Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hogyan érinti az egyedülálló szülőket a lakástámogatások átalakulása jövőre?

2023.11.17.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. november 17. 14:42

A három legjelentősebb lakástámogatás közül kettő csak házaspárok számára lesz elérhető a jövő évben. A CSOK Plusz és a Babaváró támogatás sem lesz igényelhető egyedülállóként. Utánajártunk, hogy mit tehet 2024-ben, aki egyedülálló, és támogatással vásárolna lakást. Nem sok jót tudunk mondani.

Hogyan érinti az egyedülálló szülőket a lakástámogatások átalakulása jövőre?

Idén még jobb a helyzet – jövőre jön a feketeleves

Az Expresszkölcsön szakértői szerint már idén is szinte lehetetlen lesz kihasználni a lakáscélú állami támogatásokat, a határidő közelsége miatt.

Pedig 2023-ban még egyedülállók is igényelhetnek CSOK támogatást, falusi CSOK támogatást, CSOK hitel, és az 5 százalékos kedvezményes lakás áfa új építésű ingatlanokra is jár nekik. Ahogy a CSOK-ot igénylők lakás áfa visszatérítése és az illetékmentesség is.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye pedig jó lehetőség (volt). Az összege függ a vállalt vagy meglévő gyermekek számától, és a támogatás mértéke annál nagyobb, minél több gyerekünk van, vagy minél többet tervezünk.

A maximális támogatás új lakás vásárlása esetén már három gyereknél elérhetjük, használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén viszont négy gyerek esetén lesz a legoptimálisabb számunkra a támogatás.

Ennek is van azonban buktatója, mert ha a vállalt gyerek nem születik meg a megadott határidőig, az állami támogatást kamatokkal együtt vissza kell fizetni.

Abban az esetben, ha a kevesebb gyermek születik a vállaltnál, akkor annyit kapunk a támogatásból, amennyi a meglévő gyermekek után jár. A kamatokkal növelt támogatás összegét 60 napon belül kell visszafizetni, miután a vállalt határidő lejárt.

A CSOK-ot egyedülállók és élettársak is igényelhetik, a CSOK Pluszt már csak házastársak.

A CSOK egy állami támogatás és kedvezményes hitel, a CSOK Pluszhoz csak kamattámogatott hitel, bár a második és azt követő gyerek születése után 10 millió forint leírható támogatásként.

Azért van jó hír is: a falusi CSOK támogatás még jövőre is jó lehet egyedülállóként.

A Babaváró hitel eddig sem volt jó, ezután sem lesz az

A Babaváró hitel a gyermekvállalást támogatja. De csak házasoknak. A kamatmentes hitel jövőre is kérhető, de csak házaspárok igényelhetik, a gyereküket egyedül nevelők számára ez a támogatás sem lesz elérhető.

Idén lépjen még, aki egyedülálló – nem biztos, hogy lesz rá elég idő

Egyedülálló szülők számára a családtámogatások jelentős anyagi segítséget jelenthetnek a lakásvásárláshoz. A támogatások nélkül a lakásvásárlás költsége jelentősen megnőhet, ami nehézzé vagy akár lehetetlenné teheti a megvalósítást.

A lakástámogatás csökkentheti a lakásvásárláshoz szükséges önerőt, hitel összegét és a lakásvásárlás utáni törlesztőrészleteket.

Ha lemaradunk egy lakástámogatásról, akkor ezeket az előnyöket elveszítjük. Ennek következtében a lakásvásárlás költsége jelentősen megnőhet.

Ezért fontos, hogy az egyedülálló szülők időben tájékozódjanak a lakástámogatásokról és megkezdjék az igényléshez szükséges előkészületeket.

Az egyedülállók egyedül maradnak 2024-ben – és a piaci hitel igénylése sem lesz könnyebb

Lehetséges, hogy az egyedülállók hitelt sem kapnak majd, vagy csak nehezebben.

A hitelfelvételnél a bankok számos tényezőt figyelembe vesznek, beleértve a jövedelmet, a munkaviszonyt és a fedezetet.

Az egyedülállók gyakran hátrányos helyzetben vannak, ami megnehezítheti számukra a hitelfelvételt.

Miért?

Mert az egyedülállóknak gyakran alacsonyabb a jövedelmük, mint a házasoknak vagy élettársaknak. Ez azért van, mert az egyedülállóknak csak egy jövedelmük van, míg a házasoknak vagy élettársaknak lehet két jövedelmük.

Mert az egyedülállóknak rövidebb a munkaviszonyuk, mint a házasoknak vagy élettársaknak. Ez azért van, mert az egyedülállóknak gyakrabban kell váltaniuk munkát, hogy jobb fizetést kapjanak.

