Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Fordulat a lakáspiacon: 9 év után először csökkentek az árak

2023.12.08.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. december 8. 14:19

Az Expresszkölcsön szakértői annak jártak utána, hogy milyen irányban változnak a lakásárak, és annak, hogy ez hogyan hat a vásárlókra, az eladókra és a lakástulajdonosokra. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy ne csak az ingatlant eladók és vevők, de az ingatlan tulajdonosai is tisztában legyenek azzal, hogy milyen hatással van rájuk egy lakáspiaci fordulat. Mutatjuk, mire jutottunk.

Fordulat a lakáspiacon: 9 év után először csökkentek az árak

Na de mi történik a lakáspiacon?

A lakáspiac 2010 óta egy folyamatos áremelkedési ciklusban volt, amely 2022 harmadik negyedévében fordult meg.

Az MNB-lakásárindex alapján az országos átlagban 2022 harmadik negyedévében éves alapon csökkentek a lakásárak, ami 9 év után az első csökkenés. A használt lakások ára több, mint 10 százalékkal, az új lakások ára szintén csökkent.

A fordulat több tényezőre vezethető vissza.

Az egyik legfontosabb az infláció és a kamatemelések hatására csökkenő lakáshitel-felvehetőség.

A magas infláció miatt a vásárlók reáljövedelme csökken, így kevésbé engedhetik meg maguknak egy drága lakást.

A kamatemelések pedig növelik a lakáshitelek törlesztőrészletét, ami szintén visszavetheti a keresletet.

A másik fontos tényező a rezsicsökkentés eltörlése. A rezsicsökkentés hatására a lakások fenntartási költségei jelentősen megnőttek, ami szintén csökkentette a lakásvásárlás vonzerejét.

A lakáspiaci fordulat várhatóan folytatódni fog a következő időszakban is.

Az infláció és a kamatemelések várhatóan tovább fognak hatni, ami tovább csökkenti a lakáshitel-felvehetőséget. A rezsicsökkentés eltörlése pedig tovább növeli a lakások fenntartási költségeit.

A lakáspiaci fordulat várhatóan kedvezően hat a lakásvásárlási lehetőségekre.

A csökkenő árak miatt könnyebb lesz lakást vásárolni.

És hogyan hat ez a vásárlókra?

A lakásárak csökkenése kedvezően hat a lakásvásárlókra, mivel könnyebb lesz lakást vásárolni.

A csökkenő árak miatt a vásárlók több lakás közül választhatnak, vagy nagyobbat is megengedhetnek maguknak.

A lakásárak csökkenése különösen kedvező lehet azoknak a vásárlóknak, akiknek a lakáshitel-felvehetőségük korlátozott.

A magas infláció és a kamatemelések miatt a lakáshitelek törlesztőrészlete jelentősen megnőtt, ami megnehezítette a lakásvásárlást.

A lakásárak csökkenése azonban csökkenti a lakáshitelek törlesztőrészletét, ami megkönnyíti a lakásvásárlást.

A lakásárak csökkenése kedvező hatással lehet a lakáspiaci versenyre is.

A csökkenő árak miatt a lakástulajdonosok nagyobb hajlandóságot mutatnak a kompromisszumokra, ami kedvező lehet a vásárlók számára.

A lakásárak csökkenése természetesen nem jelenti azt, hogy mindenki számára elérhetővé válnak a lakások. A lakásárak továbbra is magasak maradnak, de a csökkenés miatt könnyebb lesz lakást vásárolni.

És hogyan hat ez az eladókra?

A lakásárak csökkenése kedvezőtlenül hat az eladókra, mivel kevesebbet kaphatnak a lakásaikért.

A csökkenő árak miatt a lakások eladási ideje is megnőhet, ami további nehézséget okozhat az eladóknak.

A lakásárak csökkenése különösen kedvezőtlen lehet azoknak az eladóknak, akiknek gyorsan el kell adniuk a lakásukat.

A csökkenő árak miatt a lakás eladása tovább tarthat, ami problémát okozhat, ha az eladónak gyorsan szüksége van a pénzre.

A lakásárak csökkenése kedvezőtlen hatással lehet a lakáspiaci versenyre is.

A csökkenő árak miatt az eladók nagyobb hajlandóságot mutatnak a kompromisszumokra, ami kedvező lehet a vásárlók számára. Az eladók azonban csökkenthetik az eladási áraikat, hogy versenyképesebbek legyenek. Ez azonban azt jelentheti, hogy kevesebbet kapnak a lakásaikért.

Az eladók számára fontos, hogy a lakásárak csökkenésére felkészüljenek. Fontos, hogy a lakás értékét reálisan becsüljék meg, és hogy készek legyenek kompromisszumokra.

Miért fontos, hogy ingatlan tulajdonosként is tisztában legyünk a lakáspiaci változásokkal?

Az Expresszkölcsön szakértői szerint az ingatlan tulajdonosoknak is tisztában kell lenniük a lakáspiaci változásokkal, mivel ezek jelentős hatással lehetnek az ingatlanuk értékére és jövedelmezőségére.

Okok, amiért érdemes figyelemmel kísérni a lakáspiacot:

  • Ingatlan értékének alakulása: a lakáspiac ingadozása közvetlen hatással van az ingatlanok értékére. Az ingatlan tulajdonosoknak tudniuk kell, hogy az ingatlanjuk értéke hogyan változik a piaci körülmények függvényében.
  • Beruházás megtérülése: ha ingatlanba fektetünk, például bérbe adás vagy értékesítés céljából, a piaci változások befolyásolhatják a beruházás megtérülését. Az időben történő reagálás a piaci trendekre lehetővé teheti az optimális döntéseket.
  • Hitelképesség és költségek: a lakáspiaci változások befolyásolhatják a hitelkamatokat és a finanszírozási feltételeket. Ezek a tényezők jelentős hatással lehetnek az ingatlan tulajdonosok hitelképességére és a hiteleik költségeire.
  • Életminőség és környezet alakulása: a lakóhely környezete is változhat a lakáspiaci változásoknak köszönhetően. Az infrastruktúra fejlesztések vagy más tényezők miatt a környezet javulhat vagy romolhat, ami befolyásolhatja az ingatlan tulajdonosok életminőségét.
  • Tervezés: a lakáspiaci változások ismerete segíthet az ingatlan tulajdonosoknak tervezni és kialakítani a jövőbeli stratégiájukat. Például, ha a piac értékvesztést mutat, az ingatlan tulajdonosoknak lehetőségük van előre tervezni, hogy hogyan reagálnak erre a helyzetre.

Ezért a lakáspiaci változások figyelemmel kísérése és megértése létfontosságú lehet az ingatlan tulajdonosok számára is, hogy hatékonyan kezeljék a pénzügyeiket, és optimalizálják az ingatlanokkal kapcsolatos döntéseiket.

Összefoglalás

2022 harmadik negyedévében, 9 év után először, országos átlagban csökkentek a lakásárak. Ennek oka több tényezőben keresendő: az infláció, a kamatemelések hatása a lakáshitel-felvehetőségre, valamint a rezsicsökkentés eltörlése, ami növelte a lakások fenntartási költségeit.

A fordulat a lakáspiacon kedvező a vásárlók számára, mivel a csökkenő árak miatt könnyebbé válik a lakásvásárlás, és több lehetőség áll rendelkezésre. Azonban az eladókra nézve ez kedvezőtlen, mivel alacsonyabb áron kelhet el ingatlanuk, és hosszabb ideig tarthat a lakás értékesítése.

Az ingatlan tulajdonosok számára is fontos a lakáspiaci változások nyomon követése, mivel ezek jelentős hatást gyakorolhatnak ingatlanuk értékére, a beruházások megtérülésére, hitelképességükre, valamint életminőségükre és környezetük alakulására. A piaci változások ismerete segíthet az ingatlan tulajdonosoknak hatékonyabban kezelni pénzügyeiket és optimalizálni döntéseiket.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Már igényelhető a kedvező kamatozású zöld hitel

Már igényelhető a kedvező kamatozású zöld hitel

2021.10.27.

A Magyar Nemzeti Bank a hazai klímacélok mielőbbi elérése érdekében elindította a Zöld Otthon programot. A kivételesen alacsony kamattal és magas hitelösszeggel igényelhető hitel várhatóan rendkívül népszerű lesz. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Építkezés CSOK Pluszból: ismerd meg a legfontosabb feltételeket

Építkezés CSOK Pluszból: ismerd meg a legfontosabb feltételeket

2024.01.05.

A CSOK Plusz 2024-től segíti a családokat új ingatlanhoz jutni. Új ingatlan esetén azonban nem csak vásárlásra kell gondolni. Építkezhetünk is. Utánajártunk, hogy miért érdemes CSOK Plusz segítségével építkezni, és megmutatjuk a legfontosabb részleteket is.

Tovább olvasom
Közjegyzőhöz, vagy ügyvédhez forduljunk ingatlanvásárlás esetén?

Közjegyzőhöz, vagy ügyvédhez forduljunk ingatlanvásárlás esetén?

2021.03.26.

Azt, hogy közjegyzőhöz, vagy ügyvédhez fordulsz-e, amikor ingatlant vásárolsz, Te döntöd el – az alábbiakból megtudhatod, mi alapján érdemes választanod!

Tovább olvasom
Az ingatlanárak változása az elmúlt fél évben

Az ingatlanárak változása az elmúlt fél évben

2020.12.01.

Az elmúlt néhány esztendőben hihetetlen mértékű árnövekedés volt tapasztalható az ingatlanpiacon, de az elmúlt fél évben az ingatlanárak változása már nem ezt követte. Bár országos szinten minimális emelkedésnek lehetünk a tanúi, ez csupán a községekben megemelkedett lakásáraknak köszönhető. A mérsékelt áresés már tavaly megkezdődött, amire most a koronavírus még rátesz egy lapáttal.

Tovább olvasom