A legmegfelelőbb lakáshitel kiválasztása így kiemelten fontos. Szerencsére van segítség. És még otthonról sem kell kimozdulni. Tájékozódás, igényfelmérés, adatgyűjtés, és a saját célod pontos ismerete. Aztán jöhet az igénylés.

Tovább olvasom
Vehetünk fel jelzáloghitelt elidegenítési és terhelési tilalom esetén?

Vehetünk fel jelzáloghitelt elidegenítési és terhelési tilalom esetén?

2022.12.30.

Az elidegenítési és terhelési tilalom – röviden ETT – sokszor jelenik meg egy hitelfelvétel során, ám a pontos jelentése nem közismert.

Tovább olvasom
Minden, amit a MagNet Bank személyi kölcsönéről tudnod kell

Minden, amit a MagNet Bank személyi kölcsönéről tudnod kell

2023.10.03.

A MagNet Bank személyi kölcsöne megoldást nyújt az olyan helyzetekben, amikor csak egy kicsi hiányzik ahhoz, hogy megvalósíthasd a céljaidat!

Tovább olvasom
Milyen személyi kölcsönöket kínál az MBH Bank?

Milyen személyi kölcsönöket kínál az MBH Bank?

2023.06.09.

Az MBH Bank személyi kölcsöneit bármilyen célra, gyorsan és egyszerűen használhatjuk fel. Biztosan van olyan, ami megfelel az igényeinknek. Amit ránk szabtak. Ami nekünk a legjobb. Utánajártunk, hogy milyen személyi kölcsönöket kínál az MBH Bank.

Tovább olvasom