Mert az egyedülállóknak rosszabb a hiteltörténetük, mint a házasoknak vagy élettársaknak. Ez azért van, mert az egyedülállók nagyobb kockázatot jelentenek a bankok számára, mivel nem rendelkeznek adóstárssal, aki fedezi őket, ha nem tudják fizetni a hitelt.

Mert az egyedülállóknak nincs elég fedezetük egy hitelhez. A fedezet az a tárgy vagy vagyontárgy, amelyet a bank eladhat, ha a hitelfelvevő nem tudja fizetni a hitelt. Az egyedülállóknak nehézségeik lehetnek fedezet megszerzésével, mivel nem rendelkeznek társsal, akivel megoszthatnák a ház vagy az autó tulajdonjogát.

Természetesen nem minden egyedülálló van hátrányos helyzetben a hitelfelvétel szempontjából. Azonban az egyedülállóknak fokozottan kell figyelniük a hitelfelvétel feltételeire, és meg kell tenniük mindent annak érdekében, hogy javítsák a hitelképességüket.

A helyzet nem túl jó, de egyedülállóként se adjuk fel az álmainkat. És azért a falusi CSOK megmarad.

Összefoglalás

A lakástámogatások átalakulása 2024-től különösen az egyedülálló szülőket érinti hátrányosan. Jelenleg még igénybe vehető a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), beleértve a falusi CSOK-ot és a CSOK hitelt, valamint az 5%-os kedvezményes lakás áfát új építésű ingatlanokra. A CSOK-ot egyedülállók és élettársak is igényelhetik, viszont a CSOK Plusz csak házaspárok számára lesz elérhető. A Babaváró hitel, amely a gyermekvállalást támogatja, csak házaspárok számára elérhető, így az egyedülállók számára ez a támogatási forma nem elérhető.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az egyedülállók gyakran hátrányos helyzetben vannak hitelfelvétel szempontjából is, hiszen nehezebben tudnak megfelelni a bankok által támasztott jövedelmi, munkaviszony és fedezeti követelményeknek. Az egyedülálló szülőknek tehát 2024-től kevesebb lehetőségük marad támogatás igénybevételére lakásvásárláshoz. Azonban a falusi CSOK még jövőre is elérhető lesz számukra. Fontos, hogy időben tájékozódjanak a változásokról és megkezdjék az igénylés előkészületeit, hiszen a támogatások jelentős segítséget nyújthatnak a lakásvásárlás költségeinek csökkentésében.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mi történik a babaváró hitellel válás esetén?

Mi történik a babaváró hitellel válás esetén?

2020.11.17.

Ha érdekel a babaváró hitel, vagy már fel is vetted, akkor tudhatod, hogy napjaink legkedvezőbb konstrukciója, amelyet 5 évig kamatmentes hitelként kell fizetni, ha viszont ez idő alatt születik egy gyermeked, akkor az egész futamidőre ingyenessé válik, a második gyermeknél elengedik a tartozás 30%-át, míg a harmadiknál a teljes fennálló tőketartozást átvállalja az állam.

Tovább olvasom
Babaváró hitel könnyítés – nézzük a részleteket!

Babaváró hitel könnyítés – nézzük a részleteket!

2020.05.11.

A koronavírus járvány teljesen felforgatta az életünket, és ez szinte mindenre igaz. Ami korábban természetes volt, az most vagy lehetetlen, vagy megváltozott. A hitelfelvétel is máshogy alakul az utóbbi időben, hiszen korábban jellemzőbb volt a bankfióki hiteligénylés. Míg most az online mód van túlsúlyban. A babaváró hitel könnyítésekkel vehető igénybe úgyszintén, vagyis a korábbi procedúrát felváltotta egy nagyrészt online, illetve otthonról intézhető változat, és más egyszerűsítések, illetve feltételváltozások is napvilágot láttak.

Tovább olvasom
Hogyan igényelhetünk OEP igazolást babaváró hitel felvételekor?

Hogyan igényelhetünk OEP igazolást babaváró hitel felvételekor?

2021.08.22.

Az OEP igazolásra szükség van a babaváró hitel igényléséhez – mutatjuk, hogy szerezheted be egyszerűen!

Tovább olvasom
Mire költhető a babaváró hitel?

Mire költhető a babaváró hitel?

2019.07.13.

A babaváró hitel igencsak felkapott lett az utóbbi időben, ami nem csoda, hiszen ennyire előnyös hitelkonstrukcióval eddig még nem találkozhatott senki, aki kicsit is járatos a pénzügyek és bankok világában. Rengeteg kérdést kaptunk az utóbbi időben, de a legtöbb arra vonatkozott, hogy vajon mire költhető a babaváró hitel. Lássuk!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával