Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hogyan érinti az egyedülálló szülőket a lakástámogatások átalakulása jövőre?

2023.11.17.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. november 17. 14:42

A három legjelentősebb lakástámogatás közül kettő csak házaspárok számára lesz elérhető a jövő évben. A CSOK Plusz és a Babaváró támogatás sem lesz igényelhető egyedülállóként. Utánajártunk, hogy mit tehet 2024-ben, aki egyedülálló, és támogatással vásárolna lakást. Nem sok jót tudunk mondani.

Hogyan érinti az egyedülálló szülőket a lakástámogatások átalakulása jövőre?

Idén még jobb a helyzet – jövőre jön a feketeleves

Az Expresszkölcsön szakértői szerint már idén is szinte lehetetlen lesz kihasználni a lakáscélú állami támogatásokat, a határidő közelsége miatt.

Pedig 2023-ban még egyedülállók is igényelhetnek CSOK támogatást, falusi CSOK támogatást, CSOK hitel, és az 5 százalékos kedvezményes lakás áfa új építésű ingatlanokra is jár nekik. Ahogy a CSOK-ot igénylők lakás áfa visszatérítése és az illetékmentesség is.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye pedig jó lehetőség (volt). Az összege függ a vállalt vagy meglévő gyermekek számától, és a támogatás mértéke annál nagyobb, minél több gyerekünk van, vagy minél többet tervezünk.

A maximális támogatás új lakás vásárlása esetén már három gyereknél elérhetjük, használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén viszont négy gyerek esetén lesz a legoptimálisabb számunkra a támogatás.

Ennek is van azonban buktatója, mert ha a vállalt gyerek nem születik meg a megadott határidőig, az állami támogatást kamatokkal együtt vissza kell fizetni.

Abban az esetben, ha a kevesebb gyermek születik a vállaltnál, akkor annyit kapunk a támogatásból, amennyi a meglévő gyermekek után jár. A kamatokkal növelt támogatás összegét 60 napon belül kell visszafizetni, miután a vállalt határidő lejárt.

A CSOK-ot egyedülállók és élettársak is igényelhetik, a CSOK Pluszt már csak házastársak.

A CSOK egy állami támogatás és kedvezményes hitel, a CSOK Pluszhoz csak kamattámogatott hitel, bár a második és azt követő gyerek születése után 10 millió forint leírható támogatásként.

Azért van jó hír is: a falusi CSOK támogatás még jövőre is jó lehet egyedülállóként.

A Babaváró hitel eddig sem volt jó, ezután sem lesz az

A Babaváró hitel a gyermekvállalást támogatja. De csak házasoknak. A kamatmentes hitel jövőre is kérhető, de csak házaspárok igényelhetik, a gyereküket egyedül nevelők számára ez a támogatás sem lesz elérhető.

Idén lépjen még, aki egyedülálló – nem biztos, hogy lesz rá elég idő

Egyedülálló szülők számára a családtámogatások jelentős anyagi segítséget jelenthetnek a lakásvásárláshoz. A támogatások nélkül a lakásvásárlás költsége jelentősen megnőhet, ami nehézzé vagy akár lehetetlenné teheti a megvalósítást.

A lakástámogatás csökkentheti a lakásvásárláshoz szükséges önerőt, hitel összegét és a lakásvásárlás utáni törlesztőrészleteket.

Ha lemaradunk egy lakástámogatásról, akkor ezeket az előnyöket elveszítjük. Ennek következtében a lakásvásárlás költsége jelentősen megnőhet.

Ezért fontos, hogy az egyedülálló szülők időben tájékozódjanak a lakástámogatásokról és megkezdjék az igényléshez szükséges előkészületeket.

Az egyedülállók egyedül maradnak 2024-ben – és a piaci hitel igénylése sem lesz könnyebb

Lehetséges, hogy az egyedülállók hitelt sem kapnak majd, vagy csak nehezebben.

A hitelfelvételnél a bankok számos tényezőt figyelembe vesznek, beleértve a jövedelmet, a munkaviszonyt és a fedezetet.

Az egyedülállók gyakran hátrányos helyzetben vannak, ami megnehezítheti számukra a hitelfelvételt.

Miért?

Mert az egyedülállóknak gyakran alacsonyabb a jövedelmük, mint a házasoknak vagy élettársaknak. Ez azért van, mert az egyedülállóknak csak egy jövedelmük van, míg a házasoknak vagy élettársaknak lehet két jövedelmük.

Mert az egyedülállóknak rövidebb a munkaviszonyuk, mint a házasoknak vagy élettársaknak. Ez azért van, mert az egyedülállóknak gyakrabban kell váltaniuk munkát, hogy jobb fizetést kapjanak.

Mert az egyedülállóknak rosszabb a hiteltörténetük, mint a házasoknak vagy élettársaknak. Ez azért van, mert az egyedülállók nagyobb kockázatot jelentenek a bankok számára, mivel nem rendelkeznek adóstárssal, aki fedezi őket, ha nem tudják fizetni a hitelt.

Mert az egyedülállóknak nincs elég fedezetük egy hitelhez. A fedezet az a tárgy vagy vagyontárgy, amelyet a bank eladhat, ha a hitelfelvevő nem tudja fizetni a hitelt. Az egyedülállóknak nehézségeik lehetnek fedezet megszerzésével, mivel nem rendelkeznek társsal, akivel megoszthatnák a ház vagy az autó tulajdonjogát.

Természetesen nem minden egyedülálló van hátrányos helyzetben a hitelfelvétel szempontjából. Azonban az egyedülállóknak fokozottan kell figyelniük a hitelfelvétel feltételeire, és meg kell tenniük mindent annak érdekében, hogy javítsák a hitelképességüket.

A helyzet nem túl jó, de egyedülállóként se adjuk fel az álmainkat. És azért a falusi CSOK megmarad.

Összefoglalás

A lakástámogatások átalakulása 2024-től különösen az egyedülálló szülőket érinti hátrányosan. Jelenleg még igénybe vehető a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), beleértve a falusi CSOK-ot és a CSOK hitelt, valamint az 5%-os kedvezményes lakás áfát új építésű ingatlanokra. A CSOK-ot egyedülállók és élettársak is igényelhetik, viszont a CSOK Plusz csak házaspárok számára lesz elérhető. A Babaváró hitel, amely a gyermekvállalást támogatja, csak házaspárok számára elérhető, így az egyedülállók számára ez a támogatási forma nem elérhető.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az egyedülállók gyakran hátrányos helyzetben vannak hitelfelvétel szempontjából is, hiszen nehezebben tudnak megfelelni a bankok által támasztott jövedelmi, munkaviszony és fedezeti követelményeknek. Az egyedülálló szülőknek tehát 2024-től kevesebb lehetőségük marad támogatás igénybevételére lakásvásárláshoz. Azonban a falusi CSOK még jövőre is elérhető lesz számukra. Fontos, hogy időben tájékozódjanak a változásokról és megkezdjék az igénylés előkészületeit, hiszen a támogatások jelentős segítséget nyújthatnak a lakásvásárlás költségeinek csökkentésében.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Miért jó a babaváró kölcsön?

Miért jó a babaváró kölcsön?

2019.10.30.

Gyakorlatilag biztosak vagyunk benne, hogy ha jogosult vagy rá, akkor már biztosan hallottál a babaváró kölcsönről, hiszen erről szóltak a hírek az elmúlt hónapokban. Ha viszont valamiért elkerülte a figyelmedet, akkor röviden összefoglaljuk neked, hogy miért jó a babaváró kölcsön!

Tovább olvasom
Babaváró hitelt önerőként felhasználhatom?

Babaváró hitelt önerőként felhasználhatom?

2019.07.16.

Lakásvásárlásra készülsz, de nem áll a rendelkezésedre sem önerő, sem fedezetként felajánlható ingatlan? Családot alapítasz a pároddal, és szeretnétek közös otthonba költözni? Esetleg már úton is van a gyermeketek? Ha ezekre a kérdésekre igennel feleltél, akkor a babaváró hitel megoldás lesz a számotokra. Mert egy szabadon felhasználható személyi kölcsönről van szó, amit bármire elkölthetsz. Ebből Te is levonhatod a következtetést, hogy a babaváró hitelt önerőként is felhasználhatod a leendő lakáshiteled igényléséhez!

Tovább olvasom
Mi történik a babaváró hitellel válás esetén?

Mi történik a babaváró hitellel válás esetén?

2020.11.17.

Ha érdekel a babaváró hitel, vagy már fel is vetted, akkor tudhatod, hogy napjaink legkedvezőbb konstrukciója, amelyet 5 évig kamatmentes hitelként kell fizetni, ha viszont ez idő alatt születik egy gyermeked, akkor az egész futamidőre ingyenessé válik, a második gyermeknél elengedik a tartozás 30%-át, míg a harmadiknál a teljes fennálló tőketartozást átvállalja az állam.

Tovább olvasom
Miben különbözik a CSOK és a babaváró hitel?

Miben különbözik a CSOK és a babaváró hitel?

2021.06.03.

A CSOK és a babaváró hitel csupán egyetlen dologban hasonlít, ám gyakorlatilag minden másban különböznek egymástól.

Tovább olvasom