Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Minden, amit tudnod kell a CSOK Plusz előtörlesztéséről

2024.02.16.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2024. február 16. 15:21

A CSOK Plusz hitel segítséget nyújthat ahhoz, hogy a családunk egy méltó ingatlanban éljen. A támogatás hosszú távra szól, és közben alakulhat úgy az életünk, hogy vissza tudjuk fizetni a hitelt. Ezért utánajártunk, hogy mit kell tudni a CSOK Plusz előtörlesztéséről. Mutatjuk, hogy mit találtunk.

Minden, amit tudnod kell a CSOK Plusz előtörlesztéséről

A CSOK Plusz hitel is egy hitel – bár támogatás is

A CSOK Plusz hitel egy lakáshitel, ami gyermekszületés után támogatássá válik.

Az 5000 fő feletti településeken támogatott kölcsön érhető el, ennek kamata maximum három százalék lehet, ami kedvezőbb a piaci hitelkamatoknál.

A kedvezményes kölcsön azonban nem csak a nagyobb településeken lesz felhasználható, mert a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatás mellé is kérhető lesz.

A CSOK Plusz hitel legmagasabb összege a vállalt gyermekek számától függően egy gyereknél 15 millió forint, két gyereknél 30 millió forint, 3 gyereknél pedig 50 millió forint.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény Plusz hitel futamideje 10-25 év.

A hitelt egy anya negyvenegy éves koráig igényelhet, de 2 éves átmeneti időszakban azok a várandós anyák is megkaphatják a támogatott hitelt, akik ennél idősebbek.

A lakás értéke az első közös otthon megvásárlása esetén maximum 80 millió forint lehet, míg azok számára, akik nem az első lakásukat szeretnék megvenni vagy meglévő ingatlanjukat bővítenék, a felső határ 150 millió forint. A támogatás nem használható fel telekvásárlásra.

Az első évben a támogatás felvételét követően csak a kamatot kell törleszteni, a tőke visszafizetésére ebben az időszakban nincs szükség. Amikor az igénylőnek gyereke születik, akkor jogosult egy 1 éves moratóriumra. Ilyenkor a futamidő meghosszabbodik egy évvel, ami azonban a kölcsön teljes visszafizetendő összegének emelkedéséhez vezethet.

És ami a legfontosabb az előtörlesztés szempontjából: minden megszületett gyerek után jóváírnak tízmillió forintot a tartozásból. Bár csak a második gyerektől, de utána minden gyerek megszületése után elengednek tízmillió forintot a tartozásból.

Vagyis tulajdonképpen előtörlesztés történik.

A CSOK Plusz hitel előtörlesztése saját tőkéből

A CSOK Plusz előtörlesztésekor a pénzintézetek maximum az előtörlesztett összeg 1 százalékát kérhetik el. De a CSOK Plusz bármikor előtörleszthető.

Amikor az állam törleszti elő a CSOK Plusz hitelt

A CSOK Plusz hitel gyermekvállalási támogatását is előtörlesztésként számolják el a pénzintézetek.

A CSOK Plusz hitelnél a hitelfelvétel után másodikként megszülető, majd a második és harmadik gyermekre gyermekenként 10 millió forint összegű gyermekvállalási támogatás kapható. (összesen maximum 20 millió forint)

A gyermekvállalási támogatást a tőketartozás csökkentésére kell felhasználni.

A gyermekvállalási támogatás előtörlesztésekor a kérelem és az igazolások benyújtását után tíz napon belül a bank köteles változatlan futamidő mellett a kölcsön havi törlesztőrészleteit újraszámolni, és arról a támogatottakat tájékoztatni.

Nem biztos, hogy megéri saját pénzből előtörleszteni

Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői szerint talán nem is lesz szükség saját tőkéből történő előtörlesztésre, és ez amúgy sem biztos, hogy megéri. Miért?

Amennyiben a támogatott teljesíti a feltételeket, és megkapja a kétszer 10 millió forint gyermekvállalási támogatást, azt a bank leírja a hitelből. Ez olyan mértékű előtörlesztést jelent, ami jelentősen könnyít az igénylő terhein.

És ez akár elég is lehet arra, hogy a hitelt biztonsággal visszafizesse.

Ráadásul a saját tőkéből történő előtörlesztés ellen szól az az érv is, hogy a CSOK Plusz hitel kamata maximum évi fix 3 százalék lehet. Ez annyival kedvezőbb, mint a piaci kamatozás, hogy erősen megfontolandó az előtörlesztés.

Ahogy látható, a támogatást maga az állam akár kétszer 10 millió forinttal is előtörlesztheti, és a kedvező kamatozás is a saját tőkéből történő előtörlesztés elleni érv lehet.

A szakértők szerint bár ezt a támogatást bármikor elő lehetne törleszteni, de egyáltalán nem biztos, hogy érdemes. Pénzügyi érvek nem szólnak a saját tőkéből történő előtörlesztés mellett.

Állhat azonban más is egy előtörlesztés hátterében. Például ha valaki nem szeretne hiteltartozást, akkor az dönthet úgy, hogy részben vagy teljesen visszafizeti a támogatott hitelt. És ezt bármikor, kedvező feltételekkel megteheti.

Összefoglalás

A CSOK Plusz előtörlesztése lehetőség a családok számára, hogy csökkentsék a hitelük terheit. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy a hitelből egy részletet vagy akár az egészet előre visszafizessék, ezzel kamatköltségeket takarítva meg. A CSOK Plusz esetében az előtörlesztés akkor is megtörténik, amikor az állam gyermekvállalás esetén leír egy jelentős összeget a tartozásból, gyakorlatilag ennek az összegnek az előtörlesztéseként kezelve. Fontos megjegyezni, hogy bár a saját tőkéből történő előtörlesztésre is van lehetőség, a kedvező kamatfeltételek és az állami támogatások miatt ez nem mindig jelent előnyös döntést. Minden esetben érdemes alaposan átgondolni a pénzügyi helyzetet és a hosszú távú terveket, mielőtt döntést hoznánk a CSOK Plusz előtörlesztése mellett.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Új lehetőség a kistelepüléseken: kombinálható lesz a falusi CSOK és a CSOK Plusz

Új lehetőség a kistelepüléseken: kombinálható lesz a falusi CSOK és a CSOK Plusz

2023.11.02.

Különleges lehetőséget kapnak jövő év elejétől a gyermeket tervező falusi családok. Nem csak a falusi CSOK összege nő meg jelentősen, de az új CSOK Plusz kamattámogatott kölcsönét is igénybe vehetik. Utánajártunk, hogy lehet támogatásból jóval nagyobb lakást venni, és annak is, hogy akár három támogatást is kaphatunk a terveinkhez. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
A meglévő gyerekek is számítanak a CSOK Plusznál

A meglévő gyerekek is számítanak a CSOK Plusznál

2023.11.21.

Jövő évben a CSOK Plusz leváltja a CSOK támogatást. Röviden és közérthetően írunk arról, hogy mi változik, és hogy mennyire fontos az, hogy a meglévő gyerekek is számítanak a CSOK Plusznál. Mert nagyon fontos. Tényleg.

Tovább olvasom
Milyen költségekkel kell számolnunk a CSOK Plusz igénylésekor?

Milyen költségekkel kell számolnunk a CSOK Plusz igénylésekor?

2024.02.04.

A CSOK Plusz hitel is egy hitelkonstrukció, ezért a hiteligénylésnek vannak költségei. Mint minden lakáshitel igénylésekor, a CSOK Plusz hitel igénylésekor is számolnunk kell a hitelfelvétel költségeivel. És azt se felejtsük el, hogy az ingatlan megvásárlása során is lesznek kiadások. Segítünk eligazodni.

Tovább olvasom
Hogyan érinti az egyedülálló szülőket a lakástámogatások átalakulása jövőre?

Hogyan érinti az egyedülálló szülőket a lakástámogatások átalakulása jövőre?

2023.11.17.

A három legjelentősebb lakástámogatás közül kettő csak házaspárok számára lesz elérhető a jövő évben. A CSOK Plusz és a Babaváró támogatás sem lesz igényelhető egyedülállóként. Utánajártunk, hogy mit tehet 2024-ben, aki egyedülálló, és támogatással vásárolna lakást. Nem sok jót tudunk mondani.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával