Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Így használhatod önerőként a Babaváró hitelt

2023.08.16.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. augusztus 16. 11:07

Önerőként a Babaváró hitel is használható, de csak megkötésekkel – az alábbi cikkből megtudhatod, mit kell tenned ennek érdekében!

Így használhatod önerőként a Babaváró hitelt

Önerőként a Babaváró hitel mindössze 75%-a használható fel, ha a lakáshitelt a Babaváróval egy időben igényled, a maradék szabad felhasználású marad. Ez azonban csak egy bizonyos ideig van így, majd a 100% felhasználható lesz önerőként. Lássuk, mit kell tenned, ha lakásvásárlásra készülsz, és ezt a lehetőséget sem szeretnéd kihagyni!

A Babaváró hitel gyakorlatilag egy állami támogatás és egy kölcsön sajátos egyvelege, hiszen az első 5 évben kamatmentes, majd a harmadik gyermek megszületése után a teljes tartozás támogatássá alakul át. Az első gyermek megszületése után a kamatmentesség megmarad a futamidő végéig, a második gyermek után pedig a tartozás 30%-a kerül elengedésre, tehát nyugodtan nevezhetjük támogatásnak is.

A feltételei is kedvezőek, ezért sokan valamilyen lakáscélt valósítanak meg belőle, azonban jelenleg „pang az ingatlanpiac”, mivel a magas infláció és hitelkamatok miatt sokan inkább kivárnak, halogatják a lakásvásárlást.

Lakásvásárlásnál, önerőként a Babaváró hitel is felhasználható

A Babaváró hitel másik előnye, hogy kiegészítheti, vagy akár helyettesítheti is az önerőt. A hitel összege nem haladhatja meg a vételár 80%-át, a maradékot a hiteligénylőnek kell biztosítania, ám a bankok ettől a legtöbb esetben eltérnek, és sokszor csak 70, vagy épp 60%-ot finanszíroznak.

Az önerő azonban helyettesíthető, vagy ki is egészíthető egyes állami támogatásokkal, így a Babaváró hitellel is, de ebben az esetben a kapott összeg maximum 75%-a lehet önerő; az erre vonatkozó jogszabály egészen pontosan a következő:

„Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmény a babaváró kölcsön legalább 25%-ával növelje a lakáscélú jelzáloghitel összegét, amennyiben a jelzáloghitel adósai/hiteligénylői a lakáscélú jelzáloghitel bírálatát megelőző 90 napban kötöttek szerződést babaváró kölcsön felvételére, illetve a lakáscélú jelzáloghitel igénylésére vonatkozó hitelbírálati döntést követő 20. munkanapon belül részükre babaváró kölcsön került jóváhagyásra az adott pénzügyi intézménynél.”

A gyakorlatban ez azt is jelenti egyben, hogy csak abban az esetben kell a Babaváró hitel maximum 75%-át önerőnek tekinteni – és a maradékot jelzáloghitelnek –, ha azt a lakáshitel igénylését megelőző 90 napon belül igényelték, illetve akkor, ha a jelzáloghitel hitelbírálati döntését követő 20. munkanapon belül kérték a támogatást.

Érdemes előre gondolkodni!

Ha a lakásvásárlásra és a lakáshitel igénylésére három hónap múlva kerül sor, akkor érdemes a Babaváró hitelt már most megigényelni, hiszen úgy teljes egészében önerőnek minősülhet. Ez persze egyben azt is jelenti, hogy azok, akik jelenleg még csak a tervezési fázisban járnak, elkezdhetnek azon ügyködni, hogy addigra a Babaváró hitelük 100%-át a céljaiknak megfelelően használhassák fel, mintegy mellesleg pedig még az alkupozícióik is javulhatnak.

Ne csak a Babaváró hitelre hagyatkozz!

Fontos, hogy ha rendelkezel megtakarítással, akkor azt nem érdemes kiváltanod egy Babaváró hitellel, inkább a saját pénzedet érdemes felhasználnod. Ez persze a saját belátásodon múlik, mert akár a lehető legjobban is kijöhetsz az ügyletből – feltéve, hogy három gyermeket tervezel, és azok valóban meg is érkeznek a családodba –, azonban nem szabad megfeledkezned a lehetséges kockázatokról sem.

