Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakáshitel felvétel: mitől függ a hitelkamat mértéke?

2023.09.29.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. szeptember 29. 12:33

Fontos tudni hiteligénylés előtt, hogy mitől függ a hitelkamat mértéke. Hiszen minél alacsonyabb kamattal igényel valaki hitelt, annál kevesebbet kell majd visszafizetnie. És ez egy lakáshitel igénylésnél sokat számít. Utánajártunk, hogy mitől függ a hitelkamat mértéke.

Lakáshitel felvétel: mitől függ a hitelkamat mértéke?

Mitől függ a hitelkamat mértéke?

Kamatperiódus

A hitelkamat mértéke általában függ a kamatperiódustól, vagyis attól, hogy a kamatot milyen időközönként számolják újra a bankok. Ha a kamatperiódus rövidebb, akkor a kamatot gyakrabban számolják újra, ami azt jelenti, hogy a kamat összege is gyakrabban változik. Ennek eredményeképpen a hitelkamat általában magasabb, mert a bankok magasabb kockázatot vállalnak a rövid távú kamatváltozások miatt. Ha a kamatperiódus hosszabb, akkor a kamatot ritkábban számolják újra, és ennek eredményeképpen a kamat összege is kevésbé változik. Ennek megfelelően a hitelkamat általában alacsonyabb, mert a bankok alacsonyabb kockázatot vállalnak a hosszú távú kamatváltozások miatt.

Fontos azonban, hogy a kamatperiódus csak egyike annak a sok tényezőnek, amelyek befolyásolják a hitelkamat mértékét. Más tényezők is fontosak lehetnek, például a hitel összege, a hitel futamideje, a hitel típusa, a hitelfelvevő hitelképessége és a piaci kamatok alakulása.

Jövedelem

A hitelkamat mértéke nem függ közvetlenül a jövedelemtől, inkább a hitelfelvevő hitelképességétől, azaz a jövedelem és az adósságterhek arányától. A bankok ugyanis általában azt vizsgálják, hogy a hitelfelvevőnek elegendő jövedelme van-e ahhoz, hogy képes legyen törleszteni a hitelt és a kamatot. Ez azt jelenti, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkező hitelfelvevők általában nagyobb hitelt vehetnek fel, mert nagyobb az esélyük arra, hogy visszafizessék a kölcsönt és a kamatot. Emellett a hitelfelvevők hitelképességét más tényezők is befolyásolhatják, például a korábbi hiteltörlesztési tapasztalatok, a foglalkozás, az életkor és a hitelminősítés. A bankok szigorú hitelminősítési eljárást alkalmaznak, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a hitelfelvevő képes lesz törleszteni a hitelt és a kamatot, és hogy a hitel kockázata minimális legyen. Ennek eredményeképpen a hitelkamat mértéke általában nem közvetlenül függ a jövedelemtől, hanem inkább a hitelfelvevő hitelképességétől. Arra is van ugyanakkor példa, hogy a magasabb igazolt havi jövedelem alacsonyabb kamatot eredményez.

Hitelösszeg

A hitelkamat mértéke függ a hitelösszegtől, vagyis azzal arányos lehet. Általában a nagyobb hitelösszeg esetén magasabb hitelkamatot számítanak fel, mivel a bankok nagyobb kockázatot vállalnak a nagyobb összegű kölcsön miatt. A bankok a hitelösszeg mellett más tényezőket is figyelembe vesznek a hitelkamat kiszámításakor, például a hitel futamidejét, a hitel típusát, a hitelfelvevő hitelképességét, a piaci kamatokat és a kamatperiódust. A hitel futamideje is befolyásolhatja a hitelkamat mértékét. Általában hosszabb futamidejű hitelek esetén magasabb kamatot számítanak fel, mivel a bankok hosszabb ideig vannak kitéve a kamatváltozásoknak és a hitelfelvevők kockázatainak. A hitel típusa is befolyásolhatja a hitelkamat mértékét. Például a személyi kölcsön, amelyet bármilyen célra fel lehet használni, általában magasabb kamatozású, mint a lakáshitel, amelyet egy bizonyos célra, ingatlan vásárlására lehet felhasználni.

A hitelfelvevő hitelképessége is befolyásolhatja a hitelkamat mértékét. A bankok általában magasabb kockázatot vállalnak a rosszabb hitelminősítésű hitelfelvevők esetében, ezért magasabb kamatot számítanak fel, hogy kompenzálják a kockázatot. Végül, a piaci kamatok és a kamatperiódus is befolyásolhatják a hitelkamat mértékét. Ha a piaci kamatok magasak, akkor magasabb kamatot számítanak fel a hitelre. Ugyanakkor, ha a kamatperiódus rövid, akkor a bankok magasabb kamatot számíthatnak fel, mivel a rövid kamatperiódus magasabb kockázatot jelent a bank számára. Bár a legtöbb pénzintézet a fentiek szerint gondolkodik, a tapasztalatok szerint 20 millió forintnál magasabb lakáshitel igényléskor érhető el a legalacsonyabb kamatozás.

Számlanyitás

Egyes pénzintézetek abban az esetben, ha a hiteligénylő bankszámlát nyit náluk, kamatkedvezményt ajánlanak fel. Egy meghatározott jóváírással néha kamatkedvezmény érhető el. Tájékozódjunk hiteligénylés előtt.

Ahogy látható, a hitelkamat mértéke több tényezőtől függ. Alapos utánajárással megtudhatjuk, hogy milyen lehetőségeink vannak az adott banknál, és elérhetjük, hogy kedvezőbb kamatozású lakáshitelt tudjunk igényelni.

Összefoglalás

A hitelkamat mértéke több tényezőtől is függ, mint a kamatperiódus, a számlanyitás, az igénylő jövedelme és a hitel összege. A rövidebb kamatperiódus általában magasabb kamatot eredményez, mivel a bankoknak gyakrabban kell újraszámolniuk a kamatot. A hitelkamat nem közvetlenül a jövedelemtől, hanem inkább a hitelfelvevő hitelképességétől függ. Nagyobb hitelösszeg esetén a bankok magasabb kamatot számíthatnak fel a kockázatok miatt. Egyes bankok kamatkedvezményt ajánlanak, ha a hiteligénylő bankszámlát nyit náluk. Alapos tájékozódással az ügyfelek kedvezőbb kamatozású lakáshitelt igényelhetnek.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen szabad felhasználású hitelek közül választhatunk?

Milyen szabad felhasználású hitelek közül választhatunk?

2022.07.29.

Milyen szabad felhasználású hitelek érhetőek el a hitelpiacon, és melyik miért jobb a másiknál? Az alábbiakból megtudhatod!

Tovább olvasom
Ezeknél a bankoknál nyithatsz diákhitel számlát júliustól

Ezeknél a bankoknál nyithatsz diákhitel számlát júliustól

2023.06.13.

A diákhitel népszerűsége töretlen, és bizonyára töretlen marad azután is, hogy 2023. július elsejétől csak négy magyar bankban nyitott diákhitel számlára utalják azt ki. Mind a négy bank jó választás lehet, és a diákhitel számla kondíciói megfelelnek egy fiatal felnőtt elvárásainak. Mutatjuk, hogy melyik bankban lehet számlát nyitni, és azt is, hogy mik a számlák jellemzői.

Tovább olvasom
5 dolog, amire figyelj, ha személyi kölcsönt veszel fel!

5 dolog, amire figyelj, ha személyi kölcsönt veszel fel!

2022.08.12.

Ha személyi kölcsönt veszel fel, akad néhány tényező, amelyekkel jobb tisztában lenned, hogy a lehető legjobbat hozhasd ki a helyzetből.

Tovább olvasom
Forradalmi javaslat a Bankszövetségtől: jöhetnek a 15 perces lakáshitelek

Forradalmi javaslat a Bankszövetségtől: jöhetnek a 15 perces lakáshitelek

2023.11.15.

Negyed órán belül lakáshitel? Ezt ígéri a Bankszövetség. Nem kell több hetet várni a bírálatra. A javaslat annyira jól hangzik, hogy utánajártunk annak, hogy most mennyi az elbírálási idő egy lakáshitelnél, és annak is, hogy miért lesz jó az mindenkinek, ha 15 perces lakáshitelt igényelhetünk.

Tovább olvasom