Ha ugyanis valamilyen oknál fogva nem teljesülnek a Babaváró hitel feltételei, a kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetned, magát a hitelt pedig meglehetősen magas kamatozással kell majd visszafizetned.

Az önerő kiegészítésére azonban remek lehetőséget nyújt a Babaváró hitel, csupán előre kell gondolkodnod!

Amennyiben lakást szeretnél vásárolni, ám még kivársz, igényeld a Babaváró hitelt oldalunk segítségével, majd térj vissza hozzánk három hónap múlva, hasonlítsd össze a bankok legjobb lakáshitel-ajánlatait is, és indítsd el az igénylési folyamatot mindössze néhány kattintással, online!

Összefoglalás

A Babaváró hitel az állami támogatás és a kölcsön kombinációja, melyet lakáscélokra is fel lehet használni. Az első gyermek után kamatmentes marad, a másodiknál a tartozás 30%-át elengedik, a harmadik gyermek után pedig támogatássá válik. Lakásvásárlásnál a Babaváró 75%-a használható fel önerőként bizonyos feltételekkel, de ez az idő előrehaladtával 100%-ra nő. Érdemes előre tervezni, hogy a Babaváró maximálisan felhasználható legyen önerőként. Azoknak, akik három hónapon belül szeretnének lakást vásárolni és lakáshitelt felvenni, már most érdemes igényelni a Babavárót. Ugyanakkor fontos, hogy a Babaváróra ne hagyatkozzanak teljes mértékben és figyeljenek a feltételeinek teljesülésére, mert különben magas kamatokkal kell visszafizetni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Változnak a Babaváró hitel szabályai 2024-ben: érdemes várni az igényléssel?

Változnak a Babaváró hitel szabályai 2024-ben: érdemes várni az igényléssel?

2023.10.13.

Változnak a Babaváró hitel szabályai 2024-ben. Annak, aki igénybe szeretné venni ezt a támogatási formát, tisztában kell lennie a szabályokkal. Mindkét évben. Az ideivel is, és a jövő évivel is. Segítünk eligazodni, és választ adunk arra a kérdésre is, hogy érdemes-e várni az igényléssel.

Tovább olvasom
Jogosultságellenőrző kalkulátor a Babaváró hitelhez!

Jogosultságellenőrző kalkulátor a Babaváró hitelhez!

2019.08.09.

Nálad is elérkezett a családalapítás ideje, és ebben a babaváró hitelnek is nagy szerepe van? Nem csodáljuk; ez a Családvédelmi Akcióterv egyik legizgalmasabb és legnagyobb nyereséggel kecsegtető ajánlata, amit nem szabad kihagyni! Ha nem szeretnél amiatt aggódni, hogy vajon jogosult lehetsz-e rá, vagy nem szeretnél feleslegesen dokumentumokat gyűjtögetni az igényléshez. Akkor vedd igénybe a jogosultságellenőrző kalkulátorunkat, és olvasd el a babaváró hitellel kapcsolatos cikkeinket, így minden információhoz hozzájuthatsz!

Tovább olvasom
Babaváró hitel az Erste banknál, feltételek és igénylési lehetőség

Babaváró hitel az Erste banknál, feltételek és igénylési lehetőség

2020.06.30.

Babaváró hitel az Erste banknál? Természetesen lehetséges, nézzük, mik a feltételek és az igénylés módja!

Tovább olvasom
Hogyan érinti az egyedülálló szülőket a lakástámogatások átalakulása jövőre?

Hogyan érinti az egyedülálló szülőket a lakástámogatások átalakulása jövőre?

2023.11.17.

A három legjelentősebb lakástámogatás közül kettő csak házaspárok számára lesz elérhető a jövő évben. A CSOK Plusz és a Babaváró támogatás sem lesz igényelhető egyedülállóként. Utánajártunk, hogy mit tehet 2024-ben, aki egyedülálló, és támogatással vásárolna lakást. Nem sok jót tudunk mondani.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával